Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 29 mei 2024

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Dit is de definitieve lijst met mondelinge vragen.
Voorafgaand aan deze rondvraag wordt ingesproken door mevrouw Welling over de wateroverlast in Schuytgraaf.
Deze vergadering is live te volgen en later terug te kijken via: https://arnhem.notubiz.nl/live

Agendapunten

 1. 1

  De SP-fractie heeft in de Arnhemse gemeenteraad al veelvuldig aandacht gevraagd voor de grote problematiek met schimmelwoningen in Arnhem. Deze ongezonde woonsituatie speelt niet alleen in oude huizen, maar ook in huizen die nauwelijk 10 jaar oud zijn. In de wijk Schuytgraaf zien we namelijk in sommige delen van de wijk, zoals het Singelkwartier, woningen vol met schimmel, vocht, condens, afbladderende muren, uiteenvallende plafonds en kruipruimtes die veranderd zijn in een zwembad.
  Bij sociale huurwoningen zien we dat bewoners kampen met de gevolgen van lekkages en dat de gevolgschade hiervan door de woningcorporatie - in dit geval Volkshuisvesting - niet fatsoenlijk wordt opgelost of vergoed. We zien dat mensen die in de vrije sector huren torenhoge bedragen betalen, maar ondertussen in een woning leven waarvan de kruipruimtes meerdere malen leeggepompt moeten worden, om na een stevige regenbui weer vol te lopen. En mensen die in het Singelkwartier een woning hebben gekocht, zien dat hun wijk vaak, te vaak, verandert in een groot waterballet.
  De SP-fractie wil dat iedere Arnhemmer in een fatsoenlijk en bovenal gezond huis kan wonen. De vraag is dan ook wie verantwoordelijkheid neemt om hier voor te zorgen en hoe voorkomen wordt dat betrokkenen naar elkaar gaan wijzen - iets dat nu te vaak gebeurt. De SP is van mening dat hier een taak ligt voor de gemeente om met een structurele oplossing te komen. We hebben dan ook de volgende vragen:
  1. Erkent het college dat de huidige situatie volstrekt onwenselijk, ongezond en onwerkbaar is, gezien de grote hoeveelheden schimmel, vocht en water in vele huizen in delen van Schuytgraaf, zoals in het Singelkwartier?
  2. Is het college bereid om verantwoordelijkheid te nemen en zorg te dragen voor een collectieve oplossing in deze problematiek?
  3. Op wat voor termijn mogen de bewoners van Schuytgraaf die te kampen hebben met wateroverlast, vocht en schimmel een oplossing verwachten?

  Toezeggingen

  Titel
  Grote problemen met wateroverlast, vocht en schimmel in delen van Schuytgraaf
 2. 2

  Iedere Arnhemmer verdient een kans om mee te doen in de maatschappij. Hierbij is mobiliteit een belangrijke voorwaarde. Arnhem Centraal ziet dat vervoersarmoede een grote barrière isvoor inwoners om mee te doen. De pilot bijna-gratis openbaar vervoer is een manier om deze barrière te verlagen en daarom zijn we enorm blij met het positieve bericht over de evaluatie ervan.


  Een jaar geleden, op 1 mei, konden Gelrepashouders naar het Breng Loket op Arnhem Centraal om dit abonnement te nemen, dat voor een jaar lang geldig is. Na de evaluatie in april jl. hoorde men met vreugde dat de pilot definitief zou worden. De informatievoorziening over de verlenging van het abonnement is echter onduidelijk. In de raadsbrief staat enkel dat Gelrepashouders bericht zullen worden over een mogelijke verlenging. Ook zouden nieuwe Gelrepashouders geïnformeerd worden over deze mogelijkheid; dit omdat we het belangrijk vinden dat inwoners weten waar ze recht op hebben. Wij hoorden van verschillende abonnementhouders dat zij deze brief nog niet hebben ontvangen. Deze onduidelijkheid heeft geleid tot het volgende:


  Abonnementhouders wisten niet of het abonnement automatisch verlengd werd, waardoor zij onwetend hebben ingecheckt en in de bus pas ontdekten dat zij op eigen kosten moesten reizen. Veel van hen zijn afhankelijk van de bus, waardoor zij als gevolg onnodig hoge kosten hebben moeten maken. Het jaarlijkse bedrag van 15 euro is voor sommigen al meer dan verdubbeld. Daarnaast biedt de website van de Gelrepas geen duidelijkheid over de situatie en vermeldt het een verwarrende geldigheidsdatum van 31 december 2024.


