Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 27 maart 2019

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Tweemaal per maand kunnen raadsleden en fractievolgers mondelinge vragen stellen aan het college. Alle vragen worden meteen na indiening op deze pagina gepubliceerd. Een eventuele wijziging in de volgorde wordt op de maandag voorafgaande aan de Politieke Avond om 16.00 uur gepubliceerd.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    In de Gelderlander van vrijdag 1 maart jl. stond een bericht dat de toekomst van de carnavalsoptocht bedreigd wordt door een aangekondigde vermindering van de subsidie en doordat de busmaatschappij nu kosten in rekening brengt in verband met het uitschakelen van de stroomlijn van de trolley.
    Ook is in het bericht te lezen dat wethouder De Vroome gaat kijken of hij nog wat kan doen om de optocht te behouden.
    De SP stelt hierbij de volgende vragen:

    1. Is de berichtgeving in de Gelderlander een juiste weergave van de situatie?
    2. Wat gaat het college precies doen om de carnavalsoptocht te behouden? Kan de wethouder dat toelichten?

    Toezeggingen

    Titel
    Carnavalsoptocht
  2. 2

    Op 14 november heeft de gemeenteraad de motie 'evaluatie evenementen' aangenomen, vanwege het gegeven dat evenementen dreigen te verdwijnen. Onze fractie ziet dit nu al gebeuren met de carnavalsoptocht, de kerstmarkt, de schaatsbaan, winter Arnhem en Living Statues.
    De fractie van Arnhem Centraal maakt zich steeds meer zorgen om het voortbestaan van evenementen, die ook economisch van groot belang zijn.
    Daarom hebben wij de volgende vragen:

    1. Hoe is de stand van zaken m.b.t. de voortgang van de evaluatie en wanneer kunnen wij uw voorstel tegemoet zien?
    2. Is er al gesproken met de evenementenorganisaties PBA EN SOFA? Kunt u al iets zeggen over de uitkomsten?
    3. Bent u van mening dat snel ingrijpen noodzakelijk is, omdat anders bitter weinig over blijft van de laagdrempelige evenementen in de stad Arnhem. Als zij eenmaal verdwenen zijn, dan is de kans groot dat zij niet meer terug komen. Hoe ziet het college dit?
  3. 3

    In de Gelderlander stond maandag 4 maart jl. dat het stoelenproject in juli vier weken dicht gaat omdat men de bezetting niet rond krijgt. Er staat dat de voorzitter van het stoelenproject zegt dat dit gebeurt om de vrijwilligers te ontlasten, omdat het ook in juli volle bak is en alle achttien matrassen bezet zijn. Door vier weken dicht te gaan, drukt het stoelenproject de kosten, want ze hebben moeite de begroting rond te krijgen.
    Daarom hebben de PvdA en SP de volgende vragen aan het college:

    1. Heeft het stoelenproject met de gemeente overlegd over sluiting in juli en wat vindt het college van deze actie?
    2. Hoe gaat het college ervoor zorgen dat de bed bad brood regeling in juli wordt uitgevoerd nu het stoelenproject gesloten is en hoe verhoudt zich dit tot het standpunt van de raad dat in Arnhem niemand ongewild buiten hoeft te slapen?
    3. Hoe kan het dat het stoelenproject de begroting met moeite rond krijgt, is de subsidie niet voldoende om elke nacht daklozen op te vangen? Zo nee, wat gaat het college doen om te zorgen dat het stoelenproject voldoende geld heeft om de bed bad brood regeling uit te voeren.
  4. 4

    Tegenwoordig worden jongeren met een beperking bijna nooit meer 100% afgekeurd. De meest gehanteerde reden is dat men nog jong is en er dus nog niet ingeschat kan worden of iemand nooit arbeidscapaciteit heeft en of er nog groei mogelijk is.
    Zo lang jongeren thuis wonen moeten de ouders de vaste lasten van de kinderen betalen. Voor ouders die zelf een participatiewet-uitkering hebben is dit al een extra belasting zodra een kind 18 jaar wordt, ook omdat op dat moment de kinderbijslag en het kindgebonden budget vervalt, maar wel een ziektekostenverzekering voor het kind moet worden afgesloten.
    Het probleem wordt pas echt groot als het kind 21 jaar wordt.
    Dan geldt namelijk de kostendelersnorm voor de ouder met een P-wet uitkering, ongeacht of het kind inkomen heeft.
    Gevolg is dat de ouder ver onder de bijstandsnorm uitkomt en de vaste lasten niet meer kan betalen.
    Het kind kan proberen om een P-wet uitkering aan te vragen, maar kan niet voldoen aan de eis om 36 uur per week beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt, of om een opleiding te volgen.
    Op grond van die conclusie wordt de uitkering vaak afgewezen.
    Het gezin zit financieel ruim onder de bijstandsnorm en kan niet meer rondkomen.
    De PvdA en de Arnhemse Ouderen Partij hebben daarom de volgende vragen:

