Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 3 juli 2024

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Dit is de definitieve lijst met mondelinge vragen.
Deze vergadering is live te volgen en later terug te kijken via: https://arnhem.notubiz.nl/live

Agendapunten

 1. 1

  Alle kinderen hebben recht op onderwijs. Ongeacht thuissituatie of fysieke capaciteiten. Leerlingenvervoer moet ervoor zorgen dat kinderen op een veilige manier naar school kunnen en ouders in staat zijn om, naast de zorg voor hun kind, een baan te hebben en te behouden. De gemeente Arnhem dient hierin te voorzien. Dit is niet slechts een morele plicht, maar ook een verantwoordelijkheid die sinds 2016 is vastgelegd in het VN-verdrag Handicap. De fracties van de SP en ChristenUnie vragen al geruime tijd aandacht voor de problemen in het leerlingenvervoer. En nu bereiken ons signalen dat kinderen – of eigenlijk ook: gezinnen – tussen wal en schip vallen bij de aanvraag van leerlingenvervoer. De formele procedures
  voldoen niet, aanvragen worden hierdoor afgewezen. De logica van de systeemwereld is dominant, terwijl maatwerk en menselijke maat geboden zijn. Sommige gezinnen zullen in staat zijn om zélf tot oplossingen te komen, maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Dit baart
  ons zorgen en daarom hebben SP en ChristenUnie de volgende vragen aan het college:


  1. Erkent het college dat het álle kinderen, te allen tijde, op een veilige manier naar school moeten kunnen?
  2. Heeft het college zicht op kinderen (en ouders) die tussen wal en schip dreigen te vallen, waardoor zij geen leerlingenvervoer krijgen toegewezen, terwijl maatwerk en menselijke maat hier nodig zijn?
  3. Is het college bereid om met ingang van het nieuwe schooljaar te zorgen voor passende oplossingen, zodat kinderen veilig naar school kunnen?

  Toezeggingen

  Titel
  Maatwerk in aanvraag leerlingenvervoer
  Onveilige oversteekplaatsen
 2. 2

  Het fietspad tussen de Praets en Elderveld – de Grote Griet – wordt op dit moment verbreed en verlicht, waardoor er nog harder gereden kan worden door fietsers en vooral motorisch aangedreven fietsen, die daar überhaupt niet mogen komen. In plaats dat wordt ingezet op handhaving van dit “groene” fietspad kiest het college ervoor om te verbreden en verlichting aan te brengen. Daardoor is het fietspad tot medio september 2024 afgesloten voor al het verkeer; voetverkeer en fietsverkeer.
  Bijzonder is dat de aangegeven alternatieve verbinding – ten oosten van de Eldenseweg voor één week is afgesloten voor al het fietsverkeer. Onlogisch. Uitstel voor onderhoud was slimmer geweest.
  De fractie BurgerBelang Arnhem heeft de volgende vragen: 
  1. Waarom heeft het college ervoor gekozen om de fietsverbinding één week aan het verkeer te onttrekken, terwijl dit juist hét alternatief is voor fietsverkeer?
  2. Is een slimme planning teveel gevraagd?
  3. Wat doet het college om dergelijke misslagen in de toekomst te voorkomen?

 3. 3

  Onlangs heeft de rechter besloten dat de registratieplicht van de tippelzone in Nijmegen onrechtmatig is.[1] De registratie is volgens de rechter in strijd met de AVG en er is geen dwingende reden of zwaarwegend algemeen belang. Deze uitspraak brengt met zich mee dat mensen moeten worden toegelaten tot de tippelzone zonder dat zij zich hoeven te registreren. De gemeente Nijmegen overweegt nu om de tippelzone te sluiten.[2] Omdat ook Arnhem met een vergunningsplicht werkt op de zorgzone heeft de fractie ChristenUnie de volgende vragen:


  1. Is het college op de hoogte van de uitspraak van de rechter inzake de zaak tussen 2 vrouwen die op de Nijmeegse tippelzone werken en gemeente Nijmegen?
  2. Welke invloed heeft deze rechterlijke uitspraak op het Arnhemse beleid rondom de zorgzone?
  3. Overweegt het college naar aanleiding van deze rechterlijke uitspraak om de Arnhemse zorgzone te sluiten?  [1] https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Gelderland/Nieuws/Paginas/Straatsekswerkers-krijgen-toegang-tot-tippelzone-Nijmegen.aspx


  [2] Sekswerkers winnen rechtszaak van Bruls: gemeente Nijmegen overweegt tippelzone nu te sluiten | Nijmegen | gelderlander.nl