Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 25 september 2019

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Tweemaal per maand kunnen raadsleden en fractievolgers mondelinge vragen stellen aan het college. Alle vragen worden meteen na indiening op deze pagina gepubliceerd. Een eventuele wijziging in de volgorde wordt op de maandag voorafgaande aan de Politieke Avond om 16.00 uur gepubliceerd.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Eerder dit jaar zette de rechter een streep door het Programma Aanpak Stikstof. Sindsdien staan tal van bouwprojecten op losse schroeven. Zo sneuvelde in Roermond een bestemmingsplan voor de bouw van 470 woningen. Met het enorme tekort aan woningen in Arnhem maken wij ons grote zorgen over deze ontwikkelingen.
    Eén sector in Nederland stoot buitensporig veel stikstof uit. De landbouw en intensieve veeteelt draagt slechts een paar procent bij aan de totale economie van Nederland maar neemt 70% van de stikstofuitstoot voor haar rekening. De verhoudingen zijn volledig zoek!
    Inmiddels hebben wij een raadsbrief ontvangen waarmee één van de eerder door ons ingediende vragen beantwoord is. Onze fractie heeft echter nog de volgende vragen:

    1. Loopt Arnhem (financiële) risico’s door bovenstaande ontwikkelingen en zo ja, welke maatregelen neemt het college om deze risico’s te verkleinen?
    2. Welke mogelijkheden ziet het college om binnen onze gemeente de stikstofuitstoot door landbouw en intensieve veeteelt te beperken, zodat belemmeringen voor de woningbouw worden teruggedrongen?
  2. 2

    De Gelderlander berichtte op zaterdag 14 september over de het weren van GHB verslaafden uit de nachtopvang van verschillende Gelderse steden. Uit het artikel blijkt dat GHB verslaving een te forse problematiek met zich meebrengt. Daarnaast komt ook de hulpverlening aan andere groepen onder druk te staan.
    De ChristenUnie Arnhem vraagt zich af hoe GHB verslaafden wel aan nachtopvang geholpen kunnen worden. De raad en het college stellen zich immers op het standpunt: ‘niemand tegen zijn zin op straat’.
    Daarom komen wij tot de volgende vragen aan het college:

    1. Doet de situatie zich ook in Arnhem voor dat GHB verslaafden geweerd worden uit de nachtopvang of is de nachtopvang zo opgezet dat GHB verslaafden niet zozeer geweerd worden, maar zich al niet meer melden bij de nachtopvang omdat de huisregels niet verenigbaar zijn met de eisen die hun verslaving met zich meebrengt?
    2. Hoe denkt het college de wens van de raad – namelijk: ‘niemand tegen zijn zin op straat’ – vorm te kunnen geven in het geval van nachtopvang voor GHB verslaafden?
  3. 3

    Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De risico’s op de gezondheid van een kind, zoals opgroeien in armoede, blijken nog steeds een belangrijke voorspeller van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg, maar ook verschillende gemeenten hebben daarom de handen in één geslagen in het actieprogramma Kansrijke Start. Om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden.
    Echter blijkt uit gegevens van het ministerie dat de gemeente Arnhem op dit moment niet betrokken is bij dit actieprogramma en dus ook geen subsidie ontvangt. Daarom hebben GroenLinks en PvdA de volgende vragen:

    1. Wat zijn de overwegingen geweest van het college om geen aanvraag in te dienen voor het actieprogramma Kansrijke Start?
    2. In hoeverre is het college het met GroenLinks en de PvdA eens dat het programma Kansrijke Start een meerwaarde zal zijn voor de kansen van de aller jongste Arnhemmers?
    3. Is het college bereid om zo spoedig mogelijk in overleg te gaan met het Verloskundig Samenwerkingsverband en zich alsnog aan te melden voor de 2e tranche van het actieprogramma Kansrijke Start?
  4. 4

