Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 17 april 2019

16:00 - 17:00
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

De agendacommissie heeft besloten om de begintijd te vervroegen naar 16.00 uur.
Tweemaal per maand kunnen raadsleden en fractievolgers mondelinge vragen stellen aan het college. Alle vragen worden meteen na indiening op deze pagina gepubliceerd. Een eventuele wijziging in de volgorde wordt op de maandag voorafgaande aan de Politieke Avond om 16.00 uur gepubliceerd.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Recent bereikte ons het bericht dat het project “026 Talentenfabriek” in Malburgen niet langer kan rekenen op financiële steun van de gemeente. In dit project worden jongeren met een migratieachtergrond ondersteund in het afmaken van hun studie. Tegelijkertijd ontwikkelen ze onder begeleiding van jongerenwerkers vaardigheden als discipline, communicatie en doorzettingsvermogen.
    Navraag leert dat het gaat om een project dat tijdelijk werd gefinancierd, omdat Team Leefomgeving het noodzakelijk achtte om per direct een groep kwetsbare jongeren extra te ondersteunen. Het betreft ca. 20 jongeren die in de problemen dreigen te komen, doordat zij gestart zijn met een ambitieuze particuliere MBO-opleiding. Deze versnelde opleidingen lijken voor jongeren aantrekkelijk vanwege de korte opleidingsduur, maar blijken lang niet voor alle studenten haalbaar vanwege het tempo of doordat het niet lukt tijdig passende stageplekken te vinden. Bij het niet succesvol afronden van de opleiding blijven de studenten met een hoge studieschuld en zonder diploma achter.
    De problematiek rondom deze particuliere opleidingen blijkt een stedelijk vraagstuk, waarbij de gemeente niet voornemens is structureel extra ondersteuning te financieren. Het probleem dat jongeren verleid worden tot niet haalbare en dure opleidingstrajecten blijft hiermee voortbestaan. De fractie van D66 is van mening dat iedere onderwijsaanbieder de verantwoordelijkheid heeft studenten zowel bij toelating als daarna passende begeleiding te bieden, om voortijdige uitval zo veel mogelijk te voorkomen, en heeft daarom de volgende vragen:

    1. Is het college bekend met de problemen zoals schooluitval en schulden die kunnen ontstaan door dat jongeren beginnen aan particuliere opleidingen die voor hen te hoog gegrepen zijn of die ze door persoonlijke omstandigheden niet kunnen afronden?
    2. Deelt het college onze mening dat in Arnhem actieve onderwijsaanbieders, ook particuliere instellingen, studenten voor wie een opleiding niet haalbaar is, zouden afraden zich in te schrijven én dat alle scholen zich maximaal zouden moeten inspannen om scholieren naast het inhoudelijke onderwijs de passende begeleiding bij de studie en richting bijbehorende stages te bieden?
    3. Is het college bereid om op zeer korte termijn met de particuliere onderwijsaanbieders in gesprek te gaan én te komen tot een plan waarmee het genoemde risico op voortijdig schoolverlaten en schulden wordt verminderd?
  2. 2

    Al geruime tijd is er rond station Zuid (de Schuytgraaf) sprake van een chaos m.b.t. de parkeerplaatsen.
    Omdat er veel forensen vanaf dit station gebruikmaken van de trein, neemt de parkeerdruk ook toe.
    Er zijn onvoldoende parkeerplaatsen met als gevolg dat de groenstroken nu gebruikt worden als parkeerplaats.
    Onze vragen aan het college zijn dan ook:

    1. Is het college bekend met het probleem rond deze parkeerplaats ?
    2. Volgens ons is het niet de bedoeling om te parkeren in de groenstroken. Welk beleid gaat de gemeente hier op toepassen, of past de gemeente hier al op toe: Handhaven, gedogen of uitbreiden ?
    3. Aan de achterzijde van deze parkeerplaats is gestart met de bouw van het Lorentz Lyceum (Metamorfosenallee/Oegstgeeststraat). Als daar straks ook nog werkverkeer bij komt wordt de overlast alleen maar groter, welke stappen gaat de gemeente ondernemen om dit tot een minimum te beperken ?
  3. 3

