Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 13 februari 2019

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Tweemaal per maand kunnen raadsleden en fractievolgers mondelinge vragen stellen aan het college. Alle vragen worden meteen na indiening op deze pagina gepubliceerd. Een eventuele wijziging in de volgorde wordt op de maandag voorafgaande aan de Politieke Avond om 16.00 uur gepubliceerd.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Arnhem is de culturele hoofdstad van het Oosten. Naast dans, theater, film en muziek maakt ook de beeldende kunst daar een belangrijk onderdeel van uit.
    Jaarlijks vinden honderden studenten hun weg naar de opleidingen van ArtEZ en dan zijn er de vermaarde Sonsbeektentoonstellingen en het Museum voor Moderne Kunst. Beeldende kunst maakt Arnhem tot een aantrekkelijke stad en vervult een belangrijke rol in onze samenleving en is van waarde, ook voor de economie. Een belangrijke functie en plek is daarbij weggelegd voor Plaatsmaken*. Het voortbestaan van Plaatsmaken wordt echter bedreigd door het wegvallen van provinciale subsidie enkele jaren geleden (zie bijlage krantenbericht Gelderlander) De organisatie heeft daarover de noodklok geluid en is daarover in gesprek met de gedeputeerde van de Provincie Gelderland. De SP fractie vindt het belangrijk dat er geen misverstand kan bestaan over de waarde van Plaatsmaken voor de beeldende kunst in de regio Arnhem.

    1. Hoe kijkt het college aan tegen de situatie bij Plaatsmaken ?
    2. Op welke wijze heeft het college Plaatsmaken ondersteund en gaat het college Plaatsmaken nog ondersteunen ? Ook bij haar lobby in de richting van de provincie, ten einde deze belangrijke functie voor de beelden kunst in onze regio te behouden.
    • De missie van Plaatsmaken is het bevorderen van de beeldende kunst in artistieke en receptieve zin. Daarnaast: het verrichten van alle verdere werkzaamheden, die met het voorgaande in de ruimste zin verband houden of daaraan bijdragen. Plaatsmaken beschikt hiertoe over een productiehuis in grafische en digitale technieken en een actueel en interactief podium, Galerie Plaatsmaken.
  2. 2

    Meerdere malen hebben GroenLinks en Arnhem Centraal aandacht gevraagd voor vervallen erfgoed. Al in 2014 vroegen we naar de staat van de voormalige pastorie aan de Huissensedijk in Elden, wat een rijksmonument is. Viereneenhalfjaar later is de situatie van dit pand niet beter, maar juist slechter geworden. Ondanks herhaaldelijke beloften van de eigenaar om het pand op te knappen. Ook Villa Schoonheuvel is nog steeds in slechte staat, zo meldde de Gelderlander afgelopen maandag. GroenLinks en Arnhem Centraal hebben daarom de volgende vragen:

    1. Hoe is de staat van beide gebouwen en in hoeverre is de huidige staat een gevaar voor instandhouding van de monumenten?
    2. In hoeverre is het college bereid tot handhaving richting de eigenaren als niet op korte termijn écht begonnen wordt met het opknappen van beide monumenten en waarom is hiertoe niet eerder overgegaan?

    Toezeggingen

    Titel
    Vervallen erfgoed
  3. 3

    Dagblad Trouw en de NOS hebben onlangs bericht over de stagnerende hulp van koepelorganisatie Veilig Thuis aan gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld.
    Uit de berichtgeving komt naar voren dat in slechts 7 van de 26 regio’s Veilig Thuis er in slaagt om een veiligheidsbeoordeling uit te voeren. Mogelijke onveilige situaties blijven daarom wellicht enige tijd onopgemerkt.
    Wellicht ten overvloede wijzen de ChristenUnie, PvdA en GroenLinks erop dat een veiligheidsbeoordeling nog slechts een inventarisatie is en niet de eventueel benodigde hulpverlening.
    De ChristenUnie, PvdA en GroenLinks vinden het belangrijk dat huiselijk geweld snel wordt onderkend en aangepakt. Daarom komen wij tot de volgende vragen aan het college:

    1. Tot welke categorie behoort Veilig Thuis Gelderland Midden voor wat betreft de veiligheidsbeoordeling? Indien dit een onvoldoende scoort, wat is het initiatief van B&W om hier tot verbetering te komen?
    2. Wordt in Arnhem en in de omliggende gemeente van Arnhem als centrumgemeente naar de mening van het college adequaat hulpverleend bij huiselijk geweld?
    3. Wanneer dit niet het geval is: wat gaat het college doen om hierin verbetering aan te brengen / Wanneer dit wel het geval is: hoe gaat het college erop aansturen dat deze goede gang van zaken breder gedeeld wordt binnen de koepelorganisatie Veilig Thuis?
  4. 4

    In de raadskamerbrief van 18 oktober 2016 heeft het college een nieuw plan van aanpak gepresenteerd voor het beheer en exploitatie van de MFC's. Daarin wordt opgemerkt dat de MFC's opgezet zijn als 'hart van de wijk' maar eerder functioneren als een brede school. Verder wordt in de raadskamerbrief het opzetten van een stichting of coöperatie van de huurders genoemd. Op 9 oktober 2017 heeft de PvdA samen met de VVD hier vragen over gesteld en heeft de toenmalig portefeuillehouder aangegeven dat de teams leefomgeving in de eerste maanden van 2018 zouden inventariseren wat er precies in de MFCs in de verschillende wijken gaat plaatsvinden en hoe dat georganiseerd gaat worden. De raad zou hierover begin 2018 geïnformeerd worden. We zijn inmiddels bijna een jaar verder en hebben als raad nog steeds niets vernomen vanuit het college. Wel hebben we inmiddels begrepen dat de MFC's niet aangestuurd zullen worden door het Sportbedrijf. De PvdA en de VVD hebben de volgende vragen:

    1. Wordt er vanuit het college nog gewerkt aan een visie hoe we verder gaan met de MFC's en wanneer is het college bereid dit met de raad te delen?
    2. Kan de portefeuillehouder aangeven waarom het zo lang duurt?

    Toezeggingen

    Titel
    Stand van zaken rondom de MFC's