Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 19 oktober 2022

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Dit is de definitieve lijst met mondelinge vragen.
Voorafgaand aan het vragenuurtje wordt in gesproken door:
- Mevrouw Alkemade over bouwplannen Over Het Langewater (Mevrouw Alkemade zal de gemeenteraad tevens namens de buurt dan een petitie aanbieden).
- De heer Hilvers over 'Omvallen Arnhemse bakker dreigt".

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Zojuist ontving de raad een uitgebreid bericht van de curatoren van de lopende Sonsbeektentoonstelling dat zij per direct zijn opgestapt. De tentoonstelling zou nog tot 2024 duren. Al sinds 2019 zouden het artistieke team en (ex)projectmanagers ernstige zorgen hebben geuit over budgetten, het algemeen bestuur en een gebrek aan structurele ondersteuning van het artistieke plan. “Het ontslag is de trieste conclusie van een lang en pijnlijk proces.”

    1. Wat is de eerste reactie van het college op het ontslag en de langslepende problemen die in de verklaring worden opgesomd.
    2. Sinds wanneer was het college op de hoogte van deze problemen en welke stappen heeft het college ondernomen? Waarom heeft het college de raad niet geïnformeerd over het ontslag?
    3. Is het college bereid om de raad zo spoedig mogelijk en liefst binnen een maand uitgebreid per brief te informeren over de gang van zaken rond deze Sonsbeektentoonstelling en deze te voorzien van een feitenrelaas, een gefundeerde analyse van de ontstane situatie en een artistieke, maatschappelijke, bestuurlijke, zakelijke en financiële evaluatie van het Sonsbeekparkproject 20->24 en daarbij de raad ook te informeren wat het college als consequenties ziet voor de toekomst van dit project in het bijzonder en de Sonsbeektentoonstellingen en de modetentoonstellingen in het algemeen?
  2. 2

    Al bijna 3 jaar gaat het coronavirus wereldwijd rond, en de ene na de ander crisis houdt ons in de greep. We moeten volgens de geleerden rekeninghouden met een nieuwe najaarsgolf van het coronavirus.
    Kunnen wij deze nieuwe golf onder controle houden door milde maatregelen in te zetten? Wij hopen van wel, want de inwoners, de horeca en de detailhandel hebben het financieel nog steeds zwaar.
    Is de gemeente Arnhem er wel op voorbereid om het sociale- en bedrijfsleven zo goed als het kan er doorheen te loodsen?
    Daarom heeft de fractie Arnhem Centraal de volgende vragen aan het college:

    1. Zijn er al voorbereidingen getroffen om alles in goede banen te lijden mocht er een nieuwe golf op de deur kloppen de komende maanden? Zo ja welke. Zo nee, waarom niet en wanneer wel?
    2. Is het coronaloket nog operationeel voor ondernemers? Zo nee, kan dat weer ingezet worden?
    3. Worden de horeca en de detailhandel op de hoogte gehouden, zodat zij op tijd kunnen anticiperen op de 1,5 meter om hun zaken op een veilige manier open te kunnen houden?
  3. 3

    Het Arnhems stadsbestuur bedreigt een complete woonbuurt met sloop. Vooruitlopend daarop houdt zij de hele buurt in gijzeling; Het is bewoners verboden hun huis te verkopen anders dan aan de gemeente. Bewoners zien hun toekomst op de kop gezet en liggen ‘s nachts wakker van de stress en de onzekerheid.
    Het enige wat bewoners kunnen doen tegen deze gang van zaken is protesteren. Participatie is onmogelijk gemaakt: bewoners gaven al in een vroeg stadium aan dat ze dat niet konden doen zolang het voorkeursrecht om hun buurt is gevestigd. Tegen het huidige participatietraject maken zij bezwaar maar ook dat wordt niet gehoord. De gemeenteraad heeft hierover bericht ontvangen van de bewoners.
    Het enige dat deze bewoners rest is protest, in een stad die onvoldoende plekken en mogelijkheden biedt voor de vrijheid van meningsuiting in de publieke ruimte. Plakzuilen zijn weggehaald, en er zijn te weinig plakplekken dan er zouden moeten zijn. Maar zelfs protest wordt de bewoners van Schaapsdrift niet gegund. Vandaag trokken handhavers van de gemeente Arnhem erop uit om in opdracht van het stadsbestuur de protestborden die bewoners aan de Wichart van Pontlaan hadden opgehangen tegen de sloop van hun buurt te vernielen. Zonder waarschuwing en zonder overleg. Gelijksoortige borden op gelijksoortige plekken maar met een ander onderwerp zijn in het recente verleden niet verwijderd.
    1. Erkent het college dat de bewoners volledig gerechtigd zijn om protestborden op te hangen in hun buurt tegen de sloop en onteigening die hun buurt bedreigd?
    2. Waarom heeft het college het aantal openbare plakplaatsen niet gehandhaafd en deze zelfs actief verminderd?
    3. Waarom heeft het het college het verbod op commercieel plakken op plakplaatsen voor vrije meningsuiting niet gehandhaafd, en waarom handhaaft het college bij deze actie wel en bij andere acties niet?
    4. Is het college bereid om excuses te maken en de bewoners volledig te compenseren voor het vernielen van hun protest?

