Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten college B&W

dinsdag 1 februari 2022

12:00 - 12:30

Agendapunten

  1. 3

    Kernboodschap:
    Door de wereldwijde klimaatverandering zetten we in Nederland meer in op klimaatadaptatie. Alle overheden moeten meer gaan samenwerken in het klimaatadaptief en waterrobuust maken van ons land. Arnhem werkt hierin onder de noemer ‘werkregio Veluwezoom’ samen met buurgemeenten Rheden en Rozendaal, de provincie, het waterschap Rijn en IJssel en het waterschap Rivierenland. Door de regionale opgaves in beeld te brengen en vervolgens de noodzakelijke acties te benoemen en uitvoeren is een gezamenlijke klimaatopgaven ontstaan, genaamd de Regionale Adaptatiestrategie (RAS). Om actuele thema’s te prioriteren wordt jaarlijks een uitvoeringsagenda opgesteld. Op basis van de RAS kan een rijksbijdrage aangevraagd worden. Het college informeert de gemeenteraad de over de RAS en de Uitvoeringsagenda 2021-2022.

    Voorgesteld besluit

  2. 4

    Kernboodschap:
    De culturele sector is hard geraakt door corona. Het Rijk heeft middelen ingezet voor noodhulp om zzp’ers en makers in de culturele sector te ondersteunen. Als gevolg van de lockdown in december 2021 is er een aanvullend Arnhems steunpakket kunst en cultuur 2022 – 2023 ontwikkeld. Het college informeert de gemeenteraad over de nieuwe maatregelen die genomen worden en welke nog doorlopen. Via de subsidieregeling ‘Arnhemse makers en culturele organisaties – Covid19’ worden de maatregelen op een transparante manier verstrekt.

  3. 6

    Kernboodschap:
    Het college is bezig met de ontwikkeling van een digitaal wijkpanel. In een wijkpanel zitten straks inwoners die toestemming aan de gemeente Arnhem hebben gegeven om via een digitale enquêtetool 4 tot 6 keer per jaar te worden bevraagd over zaken die in de wijk of in de stad spelen. Deze wijkpanels zijn te beschouwen als de thermometer van de wijk. Ze kunnen voor de gemeente een belangrijke gesprekspartner zijn. Wijkbewoners kunnen het panel ook zelf inzetten. Het college start met proefdraaien in Presikhaaf en De Laar. De wijkpanels zijn aanvullend op bestaande digitale instrumenten zoals het stadsbrede digipanel en de participatietool meedenken.arnhem.nl

  4. 7

    Kernboodschap:
    De coronacrisis heeft de tweedeling op de arbeidsmarkt versterkt, waardoor kwetsbare groepen nog moeilijker aan het werk komen. Op 15 december 2021 heeft de Arbeidsmarktregio (AMR) Midden Gelderland de regionale aanpak jeugdwerkloosheid 2022-2024 vastgesteld. Met deze maatregelen worden jongeren in een kwetsbare positie beter geholpen bij de overgang van school naar werk. Een voorbeeld is de matchingstafel, waarbij jongeren niet los worden gelaten tot er een match met een werkgever is gevonden. De aanpak is vooral gericht op jongeren zonder startkwalificatie en Mbo’ers met een moeizame start op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door hun opleidingsrichting of door een niet-westerse migratieachtergrond. Het JongerenNetwerk heeft meegedacht en geadviseerd over de acties.

    Voorgesteld besluit

  5. 8

    Kernboodschap:
    In coronatijd werd het belang van jongerenwerk goed zichtbaar. Het college gaat het jongerenwerk dan ook verder versterken door voor elk van de acht gebieden in Arnhem, een concreet gebiedsplan te maken. Dit gebeurt onder andere op basis van een quickscan naar de behoefte van jongeren, uitgevoerd door onderzoeksbureau GoedGeschud. De afgelopen jaren is Arnhem gestart met een nieuw soort jongerenwerk, een ontwikkeling die landelijk aandacht krijgt. Via de beschikbare blokhuismiddelen heeft Arnhem dat jongerenwerk verder kunnen uitbreiden. De jongerenwerkers zijn aanwezig op straat, op school, online, op de ontmoetingsplekken en kunnen schakelen met ouders of familieleden als dat nodig is. Ook is gestart met intensieve begeleiding van 60 jongeren, die overlast veroorzaken of dreigen af te glijden.