    In Arnhem verzorgt het Kruispunt 6 dagen van de week overdag in de ochtend en eind van de middag opvang voor daklozen die geen 24-uurs opvang hebben bij Iriszorg. Op zondag is het Kruispunt echter gesloten. De enige plek waar daklozen dan naartoe kunnen is de opvang van Tonnie van de Herik, die vanaf 13.00 uur in de Parkstraat opvang voor daklozen organiseert op zondag. Die ruimte is vanaf 1 augustus niet meer beschikbaar omdat het verbouwd wordt. Dat betekent dat vanaf die datum alle daklozen geen structurele opvang op zondag hebben en op straat moeten verblijven.
    Daarom hebben de PvdA en Arnhemse Ouderen Partij de volgende vragen aan het college:

    1. Is het college bereid om voor de zondag een opvang voor de daklozen te regelen zodat zij een gedeelte van de dag beschut kunnen zitten en een maaltijd kunnen krijgen ?
    2. Tijdens het winterprotocol moeten de nachtopvang van het Stoelenproject en de dagopvang van het Kruispunt de openingstijden aanpassen zodat daklozen minder lang in de kou hoeven te staan. Op zondag staan ze echter wel in de kou. Is het college het met ons eens dat het winterprotocol ook op zondag uitgevoerd zou moeten worden? Zo ja, wat gaat het college doen om te zorgen dat daklozen in de winter ook op zondag naar binnen kunnen ?
    3. Is het college bereid om zich in te spannen om mee te denken over een plek waar vanaf 1 augustus de daklozenopvang van Tonnie van de Herik tijdelijk naartoe kan zo lang de kerk aan de Parkstraat niet beschikbaar is als er nog geen structurele oplossing is voor de daklozen op zondag ?

    Toezeggingen

    Titel
    Elke dag opvang, maar niet op zondag
  4. 4

    Volgens meldingen die wij ontvingen is herhaaldelijk de Wet op Natuurbescherming overtreden bij werkzaamheden rondom het Centraal Station. De daar levende mussenkolonie wordt verstoord, terwijl jaarrond beschermingsplicht geldt. Vorig jaar was al ophef over het verwijderen van de bruidssluier op de Koningstraat.
    Over de bescherming van verblijfplaatsen van mussen heeft de Partij voor de Dieren de volgende vragen:

    1. Bent u bekend met het feit dat mussenverblijfplaatsen jaarrond beschermd zijn en werkzaamheden waarbij deze verblijfplaatsen verstoord, verwijderd of aangetast worden niet zijn toegestaan?
    2. Wat doet de gemeente Arnhem concreet om de handhaving op de Wet Natuurbescherming te borgen met betrekking tot de werkzaamheden bij de Oude Stationweg, is er contact geweest met de NVWA betreffende handhaving?
    3. Zijn er afspraken gemaakt met PBA over het terugplaatsen van een bruidssluier of een andere meer geschikte struik op de plek van de voormalige mussenflat, waar alleen de lege nestkasten nog te vinden zijn? Zo nee, bent u bereid dit te gaan doen op zo kort mogelijke termijn?
  5. 5

    De Sint Jozefkerk, beter bekend als de skatekerk, gaat per direct dicht. Dat meldde de organisatie op Facebook.
    Volgens de organisatie is de sluiting in goed overleg met de parochie gebeurd. De parochie is altijd eigenaar geweest van het complex en stond de afgelopen week toe dat er kon worden gesloten zonder ontruiming. De toekomst voor de skatehal is nog onbekend aangezien er een nieuwe eigenaar is.
    Door het sluiten van de skate-kerk is er nu geen goede stedelijke skatevoorziening meer in Arnhem. Wat de SP fractie betreft is dat een onwenselijke situatie. Gelukkig is er een uitgelezen mogelijkheid ontstaan om bij het Roermondsplein onder de brug een overdekte skate voorziening te realiseren.

    1. Vraag is of het college op de kortst mogelijke termijn bereid is dat daar te gaan realiseren?
  6. 6

    De gemiddelde Arnhemmer zegt de aankomende omgevingswet helemaal niks. Dat begrijp ik wel. Het is een veelomvattend en ingewikkeld onderwerp. Volgens veel informatie van de overheid en ook van onze gemeente moet en kan de omgevingswet regels en procedures vereenvoudigen en samenvoegen. Dat klinkt leuk, maar welke regels dan en wat zijn straks daar de positieve en negatieve gevolgen van. Als raad hebben wij reeds enkele workshops gehad. Daar is heel veel informatie gedeeld en daar werd snel duidelijk dat ieder van ons een eigen beeld heeft bij de nieuwe wet. De impact van de nieuwe omgevingswet is groot. Het is dan ook zaak dat wij met z’n allen op een goede manier met de invoering ervan aan de slag kunnen.
    De VVD wil de wethouder daarom twee dingen vragen:

