Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten college B&W

dinsdag 8 maart 2022

12:00 - 12:30

Agendapunten

  1. 1

    Kernboodschap:
    In de wijk Gaardenhage kunnen mensen kavels kopen waar zij zelf woningen op kunnen bouwen. Door onder andere de economische crisis, de grootte en hierdoor minder betaalbaarheid van de kavels en strenge beeldkwaliteitregels is de verkoop gestagneerd. Aangezien er in Arnhem behoefte is aan verschillende soorten woningen heeft het college besloten ook in Gaardenhage een divers woningaanbod te creëren met bijzondere woonvormen zoals kleine woningen, samenbouw en collectief particulier opdrachtgeverschap. Het nieuwe verkavelingsplan is in strijd met de regels uit het geldende bestemmingsplan. Om de ontwikkeling van diverse woonvormen toch mogelijk te maken moet er een nieuw bestemmingsplan opgesteld worden. In het nieuwe bestemmingsplan worden regels ingevoerd met betrekking tot natuurinclusief bouwen.

  2. 2

    Kernboodschap:
    De gemeente is voornemens het gebied aan en nabij de Schaapsdrift een andere functie te geven en te herontwikkelen. Het gebied is aangewezen als ontwikkelingsgebied voor de invulling van woningbouw en heeft een verdiepingsslag gehad met betrekking tot de begrenzingen van de locatie. Schaapsdrift maakt onderdeel uit van de aanpak in de Spoorzone Arnhem-Oost, een versnellingslocatie als het gaat om het versnellen van woningbouw in Arnhem. Om de regie op de functiewijziging te behouden en de ontwikkeling van de locatie voortvarend op te pakken is het nodig om grip te krijgen op de gronden en wordt daarom voorgesteld om het voorkeursrecht op de grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten te vestigen.

  3. 3

    Kernboodschap:
    Op ontwikkellocatie K3/K7 (eigendom van NS) bij Arnhem Centraal heeft ABC Vastgoed de tender gewonnen met een gebouw waarin zowel wonen, werken, ontmoeten en verblijven is verwerkt. Het tenderontwerp - ook wel ‘de netkous’ genoemd - is verder uitgewerkt naar een voorlopig ontwerp. Dit voorlopig ontwerp dient als basis voor de verdere uitwerking van onder andere het bestemmingsplan en het definitieve ontwerp.

  4. 12

    Kernboodschap:
    De Shop & Go flitsparkeerplaatsen zijn een jaar geleden in het kader van een pilot gestart. Door het Shop & Go parkeren vast te leggen in het Uitwerkingsbesluit parkeren is het Shop & Go parkeren ook juridisch goed vastgelegd en wordt het regulier beleid.

  5. 13

    Kernboodschap:
    Sinds 2017 zijn de uitvoerende taken van het Parkeerbedrijf uitbesteed aan het bedrijf P1. Om ervoor te zorgen dat P1 ook de bevoegdheden kreeg om deze taken uit te voeren, waren een aanwijzingsbesluit en een mandaatbesluit nodig. P1 maakt bij het invorderen van naheffingsaanslagen gebruik van een invorderingskantoor en een deurwaarderskantoor. Medio april 2022 gaan we de fiscale parkeerplaatsen controleren met de scanauto. Door deze wijziging verwachten wij een toename van het aantal fiscale naheffingen. Om de kwaliteit van het invorderingsproces te waarborgen is het noodzakelijk om te wijzigen van invorderingskantoor en deurwaarder.

  6. 14

    Kernboodschap:
    Tussen De Connectie en de gemeente zijn afspraken gemaakt over uit te voeren werkzaamheden. Deze behoeven actualisering. Er is gebleken dat bevoegdheden in mandaat bij werkzaamheden door De Connectie niet goed belegd zijn en dat de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA) nog niet verwerkt is in het externe mandaat.

  7. 15

    Kernboodschap:
    De gemeente geeft een negatieve zienswijze af over de verkoop van Roermondsplein door Portaal. Portaal wil Roermondsplein 35, 15 onzelfstandige eenheden, verkopen. Daarvoor heeft Portaal een zienswijze van de gemeente en de huurdersorganisatie nodig. Vervolgens dient Portaal een verzoek tot verkoop in bij de Autoriteit Woningcorporaties (AW). Portaal heeft van de huurdersorganisatie een positieve zienswijze ontvangen. Als gemeente geven wij een negatieve zienswijze af omdat het verkopen van deze locatie niet bijdraagt aan het verminderen van de mismatch op de woningmarkt in onze gemeente.

  8. 20.a

    Kernboodschap:
    De Van Muijlwijkstraat is gelegen in een deel van de stad waar sprake is van hittestress. Met het project Herinrichting van Muijlwijkstraat wordt de versteende straat qua leefbaarheid en veiligheid verbeterd door het inzetten van meer groen voor koelte. De voorgenomen herinrichting moet leiden tot een straat die klimaatbestendig, toegankelijk en veilig is en aantrekkelijker doordat de straat stiller, schoner en biodivers wordt vormgegeven. Naar verwachting zal, na het aanbestedingstraject, de uitvoering van de werkzaamheden begin 2023 starten. Er wordt onderzocht of dit eerder kan.

