Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 27 februari 2019

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Tweemaal per maand kunnen raadsleden en fractievolgers mondelinge vragen stellen aan het college. Alle vragen worden meteen na indiening op deze pagina gepubliceerd. Een eventuele wijziging in de volgorde wordt op de maandag voorafgaande aan de Politieke Avond om 16.00 uur gepubliceerd.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Arnhem Centraal heeft al diverse keren aandacht gevraagd voor klachten over taxivervoer en wachtplaatsen voor kwetsbare gebruikers.
    Volgens officiële registratie zijn er weinig klachten en zou er een hoge klanttevredenheid zijn. Uit de eigen achterban heeft onze fractie andere verhalen vernomen, met name van taxi’s die niet verschenen en lang moeten wachten.
    In de Gelderlander van 15 februari zien wij een verklaring hiervoor vanuit de Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer regio Arnhem Nijmegen (RAD); “De klanten die niet worden opgepikt door een taxi stuiten de RAD tegen de borst. Taxichauffeurs die namens AVAN rijden melden in dat geval vaak dat zij een klant niet hebben kunnen vinden. Die klant stond dan wel te wachten op een afgesproken plaats. Dit doet zich vooral voor grote gebouwen als zorgcentra en scholen. Volgens de adviesraad voelen klanten zich machteloos, lamgeslagen, boos en bang. ‘Er is immers geen alternatief. We willen graag met AVAN onderzoeken wat er nodig is om dit te kunnen verbeteren’, aldus de RAD, die ook stelt dat reizigers huiverig zijn om nog met de taxi te gaan. De adviesraad heeft vooruitlopend daarop een serie aanbevelingen gedaan. Zo mogen taxibedrijven geen ritten combineren als de reistijd langer zal worden. De RAD vindt dat passagiers nooit langer dan een kwartier op de taxi mogen wachten.”
    Daarnaast is er een probleem met wachtplaatsen. Nu moeten mensen in weer en wind buiten wachten of binnen vlak bij de ingang van een instelling, waardoor zij steeds in de tocht zitten.
    Nu we ruim een jaar voor een nieuwe aanbesteding staan liggen er kansen voor een betere dienstverlening.
    Onze vragen:

    1. Herkent het college bovengenoemde problematiek, die in lijkt te gaan tegen officiële cijfers mbt klanttevredenheid?
    2. Is het college bereid te onderzoeken, samen met RAD, APCG en andere belanghebbenden hoe het wachten kan verbeteren? Bijvoorbeeld door een aantal vaste wachtplaatsen te creëren, waar mensen comfortabel kunnen verblijven?
    3. Regie en vervoer zijn in het verleden uit elkaar gehaald om klantvriendelijker te kunnen werken. Blijkbaar leidde dit niet tot de gewenste resultaten, maar wel tot steeds hogere kosten. Welk traject gaat het college om de nieuwe aanbesteding aan te pakken en welke eisen worden meegegeven?
  2. 2

    In De Gelderlander van 23 februari 2019 verscheen een bericht over de Jihadist Yago R. die in 2014 vertrok om te gaan vechten voor de terreurorganisatie IS. In het bericht stelt de burgemeester van Arnhem dat Yago Rietdijk onder voorwaarden weer welkom is in onze stad. In de Britse pers (o.a. Times) wordt gesteld dat Yago Rietdijk behoorde tot de groep die eerder in Weert en Arnhem zijn opgepakt en dat deze groep volgens Britse pers als doel had om een Parijs-achtig bloedbad aan te richten bij een rockconcert in Arnhem. Wat de SP betreft is deze man helemaal niet welkom in Arnhem en moet er alles aan worden gedaan om te voorkomen dat hij zich hier gaat vestigen. We hebben in Arnhem al meer dan genoeg te kampen met het probleem van islamitische radicalisering.

    1. Zijn de uitspraken van Burgemeester Marcouch correct weergegeven in de Gelderlander?
    2. Heeft de Burgemeester al contact gehad met het Ministerie/OM om er voor te zorgen dat de IS strijder Yago Riedijk niet meer in Arnhem zal terugkeren?

    Toezeggingen

    Titel
    Mogelijke terugkeer IS strijder naar Arnhem
  3. 3

    2018 was een extreem droog jaar. De gevolgen worden maanden later in heel Nederland zichtbaar. Maar liefst 1 miljoen huizen moeten aan de slag omdat hun woning dreigt te verzakken. Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) geeft aan dat inmiddels in 83 gemeenten huizen al zijn verzakt. Slechts 10 gemeenten zijn actief met deze problematiek bezig. Arnhem is een waterrijke gemeente in een rivierenlandschap. Dit roept bij het CDA Arnhem de volgende vragen op ten aanzien van de woningbouw in Arnhem:

    1. Speelt deze problematiek in Arnhem, zo ja in welke wijken en om hoeveel woningen zou het in Arnhem kunnen gaan?
    2. Wilt u de mogelijkheden van lidmaatschap aan het Fonds duurzaam Funderingsherstel beoordelen in het belang van onze inwoners en kunt u beoordelen of deze informatie nieuwe inzichten geeft ten aanzien van toekomstige woningbouw in Arnhem?
    3. Is uw college bereid om, afgezien van mogelijke voorlichting, extra inzet op dit voor inwoners belangrijke thema te geven?