    1. Kan de wethouder ons spoedig (en uiterlijk voor het zomerreces) een helder overzicht (update van het plan van aanpak 4 juli 2017) geven. Waarin heel begrijpelijk staat wat we tot nu toe hebben gedaan, waarom en wat we gaan doen en wanneer?
    2. Kan de wethouder ons spoedig (en uiterlijk voor het zomerreces) een 3, 5 of 10 tal voorbeelden geven van beslissingen. Van dakkapel tot hele nieuwe wijk en van hondenpoep, milieu vraagstuk tot infrastructuur ….. zoals we dat nu doen/beslissen volgens AL die regels en VELE procedures? Op basis van begrijpelijke voorbeelden kunnen we aan veel betrokkenen vragen wat ging hier nou goed, fout, traag of te snel. Als we dan straks de grote lijnen hebben van de nieuwe omgevingswet, Arnhemse visie, diverse programma’s en procedures kunnen die voorbeelden toetsen. Wordt het nu beter of slechter.

    Toezeggingen

    Titel
    De (weg naar de) Omgevingswet
    De (weg naar de) Omgevingswet
  7. 7

    De AKUfontein is een bijzonder gemeentelijk en rijksmonument en kunstwerk, dat er al jaren verloederd bij ligt. Het monument bestaat uit de fontein inclusief bassin, kunstwerk en de bijbehorende pleininrichting. Het monument wordt gelukkig gehandhaafd, maar ziet er niet uit.
    De opdracht van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) aan architect Henk Brouwer voor hun 50-jarig bestaan in 1961 was o.a.: het creëren van een ontmoetingsplaats voor de burgers van Arnhem." Dit jaar wordt de Slag om Arnhem uitgebreid herdacht, omdat het 75 jaar geleden is. Het monument heeft te maken met oorlog en de wederopbouwperiode na de oorlog en verdient het snel aangepakt te worden.
    Als oorlogsveteraan was de beeldhouwer Tajiri één van de bevrijders en diende in de 442nd Regimental Combat Team, een bataljon bestaande uit louter en alleen Amerikanen van Japanse komaf. Hij werd in 2011 postuum door president Obama onderscheiden met de Congressional Gold Medal voor zijn rol als oorlogsheld van WO II. Aan de voet van de fontein ligt de kei van de Liberation route van de Slag om Arnhem. Deze geeft de route aan waar langs onze bevrijders door Europa trokken. Voor Tajiri die Nederland in die tijd ook vertegenwoordigde op de Documenta en de Biënnale van Venetië, was dit zijn eerste grote kunstwerk in de openbare ruimte in Nederland. Later sprak hij in de Gelderlander ‘van een gelukkig huwelijk’ doelend op het tot stand komen van het gezamenlijk ontwerp van fontein en kunstwerk.
    Onze vragen:

    1. Hoe staat het met een eventuele sloop van de pergola. Klopt het dat de aanvraag voor de sloopvergunning is ingetrokken en is daarmee sloop van de baan?
    2. Welke nieuwe inzichten heeft de gang van zaken rond de gele kubus opgeleverd voor de AKUfontein en de toekomst daarvan?
    3. Is het college bereid zo snel mogelijk te starten met het opknappen van het monument?
  8. 8

    Bij de MJPB 2019-2022 heeft de raad de motie “Een beter OV begint bij onszelf” aangenomen. In deze motie wordt het college gevraagd een planning te maken voor het proces om te komen tot een programma van eisen voor de nieuwe OV-concessie voor Arnhem en ervoor te zorgen dat de Arnhemse inbreng voor de nieuwe OV-concessie uiterlijk twee maanden voor indiening bij de provincie aan de raad wordt voorgelegd voor vaststelling.
    De fracties van D66 en PvdA hebben de volgende vragen aan het college:

    1. Wanneer krijgt de raad inzicht in het proces en de planning om te komen tot een programma van eisen voor de OV-concessie voor Arnhem?
    2. Wanneer moet het programma van eisen ingeleverd worden bij de provincie?
    3. Welke partijen in de stad gaat u betrekken bij het opstellen van dit programma van eisen en heeft u inmiddels met deze partijen contact opgenomen?

    Toezeggingen

    Titel
    OV concessie