  Deze onduidelijke en onaangename situatie brengt Arnhem Centraal ertoe de volgende vragen te stellen:

  1. Is het correct dat er tot nu toe, eind mei, nog geen brief is verstuurd naar de Gelrepashouders over het verlengen, dan wel activeren, van hun bus voordeel abonnement?
  2. Klopt het dat er iets mis is gegaan en waardoor?
  3. Indien dit correct is: Wat gaat het college doen om in de toekomst beter te communiceren over bijvoorbeeld verlengingen of andere veranderingen van bestaande regelingen?
 3. 3

  In de Gelderlander van donderdag 23 mei, met als titel "Drollen, stank en (drugs)overlast: het blijft een smeerboel in de Musisgarage," wordt opnieuw een noodkreet geuit dat de gemeente dringend moet ingrijpen. De gemeentelijke garages zijn plekken geworden waar ondernemers, bezoekers en bewoners van de binnenstad liever wegblijven. In het artikel uit de gemeente de naïeve verwachting dat de overlast zal verdwijnen zodra een nieuwe winkel op de oude locatie van de Plus opent.
  In de bijlage zijn meerdere krantenartikelen en politieke vragen van de periode toegevoegd toen de Plus nog op die locatie was gevestigd, dit toont aan dat een winkel niet perse de oplossing is. Een andere mogelijke oplossing is het plan om structureel toezicht in te voeren. Helaas geeft de gemeente aan dit pas na de renovatie van de Musisgarage te willen doen. Dit probleem vereist nu daadkrachtig optreden. Er is te veel tijd verloren gegaan en er is te weinig actie ondernomen. Het probleem is verergerd in plaats van verbeterd. Kijkende naar de reactie in de krant en de situatie op dit moment dan is er actie vereist!
  Daarom heeft de fractie van de VVD de volgende vragen aan het college:
  1. Kan het college toezeggen dat het zo snel mogelijk en binnen twee weken structureel toezicht inzet om de overlast in de parkeergarages tegen te gaan?
  2. Kan het college toezeggen dat ze er zo snel als mogelijk voor gaan zorgen dat de betreffende parkeergarages intensief worden schoongemaakt en weer gastvrij worden gemaakt?
  3. Wanneer gaat het college van start met de langverwachte integrale aanpak waarbij dit probleem duurzaam wordt opgelost en er een oplossing komt voor de doelgroep die de overlast veroorzaakt?
  Bronnen:
  - De Gelderlander, 31 januari 2023: Ontlasting, troep en slapende daklozen: klachten over overlast daklozen in parkeergarages neemt toe (https://www.gelderlander.nl/arnhem/ontlasting-troep-en-slapende-daklozen-klachten-over-overlast-daklozen-in-parkeergarages-neemt-toe~ada26cbe/)
  - Mondelinge vragen, 01 februari 2023: Arnhemse gemeenteraad - mondelinge vragen over overlast in parkeergarages (https://arnhem.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/b00aadfa-778b-49e8-98c9-69919bcd87d3#7234c778-e5ed-412e-9ad7-0ebb3078cb78)
  - Arnhemse Courant, 03 februari 2023: Gemeente gaat overlast daklozen in parkeergarages te lijf (https://arnhemschecourant.nl/gemeente-gaat-overlast-daklozen-in-parkeergarages-te-lijf/)
  - De Gelderlander, 16 juli 2023: Overlast van junks en daklozen rond Musis loopt de spuigaten uit: 'Wij bellen zeker vijf keer per dag de politie' (https://www.gelderlander.nl/arnhem/overlast-van-junks-en-daklozen-rond-musis-loopt-de-spuigaten-uit-wij-bellen-zeker-vijf-keer-per-dag-de-politie~a0238856/)
  - De Gelderlander, 15 oktober 2023: Rondslingerende matrassen en ontlasting van daklozen in Musisgarage: 'En dan moet de winter nog beginnen' (https://www.gelderlander.nl/arnhem/rondslingerende-matrassen-en-ontlasting-van-daklozen-in-musisgarage-en-dan-moet-de-winter-nog-beginnen~a58ae4f4/)
  - Artikel 44 vragen, 20 juli 2023: Gemeentelijke documenten - Artikel 44 vragen over overlast in parkeergarages (https://arnhem.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/77e5b45d-854d-4f08-b5a9-9ac7e9206751?documentId=2f8aefcb-48ec-4d61-a8d5-7ad42addecce)
  - De Gelderlander, 23 mei 2023: Drollen, stank en (drugs)overlast: het blijft een smeerboel in de Musisgarage (https://www.gelderlander.nl/arnhem/drollen-stank-en-drugs-overlast-het-blijft-een-smeerboel-in-de-musisgarage~a1866873