Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 20 juli 2022

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Definitieve lijst met mondelinge vragen.

Agendapunten

  1. 1

    Op 29 juni berichtte wethouder Kundic over het besluit van Breng om twee weken eerder volgens vakantiedienst te gaan rijden. Op 14 juni kregen we al het bericht dat volgend jaar mogelijk 20 tot 30 procent van het openbaar vervoer verdwijnt. 1) En de huidige dienstregeling is al verschraald ten opzichte van vorig jaar, met buslijnen die minder vaak rijden, zijn ingekort of lijn 13 die helemaal is verdwenen ondanks ruim 600 mensen die via een petitie voor behoud van de buslijn in actie kwamen. De SP maakt zich grote zorgen over het verschralen van het openbaar vervoer in Arnhem. Daarom hebben we als SP fractie de volgende vragen:

    1. De reden die wordt gegeven voor het vervroegd instellen van de vakantiedienst is personeelstekort. Dit is een te voorzien probleem, waarvan de gevolgen Arnhemmers raken. Wat heeft u gedaan om hierop te anticiperen en dit probleem te voorkomen?
    2. Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat verdere verschraling van het openbaar vervoer in de nieuwe dienstregeling in Arnhem wordt voorkomen, en eerdere verschraling (door het toenmalig college ook als onwenselijk benoemd) zoals het afschaffen van lijn 13 terug te draaien?
    3. Bent u het met de SP-fractie eens dat de huidige manier van organiseren van het openbaar vervoer anders moet, omdat het overlaten van een publieke dienst aan de markt zal leiden tot verdere verschraling van het openbaar vervoer, en bent u bereid samen met andere gemeenten en de provincie te onderzoeken hoe het openbaar vervoer weer publiek gemaakt kan worden?

    1)https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5315070/volgend-jaar-verdwijnt-30-procent-openbaar-vervoer-als-er-geen

  2. 2

    Op het Bartokplein gelegen tussen de Albert Heijn, Rozet, Café Heren van Amstel en het Bartokpark is er steeds meer overlast van mensen die zich op het bankje bij Rozet en op het muurtje voor de Albert Heijn verzamelen. Vanaf de vroege ochtend tot ’s avonds laat hangt er een groep die onder invloed - van veel alcohol, soft- en harddrugs - is. De populatie wordt jonger. Er zijn steeds meer overlastgevers en de sfeer wordt grimmiger. Het escaleert daar regelmatig en de politie wordt dan ook een paar keer per dag opgeroepen om in te grijpen.
    Een opsomming van de problemen:

    • De kluisjes voor de bezoekers van Rozet worden regelmatig gebruikt als een wisselplaats voor geld, drugs en onlangs werd er nog een mes gevonden. Het personeel zit er bovenop, maar het is niet altijd te voorkomen.
    • Er ontstaan vaak grimmige situaties: schreeuwen, passanten lastigvallen etc.
    • Er is ongepast gedrag richting vrouwen en jonge meisjes: naroepen, nafluiten en achternalopen.
    • De openbare ruimte (ook het Bartokpark met het mooie speeltuintje) wordt als toilet gebruikt voor zowel urine als ontlasting.
    • Het personeel van o.a. het Holiday Inn Hotel, de Albert Heijn en de bewoners van de omliggende woningen voelen zich regelmatig onveilig.
      Daarom onze vragen van de fractie Arnhem Centraal:
    1. Is het College het met ons eens dat dit een zeer onwenselijke situatie is, en dat alles op alles gezet moet worden om van dit gebied weer een veilige omgeving te maken?
    2. Is het College bereid om zo snel mogelijk met de diverse betrokkenen, zoals de zorgpartijen, de boa’s, de politie, de Albert Heijn, het Rozet etc. in gesprek te gaan om tot een samenwerking èn een oplossing van deze overlast te komen?
    3. Is het College bereid om er op korte termijn voor te zorgen dat iedereen die daar komt, woont en werkt zich weer veilig voelt?
  3. 3

    De laatste tijd bereiken ons steeds meer signalen over problemen in de thuiszorg. Door personeelstekort krijgen mensen die dit nodig hebben minder of zelfs helemaal geen thuiszorg meer. Door personeelstekort zijn thuiszorgorganisaties genoodzaakt deze drastische maatregelen te nemen.
    Thuiszorg zien wij als een noodzakelijk aspect in het leven van Arnhemmers om goed te kunnen leven. Mensen die dit nodig hebben, kunnen het huishoudelijk werk niet meer aan en raken bij gebrek aan ondersteuning verstoft. Dat is zeker problematisch ingeval van mensen die last hebben van longaandoeningen.
    Op 8 februari heeft de toenmalige wethouder de raad ingelicht over de ontstane problemen en aangegeven op welke manier hij deze problemen te lijf wil gaan:
    • Inrichten wachtlijstbemiddeling huishoudelijke ondersteuning: een centraal punt inrichten waar beschikbaar aanbod van zorgaanbieders en de vraag naar huishoudelijke ondersteuning samenkomt.
    • Onderzoek naar het doorontwikkelen van huishoudelijke ondersteuning: samen met sociale wijkteams en aanbieders onderzoeken hoe de huishoudelijke ondersteuning beter kan inspelen op de vergrijzing en personeelstekorten
    • Evalueren en verhogen tarief Algemene voorziening huishoudelijke ondersteuning
    Wij zijn inmiddels al meer dan 5 maanden verder en hebben als gemeenteraad geen tussentijdse informatie gekregen over hoe deze acties verder zijn verlopen. De problemen worden er niet minder op. Wij horen dat zelfs mensen die acuut hulp nodig hebben in problemen komen, doordat hun vaste hulp langdurig ziek is.
    Om die reden hebben wij de volgende vragen:

