- Locatie
SH - Raadzaal
- Voorzitter
- A. Marcouch
- Toelichting
-
Tweemaal per maand kunnen raadsleden en fractievolgers mondelinge vragen stellen aan het college. Alle vragen worden meteen na indiening op deze pagina gepubliceerd. Dit is de definitieve lijst met mondelinge vragen.
Deze vergadering is live te volgen en later terug te kijken via: https://arnhem.notubiz.nl/live
Agendapunten
-
1
Op donderdag 21 november lazen we in De Gelderlander over de situatie van Geta Schnellen. Zij heeft een ernstige beperking, is halfzijdig verlamd, en is derhalve afhankelijk van hulp en ondersteuning vanuit de gemeente. Zo maakt ze gebruik van een elektrisch deursysteem bij haar woning, de Regiotaxi, een scootmobiel en huishoudelijke ondersteuning. Net als vele anderen in een soortgelijke situatie, moet zij de gemeente iedere keer weer opnieuw overtuigen van (de ernst van) haar situatie om in aanmerking te komen voor ondersteuning.
Dit is een absurde situatie: iemand die halfzijdig verlamd is, moet iedere twee jaar weer bewijzen dat hij of zij hulp nodig heeft om in aanmerking te komen voor voldoende ondersteuning. Dit is een belachelijke situatie, iets dat niet zou misstaan als sketch in een absurdistische film. Daarnaast is het zorgwekkend dat er hoge financiële barrières worden opgeworpen voor ondersteuning die iemand nodig heeft om volwaardig mee te kunnen doen aan de samenleving: extra kosten voor een medereiziger bij de Regiotaxi en een hoge eigen bijdrage voor de noodzakelijke aanschaf van een scootmobiel.
Wat de SP betreft maakt het stadsbestuur snel korte metten met deze absurde en bijkans mensonterende praktijken. Mensen met een beperking verdienen het om volwaardig mee te doen aan onze samenleving en de barrières die het stadsbestuur opwerpt dienen voor mensen als Geta Schnellen – en met haar vele anderen in soortgelijke situaties – verwijderd te worden.
De SP-fractie heeft dan ook de volgende vragen:
1. Met welk doel verplicht het college mensen met een ernstige blijvende beperking tot een tweejaarlijkse herkeuring om hun zorg te mogen behouden? Verwacht het college soms wonderbaarlijke genezingen?
2. Gaat het college ervoor zorgen dat de regiotaxi toegankelijker wordt voor mensen met een ernstige beperking, aangezien begeleiding van een extra persoon noodzakelijk is en vaak niet wordt vergoed?
3. Is het college bereid om de boete op een lichamelijke beperking – namelijk: de eigen bijdrage voor een scootmobiel – te laten vervallen en te vergoeden?
https://www.gelderlander.nl/arnhem/geta-44-kan-niet-zonder-haar-scootmobiel-maar-daar-moet-ze-de-gemeente-elke-keer-weer-van-overtuigen~a5aa756be/Toezeggingen
Titel Meervoudige zorghulpvragen en herkeuringen -
2
Onlangs werden wij opmerkzaam gemaakt dat er een oproep is om een actie te ondersteunen voor inclusie van mensen met dwerggroei in Nederland.[1]
Op de website van de Belangenvereniging van Kleine mensen lezen wij in een Pleidooi voor gelijkwaardige kansen voor kleine mensen[2], ongeacht hun woonplaats:
‘Het klinkt zo logisch dat iemands lengte niet mag bepalen of hij/zij/hen kan deelnemen aan de samenleving. Dat is echter niet vanzelfsprekend. Mensen met een groeistoornis worden nog altijd geconfronteerd met persoonlijke uitdagingen en discriminatie. Zo hebben zij vaak te maken met medische complicaties, vooroordelen en fysieke obstakels in hun dagelijks leven. Veel openbare plaatsen zijn niet goed aangepast voor mensen van kleinere gestalte, wat leidt tot beperkingen in mobiliteit en zelfstandigheid. Geringe lengte kan ook leiden tot ongelijke kansen op de werkplek, omdat sommige werkgevers twijfelen aan de capaciteiten van kleine mensen.
Overigens is 25 oktober wereldwijd uitgeroepen tot ‘World Dwarfism Awareness Day’. De Belangenvereniging van Kleine Mensen grijpt deze dag aan om te pleiten voor gelijkwaardige kansen voor kleine mensen in de samenleving, ongeacht hun woonplaats.
De fractie van de ChristenUnie heeft de volgende vragen:
1. Is het college bekend met de oproep tot inclusie voor deze specifieke groep?
2. Op welke manier heeft het college zich ingezet om aan de specifieke vragen van deze doelgroep te voldoen
3. Op welke wijze overweegt het college beleid op dit gebied op te nemen in het (inclusie)beleid?
[1] https://empoweredbyus.com/call-to-action
[2] https://www.bvkm.nl/pleidooi-voor-gelijkwaardige-kansen-voor-kleine-mensen-ongeacht-hun-woonplaats/Toezeggingen
Titel Ervaringsdeskundigheid van personen met een groeistoornis -
3
Ondanks dat het verzet tegen het racistische karikatuur 'zwarte piet' dat al meer dan 60 jaar wordt gevoerd, zijn er nog steeds mensen en ondernemingen die lak hebben aan de pijn en het verdriet dat dit racistische figuur Zwarte mensen en kinderen doet. Helaas zijn er ook in onze stad ondernemers die nog steeds weigeren hun Zwarte medemens respectvol te behandelen. Zo heeft Mousset nog steeds racistische 'zwarte piet' chocolade te koop en heeft … een 'zwarte piet' pop in de etalage.
In ons actieplan ‘Vrij zijn in Arnhem’ hebben wij als gemeente Arnhem gesteld dat wij de samenwerking met organisaties die discrimineren verbreken.
Daarover heeft de fractie van de ChristenUnie de volgende vragen:
1. Is het college op de hoogte van de Arnhemse ondernemers die nog steeds het racistische figuur van “zwarte piet” gebruiken?
2. Is het college het met de ChristenUnie eens dat “zwarte piet” racistisch is?
3. Heeft het college samenwerking, waaronder ook inkoop, met ondernemers die het racistische figuur “zwarte piet” gebruiken verbroken? Zo nee, waarom niet?