Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 28 juni 2023

18:45 - 19:45
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Dit is de definitieve lijst met mondelinge vragen.
Deze vergadering is live te volgen en later terug te kijken via:
https://arnhem.notubiz.nl/live

Agendapunten

 1. 1

  Onlangs kregen de bewoners in de wijk Elderveld de mededeling dat het oud papier later zou worden opgehaald door een gebrek aan vrijwilligers. Nu weten we dat vrijwilligers het oud papier ophalen samen met een vrachtwagen van PreZero om zo de clubkas te spekken.
  Soms zijn er door ziekte of andere oorzaken te weinig vrijwilligers beschikbaar om de wagens te bezetten. In dat geval komt PreZero de volgende dag met eigen personeel om de bakken alsnog te legen, dit is echter wel duurder.
  Onlangs heeft het CDA ook vragen gesteld over de beschikbaarheid van vrijwilligers bij de verenigingen in Arnhem. Dat is een groot probleem. Aan deze manier van oud papier inzamelen hangt een financieel voordeel voor de vereniging, maar er zijn dus ook risico’s. Het CDA heeft daarom de volgende vragen:
  1. Hoe vaak komt het voor dat oud papier niet of later wordt opgehaald?
  2. Verwacht u in de toekomst nog meer problemen door een gebrek aan vrijwilligers bij de verenigingen en zo ja hoe gaat u dit oplossen en wat betekent dit voor de kosten?

 2. 2

  Uit onderzoek van het Jeugdeducatiefonds blijkt dat liefst een derde van de kinderen uit gezinnen met geldproblemen slechter presteert op school door alle stress die geldzorgen met zich meebrengen[1]. Dit onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de gestegen kosten en de dalende koopkracht van veel Nederlandse huishoudens.


  De SP-fractie is van mening dat het uitbannen van armoede uit onze samenleving de enige échte oplossing is voor dit probleem, wat betekent dat de kosten omlaag moeten en de inkomens omhoog. Op de korte termijn zijn daarnaast ook andere maatregelen nodig én mogelijk. Daarom heeft de SP-fractie de volgende vragen:


  1. Erkent het college de conclusies uit het onderzoek van het Jeugdeducatiefonds, namelijk dat opgroeien in een gezin met geldproblemen leidt tot slechtere schoolprestaties van kinderen?
  2. Is het college bereid om gezinnen met geldproblemen ruimhartiger te ondersteunen dan momenteel het geval is en hierover met een voorstel naar de raad te komen?
  3. Is het college bereid om per Arnhemse school een substantieel bedrag vrij te maken en te doneren aan het Jeugdeducatiefonds, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Meer Muziek in de Klas?


  [1] https://nos.nl/artikel/2478734-slechtere-schoolprestaties-door-stress-voor-kinderen-uit-gezinnen-met-geldproblemen

  Toezeggingen

  Titel
  Effect armoede op schoolprestaties
 3. 3

  Op zondagmiddag 18 juni is er in een woning aan de Van Kinsbergenstraat in Presikhaaf brand uitgebroken. Het vuur sloeg snel over naar de huizen ernaast (een blok van 8 woningen) en de brandweer is urenlang – tot diep in de nacht - bezig geweest met het blussen en nablussen van de felle brand. De buurt is tijdens de brand ontruimd. De bewoners van ruim 100 woningen en een appartementencomplex moesten hun woning verlaten. Inmiddels zijn 4 van de 8 woningen van het blok gesloopt. Gedurende de dag zijn er 200 brandweerlieden ingezet om het vuur te blussen.
  Dat het blussen van de brand zolang duurde, had – lezen wij in de media - alles te maken met de vele zonnepanelen op de daken van de woningen. De daken van het hele huizenplok zijn bedekt met zonnepanelen en daardoor lukte het niet om dicht bij het vuur te komen: “De zonnepanelen liggen als een paraplu over het dak heen, waardoor bluswater niet bij de brandhaard kon”, zegt een woordvoerder van de brandweer.
  Het is inmiddels bekend dat iedereen gewoon zonnepanelen mag aanleggen, ook als de juiste technische kennis daarvoor ontbreekt en dat daardoor al meerdere branden zijn ontstaan.
  De fractie van Arnhem Centraal is van deze felle, moeilijk uitroeibare brand geschrokken en heeft daarom de volgende vragen aan het College:
  1. Is het College het met ons eens dat het zeer zorgelijk is dat het vuur zich zo snel kon verspreiden, in ieder geval 4 huizen heeft verwoest en dat het vervolgens zo lang duurde voordat het sein ‘Brand Meester’ kon worden gegeven?
  2. Ziet het college voor zichzelf als taak en mogelijkheid om regulerend op te treden indien blijkt dat technische onvolkomenheden en onveiligheden de oorzaak zijn van deze rampzalige brand?
  3. Als gemeente stimuleren we zonnepanelen. Wat kan het College doen om voor alle woningen in Arnhem veilige zonnepanelenconstructies te garanderen zodat een dergelijke, zeer gevaarlijke situatie met grote gevolgen voor de bewoners en omwonenden, niet meer kan ontstaan?

 4. 4

  Onlangs heeft het festival Free your mind plaatsgevonden in Arnhem. Er kwamen diverse klachten over geluidsoverlast en naar aanleiding daarvan zijn ook vragen gesteld. Echter hebben wij ook klachten gekregen over het vuurwerk dat bij het festival werd afgestoken. In Arnhem hebben we ons hard gemaakt voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Het vuurwerk bij evenementen is echter onbesproken gebleven. Daarom heeft de Partij voor de Dieren de volgende vragen: 


  1. Is het college ermee bekend dat er gedurende 3 dagen vuurwerk is afgestoken bij Free your mind?


  2. Waren alle aanvragen of meldingen voor alle drie de dagen (dus ook de vrijdag waarop getest werd) in orde en is er op hoeveelheden gecontroleerd?


  Er zullen deze zomer nog veel evenementen in Arnhem plaatsvinden. 
  3. Ziet het college mogelijkheden om het afsteken van vuurwerk bij toekomstige evenementen te voorkomen, ontmoedigen of verminderen?