    1. Wat is de stand van zaken ten aanzien van de twee acties die het college heeft ingezet om het probleem tegen te gaan?
    2. Op welke termijn verwacht het college het onderzoek af te ronden en op welke wijze wordt de gemeenteraad daarvan op de hoogte gebracht?
    3. Op welke manier gaat het college de acute problemen aanpakken, zodat mensen die het echt nodig hebben ongeschonden de zomer door kunnen komen?
  4. 4

    De Pride Photo Exibition 2022 reist door Nederland en vertelt met fotografie verhalen over diversiteit in seksuele oriëntatie en gender.
    Op drie van de vier locaties waar de tentoonstelling tot nu toe gehouden is, zijn foto’s beklad. De aanvallen maken veel emoties los binnen en buiten de LHBTI+-gemeenschap. Het is een voorbeeld van het geweld en de intolerantie waar veel mensen vandaag de dag nog steeds mee te maken hebben.
    De voorzitter van het COC-Midden Gelderland heeft meermaals via sociale media een oproep gedaan aan Arnhem, om te bekijken of later dit jaar de tentoonstelling ook in onze stad getoond kan worden. De PvdD, D66, Volt, GroenLinks en CDA vinden het van belang dat Arnhem laat zien te staan voor de LHBTI+-gemeenschap, ook als het gaat om zichtbaarheid in de openbare ruimte.
    Daarom hebben wij de volgende vragen aan het college:
    1. Is het college het met ons eens dat regenboogstad Arnhem, bij uitstek een plek is voor een tentoonstelling over diversiteit zoals de Pride Photo Exhibition? En zo ja;
    2. Heeft de gemeente al onderzocht of deze tentoonstelling ook in Arnhem kan plaatsvinden? Zo nee, is de wethouder alsnog bereid om dit te doen?
    3. Is de wethouder bereid om bij de organisatie van Pride Photo Exhibition, aan te geven dat de gemeente Arnhem klaar staat om de expositie over te nemen, mocht die in andere gemeenten nogmaals vroegtijdig afgebroken worden wegens vandalisme?

  5. 5

    Van verschillende Arnhemmers hebben wij vernomen dan zij op 15 juni jl. een brief van de gemeente hebben ontvangen dat zij deze zomer rekening moeten houden met minder huishoudelijke zorg, met het vervallen van huishoudelijk zorg, of het vervallen van hun vertrouwde vaste thuiszorgmedewerker. Deze mensen zijn afhankelijk van deze zorg om thuis te kunnen blijven wonen en geven aan zich grote zorgen te maken door dit bericht, en niet te weten waar ze nu aan toe zijn. Minder of geen zorg is problematisch omdat we ervan uit mogen gaan dat de geïndiceerde zorg daadwerkelijk nodig is. Het mogelijke verlies van de vaste vertrouwde medewerker brengt grote onzekerheid met zich mee. Ook voor de kwaliteit van zorg, temeer omdat het niet alleen huishoudelijke taken betreft zoals aangegeven in de brief van de gemeente die deze zorgbehoevende Arnhemmers hebben ontvangen, maar juist ook omdat de huishoudelijk zorgmedewerker ook een signalerende functie heeft voor de behoefte aan zorg en welzijn. De SP, ChristenUnie en Arnhemse Ouderenpartij maken zich dan ook grote zorgen over dit bericht en wat dit betekent voor Arnhemmers die nu afhankelijk zijn van huishoudelijke zorg. Daarom hebben wij, aanvullend op de andere vragen van de ChristenUnie over dit onderwerp, de volgende mondelinge vragen:
    1. Waarom heeft het college de gemeenteraad niet actief geïnformeerd over het feit dat in deze zomermaanden de zorg voor kwetsbare Arnhemmers niet gegarandeerd kan worden, dat mensen mogelijk minder zorg krijgen of hun vaste thuiszorgmedewerker verliezen?
    2. Wat heeft het college gedaan om te voorkomen dat deze acute problemen deze zomer zijn ontstaan?
    3. Wat heeft het college gedaan, na het verzenden van deze brief aan Arnhemmers met een zorgindicatie, om zorgen bij deze Arnhemmers weg te nemen door deze brief, en zorg voor hen te organiseren waar dat nodig is?