Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 28 februari 2024

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Dit is de definitieve lijst met mondelinge vragen.
Deze vergadering is live te volgen en later terug te kijken via: https://arnhem.notubiz.nl/live

Agendapunten

  1. 1

    In een uitspraak op 2 februari jongstleden heeft de rechtbank van Amsterdam aangegeven dat enkelglas in een huurwoning als een gebrek dient te worden gezien. In deze uitspraak geeft de rechter vervolgens aan dat een verhuurder dit enkelglas binnen 4 maanden dient te vervangen door isolatieglas, of anders met een huurverlaging moet komen.


    De SP-fractie heeft in 2022 reeds vragen gesteld aan het stadsbestuur om ook toen al aandacht te vragen voor het feit dat er nog steeds huurwoningen zijn met enkelglas. Dit enkelglas is overduidelijk zeer slecht voor de isolatiewaarde van de woning en daarmee niet alleen een aanslag op de portemonnee van de huurder, maar ook een groot obstakel op weg naar daadwerkelijke verduurzaming.


    Gezien het feit dat de Amsterdamse rechtbank nu heeft gesteld dat enkelglas een gebrek is en de verhuurder derhalve verantwoordelijk is dit gebrek te verhelpen, heeft de SP-fractie de volgende vragen:


    1.  Wat is de reactie van het college op de uitspraak van de Kantonrechter waarin wordt vastgelegd dat enkelglas als een gebrek moet worden gezien en de verhuurder    binnen 4 maanden moet zorgen voor isolatieglas of anders een huurverlaging moet bewerkstelligen?


    2.  Hoe gaat het college ervoor zorgen dat al het enkelglas in Arnhemse huurwoningen binnen 4 maanden is vervangen door isolatieglas?


    3.  Hoe gaat het college ervoor zorgen dat huurders – aangezien er nu sprake is van een gebrek - worden gecompenseerd voor het feit dat zij een woning met enkelglas huren en wanneer mogen we hiervan de resultaten verwachten?

  2. 2

    Recent hebben wij met bewoners geconstateerd dat de glasbak op de Hollandweg ter hoogte van de bushalte Hagemanswei is verwijderd.
    Desgevraagd via de Fixi-app wordt meegedeeld dat alle glasbakken uit wijken zullen worden verwijderd en alleen nog bij winkelcentra worden gehandhaafd.
    Het leidt tot de volgende vragen.
    1. Wie heeft besloten dat de glasbakken uit de wijken verdwijnen?
    2. Waarom is dit niet actief gecommuniceerd met alle inwoners van Arnhem?
    3. Zeer regelmatig is bijvoorbeeld de glasbak Winkelcentrum Elderhof overvol. Mensen laten hun glas achter bij de bak. Wat doet u om te voorkomen dat mensen een volle glasbak aantreffen en het glas nabij de bak achterlaten of besluiten glas bij het restafval aan te bieden?

  3. 3

    Van 4 tot en met 10 maart aanstaande is de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel. Dit initiatief maakt mensen bewust van het positieve effect van een plantaardiger dieet.
    Talloze onderzoeken tonen aan dat de consumptie van vlees- en zuivelproducten leidt tot enorme maatschappelijke kosten. De klimaat en milieuschade is groot, ook komt steeds beter in beeld hoe deze producten bijdragen aan een slechte gezondheid. De manier waarop dieren in de gangbare veehouderij worden behandeld is onmenselijk wreed, om hen op een waardige manier te kunnen behandelen is een omslag nodig. Bewustzijn speelt hierin een belangrijke rol.
    Naast informeren, kan de actie ook motiveren en inspireren. Wij vinden het belangrijk dat mensen te zien krijgen dat plantaardige gerechten lekker, makkelijk en betaalbaar kunnen zijn.
    Daarom heeft de Partij voor de Dieren en de volgende vragen:
    1. Is het college het met ons eens dat de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel op een positieve manier aandacht vraagt voor de impact van de vee-industrie en dat dit in lijn is met ons beleid rond gezondheid, dierenwelzijn en klimaat?
    2. Heeft het college al plannen zich aan te sluiten bij dit initiatief? Zo niet, is zij bereid hier nog aandacht aan te besteden binnen de gemeentelijke organisatie en op haar communicatiekanalen?
    3. Is het college bereid om volgend jaar tijdens de Week zonder Vlees en Zuivel een brede campagne op te zetten binnen de organisatie door onder andere een volledig plantaardig aanbod in onze bedrijfsrestaurants en daarnaast andere bedrijven, instellingen en scholen te informeren en met hen in gesprek te gaan over de impact van dit initiatief?

  4. 4

    Verschillende gemeentes in Nederland, waaronder Apeldoorn, hebben proeven gedaan met het plaatsen van statiegeld-ringen rondom openbare prullenbakken. 
    Hiermee worden verschillende doelen gediend, bijvoorbeeld 1) het voorkomen van zwerfvuil, doordat mensen die statiegeldblikjes en -flesjes verzamelen deze niet uit een prullenbak hoeven te halen en 2) er worden meer statiegeld-items ingeleverd en dat is goed nieuws voor de recycling van de gebruikte materialen. In Apeldoorn is onlangs de 100e statiegeld-ring om een prullenbak geplaatst.


    Hierom hebben wij de volgende vragen aan het college:


    1. Erkent het college het succes van de proeven met statiegeld-ringen in diverse Nederlandse gemeenten?
    2. Is het college bereid om in Arnhem dergelijke proeven met statiegeld-ringen te starten?
    3. Zo ja, op welke termijn is het college bereid met deze proeven te starten?