    De gemeente Arnhem heeft een financieel roerig jaar achter de rug. De jaarrekening 2018 werd afgesloten met voldoende geld in kas. De behandeling van de meerjarenbegroting 2019 verliep rommelig. De tweede tussenrapportage en de risicoparagraaf van de begroting bevatten harde aanwijzingen voor structurele kostenstijgingen van omstreeks de 6 miljoen euro. Het college hield desondanks staande niet meer te hebben dan ‘beelden van getallen op de wandelgangen’ waar men geen cijfers bij had. Daar moest de raad het mee doen.
    Ondanks waarschuwingen werd er niet bijgestuurd. Drie weken later maakte het college bekend dat de begroting er 13 miljoen euro per jaar naast zat. De raad zou begin maart een reparatievoorstel ontvangen. In januari bezwoer het college dat het tekort niet verder zou oplopen. Het voorstel kwam niet. Een uitstelbrief ook niet. Er was een debat voor nodig om te horen te krijgen dat het tekort nog verder was opgelopen, naar 15 miljoen euro. De voorjaarsnota werd voor kennisgeving aangenomen.
    De zorgen van de leden van de SP-fractie over het zicht en de grip die de raad heeft op de financiële huishouding, zijn nog onverminderd groot. De leden van de SP-fractie hebben de volgende vragen aan het college:

    1. Hoe staat het met het zicht en de grip op de financiën? Heeft het college de financiën onder controle? Graag toelichten.
    2. Wat is heeft het college de afgelopen periode ondernomen om de prognoses te verbeteren en wat gaat het verder nog doen? Hoe staat het met de ontwikkeling van de zogenaamde ‘prognose-tool’? Graag toelichten.
  5. 5

    De Franse kapitalistische multinational Veolia wil 76 miljoen euro van ons belastinggeld gebruiken om op de Kleefse Waard een boom verslindende biomassacentrale openen om met dikke winst de Arnhemse lucht te gaan vervuilen. Biomassa is niet klimaatneutraal. Hout verbranden is op korte termijn nog viezer dan steenkool. Hout brandt minder efficiënt dan kolen en gas. Als je bomen kapt en verbrandt, komt er niet alleen CO2 vrij, hun grote vermogen om broeikasgassen op te nemen gaat ook verloren. Het kan decennia of zelfs eeuwen duren voordat nieuwe bomen groot genoeg zijn om de door biomassa uitgestoten koolstofdioxide weer op te nemen. Deze tijd hebben we niet. Hoe meer biomassagebruik, hoe langer klimaatwinst op zich laat wachten. Dat vergroot de kans op onomkeerbare schade, zoals het smelten van de Groenlandse ijskap of het massaal vrijkomen van het broeikasgas methaan uit nu nog bevroren toendra's. Biomassa is een echte klimaatkiller. Zeer terecht en goed dat er 157 bezwaren zijn ingediend tegen de klimaatkiller van Veolia. Het merendeel van deze bezwaarmakers zijn inwoners van Arnhem. Maar wat doet het kapitalistische Veolia nu? Zij dreigen bezwaarmakers met een rechtszaak. Een overduidelijk poging om mensen die strijden voor schone lucht en de volksgezondheid van de Arnhemmers monddood te maken. Tot afgrijzen van de leden van de SP fractie faciliteert de provincie Gelderland deze gang van zaken. De brief waarin een eventuele rechtszaak wordt aangekondigd belandde bij de bezwaarmakers op de mat in een envelop van de provincie, met een begeleidende brief van de provincie.

    1. Is het college het met de leden van de SP fractie eens dat dit een zeer bedenkelijk manier van doen is voor een provincie die geacht wordt in de eerste plaats op te komen voor de belangen van de inwoners van Gelderland, maar die nu de indruk wekt dat zij opereert als verlengstuk van een Franse kapitalistische multinational?
    2. Staat het college pal voor de inwoners van Arnhem in deze kwestie?
    3. Heeft het college van B&W de leden van gedeputeerde Staten hierover al tot de orde te geroepen? Zo nee, wanneer gaat dit gebeuren?
      https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2425141/Bouwer-Arnhemse-biomassacentrale-dreigt-met-rechtszaak-voor-laster-en-smaad