    Toezeggingen

    Titel
    Het Arnhemse stadsbestuur dat protestborden van bewoners van Schaapsdrift die zich verzetten tegen de sloop van hun buurt laat vernielen
  4. 4

    Op basis van een WOO-verzoek van de Arnhemsche Courant blijkt dat er veel plannen op stapel staan met het spoor in Arnhem. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft grootscheepse plannen met de spoorlijnen en de hoeveelheid goederen- en personenvervoer in heel Nederland. Ook de regio Arnhem ontkomt niet aan grote veranderingen in en rondom de stad. Hierbij is het nog maar de vraag welke invloed er lokaal uitgeoefend kan worden op de uitwerking van de plannen. Het aantal goederentreinen gaat in de toekomst mogelijk verdubbelen, er moeten huizen verdwijnen terwijl we al een tekort aan huizen hebben, spoorlijnen worden verbreed én mogelijk worden de stations Presikhaaf en Velperpoort samengevoegd tot een nieuw station Arnhem Oost. Omdat deze grootscheepse plannen ons zorgen baren en op veel vlakken impact gaan hebben op de stad Arnhem hebben we als VVD fractie de volgende vragen:
    1. Is het college op de hoogte van deze plannen? Zo ja, waarom is de Gemeenteraad hier nog niet eerder over geïnformeerd?
    2. Welke invloed heeft het stadsbestuur op de voortgang en ontwikkeling van deze plannen?
    3. Wordt in de plannen omtrent het huizentekort in Arnhem rekening gehouden met het verdwijnen van nog meer Arnhemse woningen?


    https://arnhemschecourant.nl/longread-spoorplannen-utrecht-arnhem-duitsland-kunnen-wel-tien-miljard-euro-gaan-kosten/

  5. 5

    Het begint al koud te worden buiten, en dat heeft grote gevolgen voor de scholen. Op 21 juli 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met een forse gemeentelijke bijdrage aan de SUVIS-regeling voor het verbeteren van de ventilatie in de Arnhemse scholen. Ook zijn er plannen om extra te investeren in onderwijshuisvesting in de komende jaren. Het CDA maakt zich echter zorgen over de vooruitgang in het creëren van een gezond schoolklimaat. We staan nu voor de volgende winter en er zijn veel signalen dat de verbetering van de ventilatiesystemen nog niet heeft plaats gevonden onder de SUVIS-regeling. Het ziet er dus naar uit dat in veel schoolklassen weer geventileerd gaat worden door het open zetten van ramen in plaats van een goed ventilatiesysteem. Met zowel een onaangenaam, gure schoolomgeving als hogere stookkosten tot gevolg.

    1. Kan de wethouder aangeven hoeveel van de Arnhemse scholen al nieuwe schoolventilatie-systemen hebben geïnstalleerd onder de SUVIS-regeling, bij hoeveel nog niet en bij hoeveel scholen deze winter de ramen open moeten?
    2. Wat is het probleem bij de uitvoering van de verbetering van de schoolventilatie en wat heeft het college gedaan om de uitvoering te bespoedigen na het vrijgeven van de bijdrage in juli 2021?
    3. Door de stijgende kosten in de bouw, is het gevaar dat ook tekorten ontstaan om de schoolventilatie te dekken. Heeft het college een idee bij of dit ook hier het geval is en zijn deze kosten voorzien in de huidige (voorliggende) begroting?