Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten college B&W

dinsdag 8 februari 2022

12:00 - 12:30

Agendapunten

  1. 2

    Kernboodschap:
    De doelstelling in het raadsprogramma ‘New Energy Made in Arnhem 2020 – 2030’ is om in 2030 34kt CO2-reductie te realiseren met behulp van wind- en zonne-energie opwekprojecten. Hier wordt op meerdere plekken in Arnhem aan gewerkt. Zo ook op ‘de bult’ bij bedrijventerrein IJsseloord 2. Het plaatsen van zonnepanelen past niet binnen het geldende bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein IJsseloord II’ waardoor een omgevingsvergunning voor het plaatsen van zonnepanelen alleen verleend kan worden door het voeren van een procedure voor een grote planologische afwijking. Het college stelt de gemeenteraad voor de procedure te voeren zodat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

  2. 5

    Kernboodschap:
    In 2020 is door de gemeenteraad de Gebiedsvisie Akzo-terrein vastgesteld als uitgangspunt voor het nog op te stellen stedenbouwkundig plan. Er is een Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan (VOSP) opgesteld wat als basis dient voor de verdere uitwerkingen van onder andere het bestemmingsplan, het beeldkwaliteitsplan en het inrichtingsplan van de openbare ruimte. Met het vaststellen van de VOSP kunnen er in de toekomst 600 woningen gebouwd worden op het voormalig industrieterrein met een klimaatbestendige openbare ruimte voor verschillende gezinssamenstellingen.

  3. 6

    Kernboodschap:
    Vanaf de zomer zijn er steeds meer signalen gekomen van sociale wijkteams en zorgaanbieders dat er toenemende personeelstekorten zijn in de huishoudelijke ondersteuning. In deze raadsbrief informeren wij de raad over deze ontwikkeling en over de stappen die wij zetten en willen zetten om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare inwoners toegang houden tot huishoudelijke ondersteuning. Dit gaan we doen door het doorontwikkelen van de huishoudelijke ondersteuning, het inrichten wachtlijstbemiddeling en het evalueren en aanpassen van de tarieven.

  4. 7

    Kernboodschap:
    Sinds 2015 vallen bijna alle zorgtaken onder de gemeente. Om de gemeenteraad in staat te stellen haar kaderstellende en controlerende taak goed uit te voeren stelt het college van burgemeester en wethouders voor de programma's Zorg Dichterbij en Doorbraak Naar Werk, bestuursrapportages op. In de laatste rapportage van deze bestuursperiode is bij het programma Zorg Dichterbij te zien dat het college meer grip heeft gekregen op de kosten. Met nieuwe beleidsregels kan passende zorg effectief worden ingezet. Meer grip op de toewijzing van zorg en de nieuwe inkoop van zorg heeft geleid tot minder en kwalitatief betere zorgaanbieders. Voor Doorbraak Naar Werk geldt dat het aantal inwoners in de bijstand in Arnhem nog steeds een dalende lijn laat zien. Hiermee volgt Arnhem de landelijke lijn. De resultaten zijn duurzaam: het percentage mensen dat aan het werk gaat en daarna ook langer dan een jaar uit de uitkering blijft is 94%).

  5. 9

    Kernboodschap:
    In maart van dit jaar vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Hiervoor wordt hard gewerkt aan de optimale toegankelijkheid van stemlokalen. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedere stemgerechtigde Arnhemmer een stem kan uitbrengen. Met bijgevoegde raadsbrief wordt de raad geïnformeerd over de actuele stand van zaken.

  6. 10

    Kernboodschap:
    Het college gaf Blauw Historisch Onderzoek opdracht om vooronderzoek te doen naar mogelijk immorele naheffingen en aankoop van ontroerend goed tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. In juni 2021 is de raad geïnformeerd dat afronding van dit onderzoek vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk was voor de zomer van 2021. Inmiddels is er om het college te adviseren over mogelijke vervolgstappen na het onderzoek een adviescommissie samengesteld van deskundigen uit verschillende disciplines. Een goed moment om de raad nogmaals te informeren middels bijgevoegde raadsbrief.

  7. 12

    Kernboodschap:
    De Arnhemse Sport Federatie (ASF) behartigt sinds 1989 de belangen van de Arnhemse sportverenigingen en- aanbieders. De afgelopen twee jaar heeft de ASF tijdens de coronacrisis haar meerwaarde laten zien. Bij de oprichting is in de statuten opgenomen dat het college van gemeente Arnhem bij een door de leden goedgekeurde statutenwijziging haar akkoord moet geven alvorens de statutenwijziging van kracht wordt. Sinds de oprichting zijn de statuten niet gewijzigd. Tijdens de Algemene Ledenvergadering hebben de leden van de ASF ingestemd met het moderniseren van de statuten en daarmee met een statutenwijziging.

  8. 13

    Kernboodschap:
    In 2017 hebben 17 gemeentes en 5 verwante partijen in de regio Arnhem - Nijmegen besloten om gezamenlijk aardgas in te gaan kopen. Omdat dit contract eindigt op 31 december 2022 moet er een nieuw inkoopcontract worden afgesloten. De Groene Metropoolregio werkt een aanbesteding uit met daarbij de expliciete vraag hoe de inkoop van aardgas nog verder kan bijdragen aan de (duurzame) doelstellingen van de Groene Metropoolregio en de deelnemende gemeenten.

  9. 18.a

    Kernboodschap:
    Het college koopt van Van der Valk een stuk bos aan dat onderdeel vormt van de Koningsheide. In Arnhem is er behoefte aan een klimaatbestendig bos, wat de biodiversiteit verhoogd en aantrekkelijk is voor inwoners. Met deze doelstellingen in het achterhoofd en omdat de percelen met productiebos grenzen aan het gemeentelijk natuurgebied Koningsheide, is de koop van dit bosperceel een unieke kans. Het college vraagt de gemeenteraad om een investeringskrediet.

  10. 18.c

    Kernboodschap:
    Sinds 5 januari kunnen gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire schulden die zij hebben bij bijvoorbeeld zorgverzekeraars, incassobureaus of energiebedrijven, indienen bij het landelijk loket private schulden. De schulden worden overgenomen zodat schuldeisers de 30.000 euro compensatiegeld niet kunnen opeisen en om te zorgen dat ouders schuldenvrij verder kunnen. Arnhemmers kunnen bij het indienen worden geholpen door het Arnhemse Meldpunt Kinderopvangtoeslag. De gemeente Arnhem heeft alle gemeentelijke schulden kwijtgescholden en overige publieke schulden, bijvoorbeeld bij DUO of het CAK worden ook kwijtgescholden. De private schulden worden nu overgenomen door het Rijk. Een motie waarin de gemeenteraad het college vraagt de schulden van gedupeerden over te nemen beschouwt het college dan ook als afgedaan. Inwoners die na beoordeling door de belastingdienst toch niet als gedupeerde beschouwd worden, worden door het meldpunt van de gemeente benaderd met hulpaanbod.

  11. 18.e

    Kernboodschap:
    Er is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor het realiseren van 205 opslagboxen en 9 kleinschalige bedrijfsunits op het bedrijventerrein IJsseloord 2. Omdat in het in 1996 vastgestelde bestemmingsplan ‘IJsseloord II’ geen bouwvlak is opgenomen kan de omgevingsvergunning alleen verleend worden door het voeren van een procedure voor een grote planologische afwijking. Het college vraagt de gemeenteraad een afzonderlijke verklaring van geen bedenkingen af te geven zodat de omgevingsvergunning, ten behoeve van het bouwen van een bedrijfsgebouw, verleend kan worden.