Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten college B&W

dinsdag 15 maart 2022

12:00 - 12:30

Agendapunten

  1. 1

    Kernboodschap:
    Op 21 juli 2021 verzocht de gemeenteraad het college een Arnhemse Kinderburgemeester te benoemen. In april 2022 start de werving. Benoeming door de gemeenteraad, voor een jaar, vindt in september of oktober 2022 plaats. Het college kiest voor een educatief programma voor de groepen 6 van alle Arnhemse basisscholen. Uit de groepen 6 wordt vervolgens één groep 7 geselecteerd waarmee de verkiezing van de kinderburgemeester wordt vormgegeven. In het jaarprogramma voor de kinderburgemeester komen twee zelfgekozen thema’s die relevant zijn voor kinderen. Daarnaast vertegenwoordigt de kinderburgemeester de Arnhemse kinderen in elk geval bij de intocht van Sinterklaas, de uitreiking jeugdlintje en bij de Airborne herdenking.

  2. 2

    Kernboodschap:
    Sinds eind 2018 bestaat het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) om jongeren met schulden te helpen. Het JPF kan op sommige punten verbeterd worden. Per 1 april 2022 start daarom de pilot JPF 2.0. Dit is niet langer alleen bedoeld voor Arnhemse jongeren die studeren of op korte termijn gaan studeren, maar voor alle Arnhemse jongeren (18-27 jaar) met schulden. Daarnaast is inkomensbeheer niet langer verplicht. Voor veel jongeren bleek het inleveren van autonomie een reden om niet te beginnen aan het JPF-traject. Bij JPF 2.0 wordt trajectbegeleiding – bedoeld om de jongere zelfredzaam te maken - ook beschikbaar voor jongeren die een reguliere schuldregeling bij PLANgroep hebben. Ook is er een ‘pauzeknop’. Een jongere kan, als hij door omstandigheden tijdelijk niet kan aflossen, de aflossing pauzeren. Dit gaat in overleg met de trajectbegeleider. Het college verwacht met het JPF 2.0 meer jongeren duurzaam te kunnen helpen.

  3. 7

    Kernboodschap:
    Het college informeert de gemeenteraad over de stand van zaken van de zoektocht naar definitieve huisvesting van kunstwerkplaats KW37 en de verkenning naar een mogelijke locatie op het terrein van IPC Groene Ruimte. Op dit terrein zijn er kansen voor een brede samenwerking op het gebied van natuur en groen inclusief mogelijke vestiging van KW37. Er wordt verder onderzocht naar de mogelijkheden op dit terrein.

  4. 9

    Kernboodschap:
    Arnhem start 1 juni een proef om samenwonen voor bijstandsgerechtigden mogelijk te maken zonder dat de bijstandsnorm in de eerste zes maanden wordt aangepast naar de gehuwdennorm. Dit gaat op in een situatie waar beginnend samenwonenden hun eigen woning nog aanhouden. Daarnaast wijzigt het college vooruitlopend op de aankondigen vanuit het Rijk, de kostendelersnorm zodat inwonende jongvolwassenen tot 27 jaar niet langer meetellen als kostendeler voor de uitkering van huisgenoten.
    Ook wordt de kostendelersnorm niet toegepast als sprake is van tijdelijke opvang, bijvoorbeeld in de situatie van de tijdelijke opvang van een vluchteling. Bij tijdelijke opvang hoeft de uitkering van degene die onderdak biedt niet te worden aangepast.

  5. 10

    Kernboodschap:
    De bestuursopdracht ‘Diverse en Inclusieve Organisatie’ is de basis geweest voor het ‘Uitvoeringsplan Inclusieve en Diverse Organisatie’. Hierin staan concrete doelstellingen en acties.

  6. 11

    Kernboodschap:
    De gemeenteraad heeft het college gevraagd met partners en organisaties in de wijk te overleggen over de invoering van gemeentelijke prikborden. In de twee gebieden, Malburgen en Noord-Oost, zijn sportverenigingen, buurthuizen en maatschappelijke organisaties benaderd. Uit de opgehaalde informatie is gebleken dat partners en organisaties in de wijken niet enthousiast zijn over het idee. Zij vinden onder andere dat het beheren veel tijd kost en dat er voldoende alternatieven zijn. Het college zal daarom ook niet over gaan tot plaatsing van gemeentelijke prikborden.