    1. Is het college ervan op de hoogte dat in Arnhem Niet Uitkering Gerechtigde jongeren zijn, die niet in staat zijn om een opleiding te volgen en/of 36 uur per week beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt? Zo ja, om hoeveel jongeren gaat het?
    2. Zijn situaties zoals hierboven beschreven bij het college bekend en hoe zorgt Arnhem ervoor dat de ouder de vaste lasten kan blijven betalen als de uitkering van de jongere wordt afgewezen?
    3. Hoe kan Arnhem zorgen dat deze jongeren niet tussen wal en schip vallen en ook als ze op dit moment niet in staat zijn om te werken of opleiding te volgen wel hun eigen vaste lasten kunnen betalen?
  5. 5

    Zojuist verscheen het bericht op Omroep Gelderland over de flitsparkeerplaatsen die het college rond het centrum wil gaan plaatsen. Eerder ontving de raad daarover een raadsbrief van het college. Uit het bericht wordt duidelijk dat het college de Fietsersbond op geen enkele wijze bij het voorstel of de locatie keuze heeft betrokken. Toen wij als SP fractie gisteren contact opnamen met de Fietsersbond bleken zij van niets te weten. Uit de raadsbrief en de bijbehorende rapportage wordt ook duidelijk dat de verkeersveiligheid van voetgangers en fietsers en andere verkeersdeelnemers helemaal geen uitgangspunt is voor het college bij dit flitsparkeerplan.
    Daarnaast: uit de rapportage wordt de meerwaarde van het voorstel op geen enkele wijze duidelijk. De nadelige effecten voor bezoekers en bewoners van het centrum, fietsers en voetgangers, maar ook automobilisten blijken op geen enkele wijze te zijn onderzocht en meegewogen.
    Wat de SP betreft ligt hier dus een zeer ondoordacht, ongewenst en overbodig voorstel.

    1. De SP fractie vraagt het college haar besluit toe te lichten en vraagt haar daarbij in te gaan op het ontbreken van onderbouwing naar de meerwaarde en op het ontbreken van een onderzoek naar de gevolgen voor de totale gastvrijheid van het voorstel en de gevolgen voor de verkeersveiligheid.
    2. Daarnaast wil de SP het college vragen of het college het plan nog steeds in deze vorm denkt te moeten voortzetten.

    Toezeggingen

    Titel
    Flitsparkeren
  6. 6

    Van verschillende kanten ontvangen wij verontrustende geluiden over het gebruik van drugs en drank door jongeren op en rond het centraal station (en over een paar weken waarschijnlijk weer in de Steile tuin in Park Sonsbeek). Buiten het feit dat dit voor overlast zorgt, gaat het hier om jonge pubers, soms al vanaf 12/13 jaar, die erg kwetsbaar zijn en door de jonge leeftijd waarop ze in deze situatie terecht zijn gekomen, vaak vastlopen op school en thuis. Met als gevolg dat ze in een later stadium een grote kans hebben dat ze jeugdzorg nodig hebben.
    Op dit moment heeft vooral de politie haar handen vol aan deze groep. Op andere plekken in de stad, zoals op de Geitenkamp en in de Spoorhoek, wordt succesvol gebruik gemaakt van jongerenwerkers en straatcoaches om overlast te voorkomen, maar vooral ook om in gesprek te gaan met jongeren en hun ouders om te kijken hoe ze geholpen kunnen worden. Op deze manier is er meer grip op de jongeren en kan op tijd worden ingegrepen wanneer dat nodig is.
    Daarom hebben VVD en D66 de volgende vragen:

    1. Is het college bekend met de problematiek in en rond het centraal station?
    2. Wat doet de gemeente op dit moment om dit te voorkomen en om deze jongeren (en hun ouders) te helpen?
    3. Is het college bereid te inventariseren de mogelijkheden om jongerenwerkers in te zetten en de raad hierover te informeren?