  6. 10

    Voorgesteld besluit

    1. De artikel 44-vragen van het raadslid Loos van de fractie VVD over de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te beantwoorden met bijgevoegde brief.
  7. 11

    Voorgesteld besluit

    1. De artikel 44- vragen van de fracties GroenLinks en Arnhem Centraal over de boomgaard Rijksweg-West Elden te beantwoorden met bijgevoegde brief.
  8. 14.a

    Kernboodschap:
    De provincie Gelderland is regisseur van de opgave om de Veluwse natuur in het waardevolle Natura 2000-gebied te behouden en waar nodig te versterken. Er worden herstelprogramma’s gemaakt voor de natuur en er is een recreatiezoneringsplan gemaakt waarin de balans is gezocht tussen natuur en recreatie. Gemeente Arnhem is als terreineigenaar betrokken en heeft een conceptkaart opgesteld ten behoeve van een betere balans tussen natuur en recreatie.

  9. 14.b

    Kernboodschap:
    Onlangs is een onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt voor particuliere verhuurders afgerond. Uit dit onderzoek blijkt dat discriminatie op de woningmarkt ook in Arnhem voorkomt. Met name op etnische achtergrond en op seksuele geaardheid. Dat is strafbaar. In deze raadsbrief staan de acties die het college gaat uitvoeren om deze discriminatie tegen te gaan.

  10. 14.d

    Kernboodschap:
    Om de positie van mensen met een beperking te versterken, heeft Arnhem als één van de koplopergemeenten in 2018 het VN-verdrag Handicap ondertekend. Om de doelstellingen van dit verdrag te realiseren, is in opdracht van de gemeente een Arnhemse Inclusieagenda opgesteld. Deze agenda, die al eerder in een onlinebijeenkomst werd gepresenteerd, is vandaag aangeboden aan het college. De agenda benoemt knelpunten en belemmeringen, maar ook mooie voorbeelden en concrete actiepunten op vier thema’s: wonen en buurt, ondersteuning, onderwijs en werk en inkomen. Vaak komt het neer op bewustwording. De agenda, gebaseerd op enquêtes, ervaringen van inwoners met een beperking en bijeenkomsten in de stad, kwam tot stand samen met inwoners, VN-ambassadeurs, het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten en Bijzonder in Arnhem. Het college gaat nu aan de slag met een uitvoeringsplan. Dat komt in het tweede kwartaal van dit jaar.

  11. 14.e

    Kernboodschap:
    De rekenkamer deed onderzoek naar uitstroom uit de maatschappelijke opvang en naar de financieringsstromen. De rekenkamer beveelt aan beter zicht op de uitstroom te ontwikkelen, de financieringssystematiek te herijken en de mogelijkheden voor een passend aanbod voor een deel van de cliënten te onderzoeken. Het college onderschrijft de aanbevelingen en laat in een reactie aan de gemeenteraad weten dat al enige tijd met alle partners in de opvangketen wordt ingezet op betere monitoring, bedoeld om goed zicht te krijgen op de in- en uitstroom en om trends en ontwikkelingen te kunnen signaleren. Het college deelt ook de opvatting over passend aanbod. Opvang is per definitie tijdelijk, maar een passende plek moet dan wel voorhanden zijn. Mede door de wooncrisis is dat niet altijd zo. Via het project Van Opvang naar Wonen wordt daar wel vol op ingezet. Eventuele herijking van de financieringssystematiek worden in 2022 onderzocht.

  12. 14.f

    Kernboodschap:
    Op 1 juli 2020 ging het loket Geldzaken en Ondernemers als pilot van start. Sindsdien kregen 370 ondernemers hulp. Het gaat om ondernemers die privé aansprakelijk zijn voor hun schulden. Voor de evaluatie is uitgegaan van de cijfers van 1 juli 2020 tot 1 november 2021. In die periode waren er 331 hulpvragen, veelal uit de branches dienstverlening en horeca. Bij 100 ondernemers kon de hulpvraag binnen het loket worden opgelost, of heeft de ondernemer bruikbare informatie ontvangen om zelf verder te kunnen. De anderen zijn bijvoorbeeld geadviseerd over een vervolgtraject met een interne of externe organisatie. Waar de gemeente ondernemers voorheen alleen ondersteuning bij geldzorgen bood via de Bbz, wordt met dit loket een veel bredere en grotere doelgroep van ondernemers bereikt. Het loket voorziet duidelijk in een behoefte en zal ook na de proeftijd blijven bestaan. Ondernemers waarderen de ondersteuning.

  13. 14.g

    Kernboodschap:
    De vertegenwoordiger van de eigenaar van het pand Bronbeeklaan 66 (Paasbergflat) heeft een omgevingsvergunning aangevraagd bij de Omgevingsdienst Regio Arnhem (Odra) om wonen mogelijk te maken in het bestemmingsplan. Deze vergunningsaanvraag is geweigerd, maar omdat er geen brief verstuurd is over de verlenging van het behandeltermijn had het weigeringsbesluit uiterlijk 1 februari 2021 moeten worden genomen. Dit is niet gebeurd. In de brief wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de afhandeling van de aanvraag en de gevolgen.