Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten college B&W

dinsdag 29 maart 2022

12:00 - 12:30

Agendapunten

  1. 1

    Kernboodschap:
    Door de verhuizing van het Lorentz Lyceum staan de huidige schoolgebouwen aan de Groningensingel 1245 vrij. Het college is aan het verkennen of Politie Gelderland Midden en popcentrum Jacobiberg hier gevestigd kunnen worden. Deze ontwikkeling wordt uitgewerkt in een gebiedsvisie, waarin de ruimtelijke inpasbaarheid verder wordt onderzocht, de randvoorwaarden, uitgangspunten en financiële haalbaarheid van zowel het districtsbureau Politie Gelderland Midden als de transformatie van bestaand pand naar popcentrum de Jacobiberg worden verder worden onderzocht. Met de verhuizing van het districtsbureau voor de politie en basisteam zuid wordt er een aantrekkelijk publiek gebouw gerealiseerd en wordt de gewenste herontwikkeling op de Beekstraat mogelijk.

  2. 2

    Kernboodschap:
    Arnhem heeft als doel om in 2030 1000 deelauto's en 2000 deelfietsen in de stad in gebruik te hebben. Behalve locaties voor deelvervoer, is er ook behoefte aan een beleidskader en heldere beleidsregels. Zo kunnen we voorwaarden aan aanbieders en tevens de hoeveelheid fietsen, bakfietsen en deelauto's binnen acceptabele grenzen houden. Met dit beleidskader kunnen we de interne processen rondom deelvervoer goed laten verlopen en houden we regie op de invulling van de openbare ruimte. Vervolgens is het noodzakelijk om ook de APV te wijzigen en beleidsregels op te stellen.

  3. 3

    Kernboodschap:
    De resultaten van de benchmark van de Nederlandse Inclusiviteitsmonitor (NIM) zijn binnen. Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad over de resultaten.

  4. 6

    Kernboodschap:
    De gemeente wil het mode-ecosysteem in Arnhem en brede regio verder versterken en Arnhem als modestad steviger profileren. Het uitvoeringsprogramma is de uitwerking van de strategie van het Mode-Consortium Arnhem, nu genaamd Modepartners 025 (netwerkorganisatie) en kent drie strategische hoofdlijnen waarvan de uitvoering in 2021 gestart is. Alle partners dragen zorg voor hun eigen programma en de financiering ervan. Om de gezamenlijke ambities en het Uitvoeringsprogramma te kunnen realiseren is aan de gemeente een bedrag gevraagd voor de inzet van een coördinator. De ondersteuning is passend bij de energieke coalitie.

  5. 7

    Kernboodschap:
    Sinds 31 maart 2021 heeft Arnhem een tijdelijk daklozenloket, op proef. Het college heeft nu besloten om het daklozenloket (D.A.K) structureel te maken. Het D.A.K. was een wens van de Arnhemse dak- en thuislozen zelf. Uit de pilotperiode is gebleken dat het D.A.K.-meerwaarde heeft. De doelgroep wordt sneller geholpen en er kan beter maatwerk worden geboden. Het zicht op de doelgroep is verbeterd want ook zorgmijders komen hier langs. Het loket wordt bemenst door een multidisciplinair team, bestaande uit medewerkers van de afdeling Werk & Inkomen, VGGM, Pactum, een ervaringsdeskundige en de afdeling Burgerzaken op afroep. Deze samenwerking op één plek heeft ook grote meerwaarde. Het D.A.K. is vooralsnog gevestigd op de Beekstraat 63. Dit pand is van de gemeente. Deze voert een verkenning uit naar de mogelijkheden voor naar behoud van dit pand voor maatschappelijke initiatieven.

  6. 8

    Kernboodschap:
    Vanwege de oorlog in Oekraïne is het lopende contract van de gemeente Arnhem met Gazprom ter sprake gekomen. De afgelopen weken heeft de gemeente gesprekken gevoerd met Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) over de ontwikkelingen rond het vraagstuk Russisch gas bij diverse overheden. De gemeente neemt het advies van GMR over om vooralsnog het contract met Gazprom niet op te zeggen. Het opzeggen van het gascontract kan Gazprom een grote winst opleveren en het is onmogelijk om de huidige gas posities van de gemeenten op de markt over te dragen aan een andere leverancier wat leidt tot hogere kosten.