  7. 12

    Kernboodschap:
    In het kader van de bestuursopdracht van het bestuur van De Connectie zijn een aantal afspraken gemaakt. Eén daarvan is dat het bestuur wenst meer samenhang wenst tussen de begrotingsdocumenten van De Connectie en die van de gemeenten. De perspectiefbrief is de start van de dialoog tussen De Connectie, Arnhem, Renkum en Rheden.

  8. 13

    Kernboodschap:
    In december 2021 is het Arnhems uitvoeringskader kunst in de openbare ruimte 2021-2024 vastgesteld. In navolging daarvan is dit uitvoeringsplan opgesteld waarbij gekeken wordt hoe kunst en groen te combineren in de openbare ruimte en hoe illegale graffiti-overlast te bestrijden met ruimte voor vrije graffiti door de stad. Er is ruimte voor initiatieven uit de stad.

  9. 14

    Kernboodschap:
    Arnhem koopt samen met 16 regiogemeenten elektriciteit in, via een Europese aanbesteding. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar duurzaamheid. Deze aanbesteding leidde tot een contract met De groene Stroomfabriek (inmiddels overgenomen door Greenchoice) en Wiek II (ontwikkelaar van duurzame energieprojecten ‘waarbij burgers een hoofdrol spelen’). Als eind 2022 de mijlpalen van de eerste vijf jaar worden gehaald (100 procent hernieuwbare elektriciteit in het eerste contractjaar en na vijf jaar het totale regionale elektriciteitsverbruik binnen de regio opwekken), wordt het contract automatisch met 10 jaar verlengd. Na ingebruikname van wind- en zonnepark Koningspleij-Noord is dit het geval.

  10. 15

    Kernboodschap:
    Op een vacature voor burgerlid in de commissie Straatnaamgeving hebben ruim 50 belangstellenden gereageerd. Na selectie is het voorstel om mevrouw Van Kouwen te benoemen. Zij voldoet aan het profiel, woont in Arnhem, kent de stad goed, is onafhankelijk van politiek, het gemeentelijk bestuur, het ambtelijk apparaat en van belanghebbende partijen. Zij is creatief bij het bedenken van namen en heeft feeling met letterkunde.

  11. 17

    Kernboodschap:
    Het subsidieplafond voor de subsidieregeling non-formele educatie regio Midden-Gelderland 2022 wordt voor de periode 1 maart tot en met 31 mei 2022 vastgesteld op € 50.000. Het subsidieplafond voor trajecten Digisterker wordt € 25.000. Non-formele educatie is bedoeld voor activiteiten die bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid, naast de formele taalaanbieders.

  12. 20.a

    Kernboodschap:
    Eind 2020 is de hernieuwde armoedeaanpak ‘’(De) weg uit armoede, werken aan Perspectief ” vastgesteld. Om erachter te komen hoe we kinderarmoede op een duurzame manier kunnen doorbreken om de cijfers te laten slinken, hebben we een onderzoek laten doen om erachter te komen welke factoren nou daadwerkelijk van invloed zijn om kinderarmoede te doorbreken en hoe we het verschil kunnen maken.

  13. 20.b

    Kernboodschap:
    Vorig jaar nam de raad het raadsvoorstel Richtinggevend kader 'Een doorbraak voor Arnhem-Oost' aan. Het college van B&W heeft nu de gebiedsgerichte aanpak Arnhem-Oost verder uit te werken in uitvoeringsplannen. Die verdere uitwerking staat in de Uitvoeringsagenda. Deze Uitvoeringsagenda Arnhem-Oost 2022 geeft weer wat onze prioriteiten zijn in de start- en doorbouwfase, en welke acties wij daar aan koppelen, samen met partners. Het geeft eveneens een beeld hoe we daarvan het resultaat gaan meten en wat wij verder willen onderzoeken.

  14. 20.c

    Kernboodschap:
    De oorlog in Oekraïne heeft ook impact op inwoners van Arnhem. Arnhemmers leven mee en zetten zich actief in met inzamelingsacties. Als het gaat om opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne zet Arnhem op dit moment in op rijncruiseschepen. Er is nauw contact met gemeenten in de regio, waaronder met name Ede, Vluchtelingenwerk en andere organisaties met een rol in de opvang van vluchtelingen. Coördinatie in de regio komt in handen van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.