    Toezeggingen

    Titel
    Jongerenwerkers op het station
    Jongerenwerkers op het station
  7. 7

    Recent bereikte ons het bericht dat het project “026 Talentenfabriek” in Malburgen niet langer kan rekenen op financiële steun van de gemeente. In dit project worden jongeren met een migratieachtergrond ondersteund in het afmaken van hun studie. Tegelijkertijd ontwikkelen ze onder begeleiding van jongerenwerkers vaardigheden als discipline, communicatie en doorzettingsvermogen.
    Navraag leert dat het gaat om een project dat tijdelijk werd gefinancierd, omdat Team Leefomgeving het noodzakelijk achtte om per direct een groep kwetsbare jongeren extra te ondersteunen. Het betreft ca. 20 jongeren die in de problemen dreigen te komen, doordat zij gestart zijn met een ambitieuze particuliere MBO-opleiding. Deze versnelde opleidingen lijken voor jongeren aantrekkelijk vanwege de korte opleidingsduur, maar blijken lang niet voor alle studenten haalbaar vanwege het tempo of doordat het niet lukt tijdig passende stageplekken te vinden. Bij het niet succesvol afronden van de opleiding blijven de studenten met een hoge studieschuld en zonder diploma achter.
    De problematiek rondom deze particuliere opleidingen blijkt een stedelijk vraagstuk, waarbij de gemeente niet voornemens is structureel extra ondersteuning te financieren. Het probleem dat jongeren verleid worden tot niet haalbare en dure opleidingstrajecten blijft hiermee voortbestaan. De fractie van D66 is van mening dat iedere onderwijsaanbieder de verantwoordelijkheid heeft studenten zowel bij toelating als daarna passende begeleiding te bieden, om voortijdige uitval zo veel mogelijk te voorkomen, en heeft daarom de volgende vragen:

    1. Is het college bekend met de problemen zoals schooluitval en schulden die kunnen ontstaan door dat jongeren beginnen aan particuliere opleidingen die voor hen te hoog gegrepen zijn of die ze door persoonlijke omstandigheden niet kunnen afronden?
    2. Deelt het college onze mening dat in Arnhem actieve onderwijsaanbieders, ook particuliere instellingen, studenten voor wie een opleiding niet haalbaar is, zouden afraden zich in te schrijven én dat alle scholen zich maximaal zouden moeten inspannen om scholieren naast het inhoudelijke onderwijs de passende begeleiding bij de studie en richting bijbehorende stages te bieden?
    3. Is het college bereid om op zeer korte termijn met de particuliere onderwijsaanbieders in gesprek te gaan én te komen tot een plan waarmee het genoemde risico op voortijdig schoolverlaten en schulden wordt verminderd?
  8. 8

    Al geruime tijd is er rond station Zuid (de Schuytgraaf) sprake van een chaos m.b.t. de parkeerplaatsen.
    Omdat er veel forensen vanaf dit station gebruikmaken van de trein, neemt de parkeerdruk ook toe.
    Er zijn onvoldoende parkeerplaatsen met als gevolg dat de groenstroken nu gebruikt worden als parkeerplaats.
    Onze vragen aan het college zijn dan ook:

    1. Is het college bekend met het probleem rond deze parkeerplaats ?
    2. Volgens ons is het niet de bedoeling om te parkeren in de groenstroken. Welk beleid gaat de gemeente hier op toepassen, of past de gemeente hier al op toe: Handhaven, gedogen of uitbreiden ?
    3. Aan de achterzijde van deze parkeerplaats is gestart met de bouw van het Lorentz Lyceum (Metamorfosenallee/Oegstgeeststraat). Als daar straks ook nog werkverkeer bij komt wordt de overlast alleen maar groter, welke stappen gaat de gemeente ondernemen om dit tot een minimum te beperken ?
  9. 9

    In Arnhem verzorgt het Kruispunt 6 dagen van de week overdag in de ochtend en eind van de middag opvang voor daklozen die geen 24-uurs opvang hebben bij Iriszorg. Op zondag is het Kruispunt echter gesloten. De enige plek waar daklozen dan naartoe kunnen is de opvang van Tonnie van de Herik, die vanaf 13.00 uur in de Parkstraat opvang voor daklozen organiseert op zondag. Die ruimte is vanaf 1 augustus niet meer beschikbaar omdat het verbouwd wordt. Dat betekent dat vanaf die datum alle daklozen geen structurele opvang op zondag hebben en op straat moeten verblijven.
    Daarom hebben de PvdA en Arnhemse Ouderen Partij de volgende vragen aan het college:

    1. Is het college bereid om voor de zondag een opvang voor de daklozen te regelen zodat zij een gedeelte van de dag beschut kunnen zitten en een maaltijd kunnen krijgen ?
    2. Tijdens het winterprotocol moeten de nachtopvang van het Stoelenproject en de dagopvang van het Kruispunt de openingstijden aanpassen zodat daklozen minder lang in de kou hoeven te staan. Op zondag staan ze echter wel in de kou. Is het college het met ons eens dat het winterprotocol ook op zondag uitgevoerd zou moeten worden? Zo ja, wat gaat het college doen om te zorgen dat daklozen in de winter ook op zondag naar binnen kunnen ?
    3. Is het college bereid om zich in te spannen om mee te denken over een plek waar vanaf 1 augustus de daklozenopvang van Tonnie van de Herik tijdelijk naartoe kan zo lang de kerk aan de Parkstraat niet beschikbaar is als er nog geen structurele oplossing is voor de daklozen op zondag ?
  10. 10

    Na de recente provinciale- en waterschap verkiezingen zijn de onderhandelingen voor nieuwe bestuursakkoorden aanstaande. Dit zijn de leidraden voor het beleid voor de aankomende 4 jaar. Beleid wat ook zowel provinciaal maar ook bij de 3 waterschappen Arnhem zal raken en weer kansen biedt.

