Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 2 februari 2022

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Definitieve lijst met mondelinge vragen.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Donderdag 13 januari jl. lazen wij in de Gelderlander dat aan de Velperweg in Arnhem 17 asielzoekers in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar opgevangen gaan worden. De alleenstaande minderjarige vluchtelingen zitten veelal nog in procedure voor een verblijfsstatus. Er is voortdurend begeleiding aanwezig en het huurcontract zou voor twee jaar zijn, aldus de Gelderlander.
    De VVD vindt dat wij mensen die op de vlucht zijn voor geweld en oorlog moeten opvangen. En wanneer we dat doen vinden wij het belangrijk dat we dat in overleg met omwonenden doen en duidelijke afspraken maken over de termijn en ons daar ook aan houden.
    Een rondvraag bij buurtbewoners leert ons dat veel buurtbewoners overvallen werden door het bericht in de krant. Direct aangrenzende woningen zijn door het COA geïnformeerd, maar de directe buurt is niet meegenomen. In 2020 al heeft het college aangegeven dat communicatie in Elderhoeve rond het asielzoekerscentrum onvoldoende was en beter kan.
    Daarom heeft de VVD de volgende vragen:

    1. Wat is er in de tussentijd veranderd in de communicatie van het COA in het algemeen en hoe zijn omwonenden van de locatie aan de Velperweg geïnformeerd?
    2. Er staat in het artikel dat er een huurcontract is van 2 jaar. Is met de buurt gecommuniceerd over de termijn en is met het COA een afspraak gemaakt over het zorgvuldig handhaven van de termijn?
  2. 2

    Wederom is Strand Zuid “bezocht” door vandalen. Voor de derde keer zijn er vernielingen aangericht en is zelfs geprobeerd brand te stichten.
    Na de vorige vernielingen zijn er extra maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Maar zelfs goedgekeurde sloten werden opengebroken, meterkasten van de muur gerukt en werden camera’s afgezaagd.
    Het lijkt dus op moedwillige gerichte vernielingen.
    Het kan toch niet zo zijn, dat dit gebied in het midden van de stad de onveiligste plek van Arnhem wordt?
    De fracties van Arnhem Centraal en ChristenUnie hebben daarom de volgende vragen:

    1. Is het college op de hoogte van de terugkerende vernielingen op Strand Zuid?
    2. Zo ja, welke acties heeft u tot op heden daarop ondernomen?
    3. Zo nee, bent u bereid om met de eigenaar Kondor Wessel en de ondernemer van Strand Zuid in gesprek te gaan om gezamenlijk actie te ondernemen om herhaling te ondernemen? Te denken valt aan het plaatsen van (extra) verlichting, camera’s en inzet van beveiliging (Securitas).
  3. 3

    Maar liefst 69% van de verhuurmakelaars in Arnhem heeft geen enkele moeite om woningzoekenden te discrimineren vanwege hun seksuele geaardheid. Daarnaast is de helft ook bereid om huurders met een migratieachtergrond te weigeren. Zo blijkt uit het onderzoek ‘Discriminatie op de Arnhemse woningmarkt’, wat het college heeft laten uitvoeren. De fracties van D66 en de ChristenUnie vinden dit volstrekt onacceptabel en willen dat hier direct acties op worden ingezet.
    In de raadsbrief “Onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt” (d.d. 25 januari 2022) lezen we dat het college van plan is een aantal acties te gaan uitvoeren. Echter lezen we vooral acties die het college voor de middellange of lange termijn gaat uitvoeren, terwijl direct actie nodig is. Bijvoorbeeld als het gaat om de voorlichting van huurders en het vergroten van de meldingsbereidheid. Deze, niet specifiek op de woningmarkt gerichte, acties vallend onder het actieplan ‘Vrij zijn in Arnhem’ moeten nog worden gestart. Mede omdat het opstellen van een uitvoeringsplan nog drie maanden gaat duren. Terwijl kandidaat-huurders met een niet-hetero seksuele geaardheid en met een migratieachtergrond gisteren, vandaag en morgen niet gediscrimineerd mogen worden op de woningmarkt.
    Daarom hebben de fracties van D66, de ChristenUnie en GroenLinks de volgende vragen aan het college:

    1. Gaat het college de acties die zij voor ogen hebben om het aanpakken van discriminatie op de woningmarkt tegen te gaan, onmiddellijk in zetten?
    2. Is de burgemeester bereid deze kwestie met klem onder de aandacht te brengen bij de politie, om zich met hen in te zetten om een goede afhandeling van meldingen en aangiftes hierover te verzekeren, en daarover aan de raad terug te koppelen?
  4. 4

    In Rotterdam en in andere grote gemeenten gaan ze op zeer korte termijn gratis zelftesten verstrekken aan mensen met een kleine portemonnee.
    De gemeenten lopen daar mee vooruit op het rijk dat pas medio februari hier mee van start gaat.
    Vanwege de hoge aantallen oplopende besmettingen, ook in Arnhem, zou de gemeente ook over kunnen gaan tot deze actie om zelftesten kosteloos eerder te verstrekken. We kunnen toch beter voorkomen dan genezen!
    Zeker in kwetsbare wijken lopen de besmettingen met de omikronvariant hoog op.
    Daarom heeft de fractie van Arnhem Centraal de volgende vragen:

    1. Kan de gemeente van Arnhem ook overgaan tot het eerder gratis verstrekken van zelftesten aan deze groep mensen in onze stad ?
    2. Bent u het met ons eens dat vanwege de kosten voor een zelftest velen dit niet doen, omdat ze niet de financiële mogelijkheden hebben?
    3. Kunnen we de gratis zelftesten beschikbaar maken voor mensen die een Gelrepas hebben en voor diegenen die ook onder deze doelgroep horen en ervoor zorgen dat deze testen verspreid worden via bijvoorbeeld welzijnsorganisaties, gemeentelijke loketten en voedselbank?
  5. 5

    De uitzending van BOOS over seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice of Holland leidt tot grote toename van meldingen, vragen en gesprekken van en over seksueel overschrijdend gedrag. Deze raad heeft al meerdere malen unaniem aandacht voor dit probleem gevraagd, bijvoorbeeld met de motie om ook seksuele intimidatie op de werkvloer van de gemeente Arnhem aan te pakken. Helaas zien wij dat deze motie nog niet is uitgevoerd. Aangezien seksueel overschrijdend gedrag mede naar aanleiding van de uitzending van Boos veel besproken wordt vindt de ChristenUnie het belangrijk dat de gemeente Arnhem actief ruimte biedt voor deze gesprekken, en daarbij de veiligheid creëert voor slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag om daar melding van te maken, en een cultuur creëert waarin mensen elkaar aanspreken op dit gedrag. Daarom hebben wij als fractie ChristenUnie de volgende vragen:

    1. Wat is de reden dat de motie 21M152 Aanpak seksuele intimidatie nog niet is uitgevoerd? Welke stappen heeft college al wel gezet om seksuele intimidatie en overschrijdend gedrag op de werkvloer tegen te gaan?
    2. Welke impact heeft de uitzending van BOOS op de medewerkers van de gemeente Arnhem en hoe gaat het college daarmee om?
    3. Welke impact van de uitzending van BOOS ziet de gemeente in de stad en bij de meld- en steunpunten voor seksueel overschrijdend gedrag?