  9. 20.b

    Kernboodschap:
    Inwoners die een uitkering krijgen moeten volgens de participatiewet aan bepaalde verplichtingen voldoen. De gemeente moet volgens diezelfde wet een verlaging van de uitkering toepassen als een inwoner een verplichting niet nakomt. Arnhem stelde de duur van die verlaging vast op basis van de ernst van de niet nagekomen verplichting. Uit recente jurisprudentie blijkt echter dat deze manier van differentiatie niet is toegestaan. Een gemeente mag alleen differentiëren in de duur van de maatregel als sprake is van regelmatige schending. Het college stelt de gemeenteraad voor te kiezen voor de lichtste maatregel namelijk 100% verlaging voor de duur van 1 maand voor alle overtredingen. Als de raad instemt wordt de afstemmingsverordening, waarin dit soort regels zijn opgenomen, zo aangepast dat wordt gehandeld volgens de meest actuele interpretatie van de Participatiewet.

  10. 20.c

    Kernboodschap:
    Het college informeert de gemeenteraad over de stand van zaken voor wat betreft de dienstverlening van PLANgroep met daarbij een doorkijk naar het einde van de contractperiode. Het contract met PLANgroep loopt in december 2022 af.

  11. 20.d

    Kernboodschap:
    Het is de bedoeling dat er 150 flexwoningen op het Merwedeterrein komen. Deze woningen zijn bedoel voor mensen die met spoed een woning zoeken en kunnen 15 jaar blijven staan. De haalbaarheid moet daarvan onderzocht worden. Ook moet het bestemmingsplan dan worden aangepast. De eerste 50 woningen moeten nog dit jaar gerealiseerd worden.

  12. 20.e

    Kernboodschap:
    In vijf weken in het gebied Arnhem-Oost is een integrale, langjarige aanpak nodig om de achterstanden in het gebied van gezondheid, leefbaarheid, veiligheid en sociale omstandigheden te verbeteren. Hieraan wordt richting gegeven met het ‘Plan van aanpak Volkshuisvestingsfonds’ en een subsidietoekenning door het rijk. In het plan van aanpak is vastgesteld dat particuliere woningen in Arnhem-Oost met een WOZ-waarde onder de NHG-grens en een lager energielabel dan E een aanpak willen starten. De uitvoering van het eerste onderdeel van het plan van aanpak betreft om de woningen met het minste comfort en de hoogste energielasten te helpen. Hierbij vormen twee subsidieregelingen de basis voor de verdere realisatie van het plan van aanpak: subsidieregeling individuele aanpak particuliere woningen Arnhem-Oost en subsidieregeling Collectieve aanpak particuliere woningen Arnhem-Oost

  13. 20.g

    Kernboodschap:
    De coronacrisis heeft impact op Arnhem, met name op de horeca sector. Landelijke maatregelen dekken de vaste lasten nauwelijks en veel ondernemers kampen met schulden. Het voorbestaan van vele ondernemers staat onder druk, terwijl 4000 Arnhemmers werkzaam zijn in de horeca. Om deze reden is door Groene Metropoolregio het initiatief genomen om de horecaondernemers eenmalig te ondersteunen met een voucherregeling. Alle gemeenten worden gevraagd om voor hun gemeente de regeling te ondersteunen en tot uitvoering te brengen. De vouchers zijn bedoeld voor Arnhemse horecabedrijven met minder dan 50FTE en ondernemers die gestart zijn na 2019. De voucher heeft een maximale waarde van €2000 en zijn breed inzetbaar.

  14. 20.h

    Kernboodschap:
    Eigenaar Pleyade is van plan om op het Pleynkwartier (Vredenburg) een toekomstbestendige wijk te realiseren waar mensen kunnen (samen)leven en wonen, met en zonder zorgvraag. Op deze manier kunnen ouderen langer zelfstandig wonen en is er mogelijkheid tot toenemende zorg zonder het terrein te moeten verlaten. Het Pleynkwartier wordt klimaatadaptief gebouwd, waardoor de principes van de natuurinclusief en klimaatbestendig worden toegepast. Na vaststelling van dit plan gaat Pleyade verder met het opstellen van een bestemmingsplan en inrichtingsplan.

  15. 20.i

    Kernboodschap:
    De gemeente verlengd, op verzoek van het COA, de noodopvang voor vluchtelingen aan de Nieuwe Kade met 6 maanden. Door de aanhoudende druk op de opvang, is een periode van 6 maanden niet voldoende gebleken om tot structurele oplossingen te komen. De uitstroom van vluchtelingen uit azc’s is door de woningnood nog steeds lager dan de instroom. Het COA werkt aan een plan voor flexibilisering van de opvang, zodat pieken in de instroom in de toekomst beter opgevangen kunnen worden.