    1. Heeft het college een strategische agenda met wensen en kansen voor Arnhem t.b.v. van de onderhandelingen bij provincie en de 3 waterschappen (Rijn en IJssel, Rivierenland en Vallei en Veluwe) aangeboden ?
    2. Zo ja, kunt u deze met ons delen zodat wij als gemeenteraad u kunnen ondersteunen bij de inzet op de door u ingebrachte punten t.b.v. de onderhandelingen en het belang van Arnhem ?
    3. Zo nee, wat zijn uw overwegingen geweest om dit momentum niet te benutten voor het verder verstevigen van Arnhem binnen de provinciale en waterschap overheden ?
  11. 11

    Volgens meldingen die wij ontvingen is herhaaldelijk de Wet op Natuurbescherming overtreden bij werkzaamheden rondom het Centraal Station. De daar levende mussenkolonie wordt verstoord, terwijl jaarrond beschermingsplicht geldt. Vorig jaar was al ophef over het verwijderen van de bruidssluier op de Koningstraat.
    Over de bescherming van verblijfplaatsen van mussen heeft de Partij voor de Dieren de volgende vragen:

    1. Bent u bekend met het feit dat mussenverblijfplaatsen jaarrond beschermd zijn en werkzaamheden waarbij deze verblijfplaatsen verstoord, verwijderd of aangetast worden niet zijn toegestaan?
    2. Wat doet de gemeente Arnhem concreet om de handhaving op de Wet Natuurbescherming te borgen met betrekking tot de werkzaamheden bij de Oude Stationweg, is er contact geweest met de NVWA betreffende handhaving?
    3. Zijn er afspraken gemaakt met PBA over het terugplaatsen van een bruidssluier of een andere meer geschikte struik op de plek van de voormalige mussenflat, waar alleen de lege nestkasten nog te vinden zijn? Zo nee, bent u bereid dit te gaan doen op zo kort mogelijke termijn?
  12. 12

    Op 22 maart beschrijft de Gelderlander *):
    ‘Omwonenden van de nieuwbouw aan de Van Verschuerstraat in Arnhem klagen steen en been. [...] Verzakte woningen, scheuren in muren en plafonds, vallende keukentegels, klemmende deuren en ramen en langdurige geluidsoverlast.
    Ruim twintig omwonenden van het nieuwbouwproject achter de voormalige ambachtsschool aan de Boulevard Heuvelink in Arnhem hebben zich bij deze krant gemeld met klachten over geluidshinder en trillingsschade, die volgens hen het gevolg zijn van de bouwwerkzaamheden.’
    De SP-fractie heeft daarom de volgende mondelinge vragen voor het college:

    1. Is het college het met de SP eens dat deze overlast onaanvaardbaar is?
    2. Waarom is de bouw niet stilgelegd toen de gevolgen voor omwonenden bekend werden?
    3. Wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat omwonenden niet meer in onaanvaardbare overlast zitten en dat alle schade volledig wordt vergoed?

    *)https://www.gelderlander.nl/arnhem/nieuwbouw-trekt-spoor-van-vernieling-door-arnhemse-buurt-alsof-we-in-groningen-wonen~a34bc947/

  13. 13

    De Sint Jozefkerk, beter bekend als de skatekerk, gaat per direct dicht. Dat meldde de organisatie op Facebook.
    Volgens de organisatie is de sluiting in goed overleg met de parochie gebeurd. De parochie is altijd eigenaar geweest van het complex en stond de afgelopen week toe dat er kon worden gesloten zonder ontruiming. De toekomst voor de skatehal is nog onbekend aangezien er een nieuwe eigenaar is.
    Door het sluiten van de skate-kerk is er nu geen goede stedelijke skatevoorziening meer in Arnhem. Wat de SP fractie betreft is dat een onwenselijke situatie. Gelukkig is er een uitgelezen mogelijkheid ontstaan om bij het Roermondsplein onder de brug een overdekte skate voorziening te realiseren.

    1. Vraag is of het college op de kortst mogelijke termijn bereid is dat daar te gaan realiseren?