Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 30 januari 2019

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Tweemaal per maand kunnen raadsleden en fractievolgers mondelinge vragen stellen aan het college. Alle vragen worden meteen na indiening op deze pagina gepubliceerd. Een eventuele wijziging in de volgorde wordt op de maandag voorafgaande aan de Politieke Avond om 16.00 uur gepubliceerd.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Onlangs berichtte RTV Arnhem dat uit een onderzoek van nieuwssite Follow the money blijkt dat de zonnecellen op het dak van het Arnhemse stadhuis zijn geleverd door een concern dat ook clusterbommen maakt. GroenLinks heeft daarom de volgende vragen:

    1. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wat gaat het college doen om dit voortaan te voorkomen?
    2. In hoeverre waarborgen onze inkoopregels dat partijen met onwenselijke (neven)activiteiten (zoals milieuvervuiling, bijdragen aan klimaatproblematiek, wapenhandel/levering, overtreden van arbeidsregels et cetera) niet meer in aanmerking komen voor het leveren van diensten of goederen aan de gemeente Arnhem?
    3. Onlangs kregen we van Milieudefensie ook een bericht dat de bank waarmee wij samenwerken industrieel geproduceerde palmolie financiert. Is dit, met daarbij de situatie rond de zonnecelleverancier, voor het college aanleiding om de bedrijven waar we als gemeente mee samenwerken opnieuw te bekijken?
  2. 2

    Het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen dat zij de MKB-toets gaan testen.
    Het doel van de MKB-toets is dat (nieuwe) wet- en regelgeving beter uitvoerbaar is voor kleine en middelgrote bedrijven. Dit gebeurt veelal op gemeentelijk niveau in de ontwerpfase van wet- en regelgeving met panels van ondernemers die, samen met de gemeente, toetsten wat werkbaar is en wat niet.
    MKB-Nederland heeft, samen met ondernemers, concrete pilots ontwikkeld die klaar staan om uitgevoerd te worden.
    Onze vragen:

    1. Is het college bekend met de MKB-toets zoals deze is opgenomen in het regeerakkoord?
    2. Zo ja, is het college voornemens om de MKB-toets in de gemeente Arnhem te gaan testen volgens de Pilot van MKB-Nederland?
    3. Is het college bereid om te onderzoeken of de MKB-toets geïntegreerd kan worden met de invoering van ‘Van bedrijven weten’ zodat Arnhem zich daadwerkelijk kan profileren als (meest) MKB vriendelijke gemeente?
  3. 3

    Het is een historisch belangrijk jaar voor de politiek. Want 100 jaar geleden werd namelijk het actief kiesrecht ingevoerd voor vrouwen. Nadat eerst in 1917 al het algemeen kiesrecht voor mannen was ingevoerd, mochten vanaf 1919 voortaan vrouwen ook stemmen. Die beslissing heeft ertoe geleid dat vrouwen eindelijk mee konden beslissen over belangrijke keuzes die werden gemaakt over hun leven. Een grote stap richting gelijkwaardigheid.
    In het hele land worden er dit jaar zowel landelijk als lokaal allerlei activiteiten georganiseerd om dit te vieren. Verschillende gemeenten hebben dan ook al aangegeven hieraan mee te doen.
    D66 vindt het belangrijk dat de gemeente Arnhem ook aandacht besteedt aan 100 jaar kiesrecht, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten rondom dit thema op het stadhuis, als symbool van de lokale democratie.
    We hebben daarom de volgende vragen:

    1. Deelt het college de mening van D66 dat democratie een groot goed is, dat blijvende aandacht voor de politiek belangrijk is en dat het organiseren van dit soort activiteiten bij kan dragen aan de politieke betrokkenheid van burgers?
    2. Kan het college toezeggen zich in te zetten voor de organisatie van een of meerdere activiteiten in het kader van 100 jaar kiesrecht, op het stadhuis, eventueel in samenwerking met andere organisaties of instellingen (zoals Prodemos, de Provincie, musea, scholen)?

    Toezeggingen

    Titel
    Aandacht voor 100 jaar algemeen kiesrecht
  4. 4

    Recentelijk berichtte Arnhem-Direct dat de vergunning die het Elfenbosch had ingediend om alsnog de reeds geplaatste betonnen keerwand, schuur en overige werkzaamheden buitenterrein te mogen behouden, alsnog is verleend. Aan het eind van de zomer is er na meerdere klachten van omwonende en gebruikers van park Karenbeek, bij de Omgevingsdienst Arnhem en Omstreken (ODRA) een bouwstop ingelast. Voor de uitgevoerde en geplande werkzaamheden was een vergunning vereist en die bleek er niet te zijn. Tevens waren er klachten van burgers over het schaden van het groene karakter van het park Klarenbeek. Naar aanleiding hiervan heeft GroenLinks de volgende vragen.

    1. Is het college op de hoogte van het verlenen van deze vergunning en dat deze niet strookt met de visie, het groene karakter van onze stad zo veel mogelijk te behouden en te versterken?
    2. Is het college het met ons eens dat de ODRA dit groene karakter dient te beschermen en de klachten van burgers serieus dient mee te nemen in de afwegingen ten aanzien van bouwvergunningen?
    3. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wat kan en gaat het college doen om de situatie te veranderen?