  7. 9

    Kernboodschap:
    De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de culturele en creatieve sector. Om de transitie van de culturele en creatieve sector flexibeler en weerbaarder te maken is er een subsidieregeling gerealiseerd met drie deelregelingen. De aanvragen voor de deelregelingen zijn beoordeeld door een externe adviescommissie. Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad over deze adviezen.

  8. 11

    Kernboodschap:
    De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang. Vaak zijn er te weinig woningen om iedereen direct te kunnen helpen. Woningzoekenden die dringend een (andere) woning nodig hebben, kunnen urgentie aanvragen. Met een urgentieverklaring krijgt een woningzoekende voorrang op andere mensen die een woning zoeken. Een onafhankelijke commissie behandelt namens burgemeester en wethouders de aanvragen om noodurgentieverklaringen, op basis van de Huisvestingverordening gemeente Arnhem 2020. Deze urgentiecommissie woonruimteverdeling werkt voor de 17 gemeenten die de woningmarktregio vormen. Zeven nieuwe leden worden voorgedragen. De kandidaten zijn geworven na plaatsing van een openbare vacature en worden aan het college voorgedragen door een benoemingscommissie.

  9. 16.a

    Kernboodschap:
    Bij de behandeling van de Begroting 2022 is aan de raad toegezegd om met ingang van de Begroting 2023 jaarlijks twee programma’s ‘zero based’ te begroten. Dat betekent dat in de begroting niet het voorgaande jaar als startpunt wordt genomen, maar het startpunt op nul komt te liggen. Alle uitgaven moeten dan in de begroting verantwoordt worden, en niet alleen de veranderingen. Hiervoor is nu een plan van aanpak gemaakt.

  10. 16.b

    Kernboodschap:
    Door initiatieven te ontplooien in de wijk op zowel sociaal als fysiek vlak, dragen bewoners bij aan de leefbaarheid in hun wijk. Bewonersondersteuning is een belangrijk instrument om deze initiatieven te laten slagen. De Ideeënmakelaars en Praktische Zaken (IMPZ) zijn gevraagd om samen met Rijnstad een advies te geven over de beste manier van bewonersondersteuning. Zij doen dit op basis van gesprekken en op basis van ervaringen met ondersteuningsstructuur. In het advies is uitgangspunt onder andere dat de ondersteuning gericht moet zijn op duurzame ontwikkeling van de sociale cohesie en leefbaarheid in de wijk, dus borging van het initiatief van bewoners. Het uiteindelijke doel is dat de inwoner, waar mogelijk, zelf de regie neemt en houdt. Afhankelijk van besluitvorming over de nieuwe begroting wordt richting 2023 bewonersondersteuning concreter uitgewerkt.

  11. 16.c

    Kernboodschap:
    Vanaf half februari stelt het ministerie van VWS kosteloos zelftesten en mondneusmaskers beschikbaar aan alle gemeenten in Nederland om deze uit te delen aan inwoners met lage inkomens. In de afgelopen coronaperiode zijn op diverse manieren via andere wegen ook beschermings- en testmaterialen beschikbaar gesteld aan inwoners: via de gemeente, rechtstreeks vanuit het ministerie aan alle inwoners, via onderwijsinstellingen en ook via partners als de Voedselbank. We richten ons op inwoners met weinig financiële middelen, met mogelijk een kwetsbare gezondheid die moeilijk op een andere manier aan zelftesten en mondkapjes kunnen komen. Locaties waar deze inwoners komen zijn in ieder geval het Daklozenloket DAK, Stichting FC Lauwersgracht, AZC Elderhoeve, COA, Locatie voor opvang Oekraïense vluchtelingen en Vluchtelingenwerk. Zij maken graag gebruik van het aanbod.