Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 29 maart 2023

19:45 - 20:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Dit is de definitieve lijst met mondelinge vragen.
Deze vergadering is live te volgen en later terug te kijken via:
https://arnhem.notubiz.nl/live

Agendapunten

 1. 1

  Mondelinge vragen over het bericht dat bewoners van Malburgen in verzet zijn gekomen tegen het college omdat die massale woningbouw wil op een van de weinige plekken waar kinderen nog kunnen spelen.
  Op dinsdag 14 maart verscheen in de Gelderlander het bericht dat bewoners van Malburgen in verzet zijn gekomen tegen massale woningbouw op een van de weinige plekken waar kinderen nog kunnen spelen.
  De SP fractie stelt hierbij de volgende vragen:
  1. Wat is de reactie van het college op dit bericht?
  2. Erkent het college dat er op deze plek heel goed woningen kunnen worden toegevoegd met behoud van een speelplek voor kinderen én nieuwbouw voor DWS met betaalbare huur én zonder dat dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid?
  3. En is het college bereid dit in samenwerking met de school, ouders en omwonenden en DWS uit te werken zodat de raad hierover een beslissing kan nemen?

  Toezeggingen

  Titel
  Het bericht dat bewoners van Malburgen in verzet zijn gekomen tegen het college omdat die massale woningbouw wil op een van de weinige plekken waar kinderen nog kunnen spelen
 2. 2

  Onlangs kregen wij een mail onder ogen waarin een ambtenaar eigenaren van gebedshuizen wees op de mogelijkheid gebruik te maken van de subsidieregeling voor tegemoetkoming van energiekosten voor maatschappelijke organisaties. Deze mail werd op 20 maart verstuurd. De aanvraagdeadline voor deze regeling is echter 31 maart. Daardoor wordt de tijd waarbinnen de aanvraag kan worden gedaan heel kort. Zeker gezien het feit dat het meeste werk in gebedshuizen wordt gedaan door vrijwilligers.
  Bovendien blijkt uit de mail dat nog niet zeker is of gebedshuizen voor deze regeling in aanmerking komen, maar dat de verwachting is dat het college hier ruimhartig mee omgaat.
  Daarom hebben wij de volgende vragen aan het college:
  1. Wat is de reden dat deze mail pas op een dergelijk laat tijdstip is verstuurd?
  2. Is er een reden waarom gebedshuizen niet onder deze regeling vallen en kan het college waarborgen dat dit wel mogelijk gemaakt wordt?
  3. Op welke manier biedt het college ruimte aan gebedshuiseigenaren om alsnog een aanvraag te kunnen indienen?

 3. 3

  Afgelopen week hebben wij vernomen dat hulpverlening voor sekswerkers op dit moment niet functioneert. Punt26, onderdeel van Rijnstad, zou namens de gemeente deze hulp moeten bieden. Wij krijgen uit verschillende hoeken signalen dat de organisatie niet kan leveren wat deze doelgroep nodig heeft en dat medewerkers zijn vertrokken. Hulpbehoevende sekswerkers kunnen nu nergens in Arnhem terecht.
  Wij horen tevens dat het beleid van Punt26 uitgaat van slachtofferschap en dat zij niet meer willen samenwerken met SWAD, dit gaat in tegen onze afspraken en uitspraken van de gemeenteraad.
  Er is voor deze doelgroep snel een oplossing nodig. Daarom stellen wij  als fracties van D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks de volgende vragen:

  1. Herkent het college deze signalen, en zo ja, wat heeft het college hier tot nu toe mee gedaan?
  2. Welke oplossingen ziet het college voor sekswerkers die nu hulp nodig hebben?
  3. Hoe ziet het college voortzetting van de samenwerking met Rijnstad op dit gebied?

  Toezeggingen

  Titel
  Gesprek Punt26
 4. 4

  Gisteren berichtte De Gelderlander over het voormalige kantoorpand aan de Schepen Bierwischstraat in Kronenburg.(1) Dit pand is getransformeerd tot huurappartementen. Al vanaf het begin van de verhuur zijn er klachten over de oplevering: deze werd uitgesteld omdat het pand nog niet in orde was.
  Nu blijkt, wederom, dat er zaken niet in orde zijn en dat het pand eigenlijk nog niet bewoond had mogen worden. De verhuur is gestart, bewoners zijn al verhuisd en ontdekken nu dat het pand niet voldoende brandveilig genoeg is. Het gevolg is dat de gemeente huurders nu niet inschrijft, waardoor zij allerlei administratieve en praktische problemen ervaren, en geen kant op kunnen. Wat de PvdA betreft is dit een zeer kwalijke zaak, waarbij het belang van huurders niet bovenaan staat. Er wordt weliswaar een huurkorting aangeboden, maar deze peperdure woningen hadden vanaf het begin al in perfecte staat moeten zijn.
  De PvdA wil dat Arnhemmers die al veel te lang wachten op een betaalbare woning snel een thuis kunnen vinden in onze stad, zodat hun leven niet langer op pauze hoeft te staan. Maar ondertussen grijpen speculanten en huisjesmelkers nog altijd hun kans, zoals we laatst konden lezen. Daarom hebben wij de volgende vragen aan het college:

  1. Hoe is het mogelijk dat een vergunning wordt verleend voor transformatie van een pand, terwijl dit pand uiteindelijk niet voldoet aan de eisen voor bewoning?
  2. Wanneer gaat het college de huurders inschrijven, zodat zij hun zaken weer op orde kunnen brengen en niet voor onaangename verrassingen komen te staan?
  3. Is het college bereid om in gesprek te gaan met de eigenaar van dit pand, daarbij aan te geven dat deze situatie onacceptabel is en te vragen welke verbeterstappen er de komende tijd worden genomen?

  (1) https://www.gelderlander.nl/arnhem/verbouwd-kantoor-in-arnhem-wordt-te-vroeg-verhuurd-gemeente-vindt-pand-nog-niet-brandveilig\~a1018c68/

  Toezeggingen

  Titel
  Schepen Bierwischstraat ‘te vroeg’ verhuurd