    Toezeggingen

    Titel
    Vergunning buitenterrein Het Elfenbosch
  5. 5

    In Arnhem Zuid is ophef ontstaan omtrent het bericht dat de poli zal verdwijnen. Deze sluiting lijkt de fractie van Arnhem Centraal niet in het belang van de patiënt en lijkt ook niet te passen in een evenwichtige spreiding van voorzieningen.
    Als we in aanmerking nemen dat Arnhem Zuid ongeveer 75.000 inwoners heeft en Overbetuwe ongeveer 27.500 en ook nog op korte afstand de CWZ polikliniek in Oosterhout heeft, dan ontgaat ons nut en noodzaak om de 75.000 inwoners van Zuid een laagdrempelige, goed toegankelijke voorziening met korte loopafstanden en gratis parkeren te ontnemen.
    In Arnhem Zuid wonen veel mensen met een laag inkomen, veel eenpersoonshuishoudens en steeds meer ouderen, die afhankelijk zijn van OV of mantelzorg. Het is een stuk eenvoudiger om een beroep op derden te doen als dit ‘even tussendoor’ kan en de mantelzorger dus weinig belast wordt.
    Onze vragen:

    1. In de Gelderlander stond dat wethouder van der Zee het verlies van de poli betreurt, net als velen in Zuid en onze fractie. Welke actie gaat de wethouder ondernemen om Rijnstate te overtuigen van het handhaven van de poli?
    2. Is het college het met ons eens dat dit niet in het belang van de patiënten in Zuid is en strijdig is met een evenwichtige spreiding van medische voorzieningen?

    Toezeggingen

    Titel
    Opheffen Poli Zuid
  6. 6

    In Arnhem waait een groene wind horen we steeds vaker. Een positief feit als je het aan de PvdA en Groen Links vraagt. In Arnhem maken veel mensen gebruik van stadsverwarming, bijna 5.000 huishoudens zijn al aangesloten. Deze mensen zijn al van het gas af. Uit een artikel van Eigen Huis begrepen wij dat de Autoriteit Consument en Markt aan de energieleveranciers de ruimte heeft gegeven om de prijs voor stadsverwarming even hard te laten stijgen als de prijs van het gas. Dit terwijl het doel van de stijging van de gasprijs was om mensen te stimuleren te kiezen voor alternatieven. Een gelijke prijsstijging van stadsverwarming is niet echt een prikkel om deze duurzame vorm van verwarming te stimuleren. De NUON, die in Arnhem de stadsverwarming levert, kan ook kiezen om van deze ruimte geen gebruik te maken. Echter op de site van de NUON is toch een aanzienlijke prijsstijging van bijna 14% aangekondigd voor stadsverwarming. Om deze reden hebben de PvdA en Groen Links de volgende vragen:

    1. Is het college het met de PvdA en GroenLinks eens dat een gelijke prijsstijging voor stadsverwarming ongewenst is om onze doelstellingen op dit gebied te halen?
    2. Is het college bereid om met NUON in gesprek te gaan over de prijzen die zij hanteren voor stadsverwarming?
    3. Is het college bereid om richting het rijk het signaal af te geven, zoals ook vereniging Eigen Huis heeft gedaan, dat een koppeling tussen de prijs van gas en de prijs van stadsverwarming ongewenst is, zeker nu de prijs van gas gaat stijgen om mensen te bewegen te kiezen voor alternatieven voor gas.

    Toezeggingen

    Titel
    Prijs Stadsverwarming
  7. 7

    Arnhem is de culturele hoofdstad van het Oosten. Naast dans, theater, film en muziek maakt ook de beeldende kunst daar een belangrijk onderdeel van uit.
    Jaarlijks vinden honderden studenten hun weg naar de opleidingen van ArtEZ en dan zijn er de vermaarde Sonsbeektentoonstellingen en het Museum voor Moderne Kunst. Beeldende kunst maakt Arnhem tot een aantrekkelijke stad en vervult een belangrijke rol in onze samenleving en is van waarde, ook voor de economie. Een belangrijke functie en plek is daarbij weggelegd voor Plaatsmaken*. Het voortbestaan van Plaatsmaken wordt echter bedreigd door het wegvallen van provinciale subsidie enkele jaren geleden (zie bijlage krantenbericht Gelderlander) De organisatie heeft daarover de noodklok geluid en is daarover in gesprek met de gedeputeerde van de Provincie Gelderland. De SP fractie vindt het belangrijk dat er geen misverstand kan bestaan over de waarde van Plaatsmaken voor de beeldende kunst in de regio Arnhem.

    1. Hoe kijkt het college aan tegen de situatie bij Plaatsmaken ?
    2. Op welke wijze heeft het college Plaatsmaken ondersteund en gaat het college Plaatsmaken nog ondersteunen ? Ook bij haar lobby in de richting van de provincie, ten einde deze belangrijke functie voor de beelden kunst in onze regio te behouden.
    • De missie van Plaatsmaken is het bevorderen van de beeldende kunst in artistieke en receptieve zin. Daarnaast: het verrichten van alle verdere werkzaamheden, die met het voorgaande in de ruimste zin verband houden of daaraan bijdragen. Plaatsmaken beschikt hiertoe over een productiehuis in grafische en digitale technieken en een actueel en interactief podium, Galerie Plaatsmaken.
  8. 8

    Meerdere malen hebben GroenLinks en Arnhem Centraal aandacht gevraagd voor vervallen erfgoed. Al in 2014 vroegen we naar de staat van de voormalige pastorie aan de Huissensedijk in Elden, wat een rijksmonument is. Viereneenhalfjaar later is de situatie van dit pand niet beter, maar juist slechter geworden. Ondanks herhaaldelijke beloften van de eigenaar om het pand op te knappen. Ook Villa Schoonheuvel is nog steeds in slechte staat, zo meldde de Gelderlander afgelopen maandag. GroenLinks en Arnhem Centraal hebben daarom de volgende vragen:

    1. Hoe is de staat van beide gebouwen en in hoeverre is de huidige staat een gevaar voor instandhouding van de monumenten?
    2. In hoeverre is het college bereid tot handhaving richting de eigenaren als niet op korte termijn écht begonnen wordt met het opknappen van beide monumenten en waarom is hiertoe niet eerder overgegaan?