Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten college B&W

dinsdag 28 juni 2022

12:00 - 12:30

Agendapunten

  1. 1

    Kernboodschap:
    Op de Kemperbergerweg 221 staan aan de achterzijde een vrijstaande woning en twee aaneengebouwde woningen. De voorzijde van het terrein is in gebruik als grasland. Deze situatie bestaat al lang maar is in strijd met het bestemmingsplan. Het is ontstaan na een verzoek van de vorige eigenaren om een woning aan de voorzijde te bouwen en de bebouwing aan de achterzijde te slopen. Hiervoor werd in 2013 het bestemmingsplan gewijzigd. De nieuwe eigenaar heeft verzocht om de bestaande woningen positief te bestemmen en de bouwmogelijkheid aan de voorzijde te laten vervallen (krijgt groenbestemming). Het gemeentebestuur staat hier welwillend tegenover en legt het voorstel voor aan de raad.

  2. 3

    Kernboodschap:
    De initiatiefnemer en eigenaar van het perceel achter de woningen aan de Klapstraat 20C, 22 en 24 wil aansluitend aan de ‘Tuin van Elden' drie vrijstaande woningen realiseren. Hiervoor wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld. De woningen krijgen een beperkte hoogte van één laag met kap. Er wordt een klein woonerf met parkeerplaatsen voor de drie woningen gerealiseerd. Er is bij de ontwikkeling van dit perceel aansluiting gezocht bij de opzet van de ‘Tuin van Elden’.

  3. 5

    Kernboodschap:
    Het G40-stedennetwerk is het netwerk van 41 (middel)grote steden in ons land, die elkaar vinden in de stedelijke vraagstukken waar de leden van het netwerk voor staan. De verschillende beleidsterreinen zijn binnen het netwerk ondergebracht in drie pijlers; de Sociale Pijler, de Pijler Economie en Werk en de Fysieke Pijler. Iedere pijler heeft een werkprogramma. De G40 is voor Arnhem één van de netwerken voor lobby en kennisuitwisseling. In deze collegenota wordt het college gevraagd kennis te nemen van het jaarverslag van 2021 van het G40-stedennetwerk en in te stemmen met de jaarrekening van 2021.

  4. 6

    Kernboodschap:
    Sinds maart dit jaar vangen wij in Arnhem Oekraïense vluchtelingen op. Ook veel van onze stadsgenoten vangen Oekraïense vluchtelingen op en tal van organisaties leveren een bijdrage. In de raadsbrief van 17 mei jl. hebben we de raad geïnformeerd over de continuering van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze stad. In deze raadsbrief geven we de raad een update over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Arnhem.

  5. 7

  6. 11.a

    Kernboodschap:
    In het kader van de Strategie Klimaatadaptatie Arnhem 2020-2030 wordt gewerkt aan projecten die bijdragen aan het klimaatbestendiger maken van Arnhem. Eén van deze projecten is het bewonersinitiatief ‘Groene route Malburgen’ (winnaar Challenge Groene Incoonprojecten Gelderland) dat in de komende periode uitgevoerd kan worden. Het project vormt een belangrijke stap in het klimaatadaptiever en biodiverser maken van de stad en er is daarom een bijdrage nodig. Hetzelfde geldt voor de aanleg van de ‘Waterbuffer Valkenhuizen’. Het voormalige zwembad kan gebruikt worden als waterbuffer waarmee in droge perioden de nabijgelegen sportvelden geïrrigeerd kunnen worden. Het college heeft besloten voor beide projecten middelen uit het Klimaatfonds beschikbaar te stellen.

  7. 11.b

    Kernboodschap:
    Op 10 november 2021 heeft de gemeenteraad motie 21M224 “Complete procesplanning voor woningbouwplannen: doorloop versnellen” ingediend waarbij gevraagd wordt om een complete planning en het bijhouden van woningbouwplannen waarover de gemeenteraad moet gaan beslissen. De gemeente heeft een procesplanning voor woningbouwplannen opgesteld en hierin zijn woningbouwprojecten opgenomen waar het bestemmingsplan nog voor moet worden vastgesteld. Ook staat hierin in welk document de ruimtelijke kaders worden opgenomen en wat de status van het document is, of de ruimtelijke kaders door het college of door de gemeenteraad worden vastgesteld en de planning van het bestemmingsplan. De motie is hiermee afgedaan.

  8. 11.c

    Kernboodschap:
    Het Rijk heeft Spoorzone Arnhem-Oost aangewezen als zeventiende en laatste van de nationale gebieden waar de komende decennia veel woningen gaan verrijzen. Dankzij deze nieuwe zogeheten Novex-status kan de gemeente aanspraak maken op meer middelen vanuit Den Haag om te investeren in een leefbare omgeving, betere bereikbaarheid en duurzame economie. In eerste instantie stelt het Rijk 17 miljoen euro beschikbaar om fietspaden, ov-knooppunten en wegen aan te leggen. Hierdoor kunnen woningbouwprojecten versneld worden uitgevoerd. Met de Novex-status gaat Arnhem een langdurige samenwerking met het Rijk aan voor de versnelling van de woningbouw.

  9. 11.d

    Kernboodschap:
    In de laatste twee velden van Schuytgraaf (veld 26 en 27) zijn in het ruimtelijk raamwerk meer woningen voorzien dan aanvankelijk. Behalve meer woningen, is er ook meer groen gepland dan oorspronkelijk de bedoeling was. In 2010 is over onder andere deze velden een convenant met Overbetuwe gesloten. Het ontwerp voldoet in de ogen van Arnhem weliswaar niet naar de letter, maar wel naar de geest van het convenant. Graag hoort Arnhem van Overbetuwe hun zienswijze hierop.

  10. 11.e

    Kernboodschap:
    Op 12 mei 2022 heeft raadslid Wiggers van de Arnhemse Ouderen Partij gevraagd om het dossier Wvg Schaapsdrift aan de raad te overleggen. Het college heeft eerder een aantal documenten geleverd. Ze wil naar de raad volledig transparant zijn en verstrekt de raad onder geheimhouding eerder gelakte passages daarom ongelakt en verstrekt eerder geweigerde documenten eveneens onder geheimhouding.