- Locatie
SH - Raadzaal
- Voorzitter
- A. Marcouch
- Toelichting
-
Dit is de definitieve lijst met mondelinge vragen.
Voorafgaand aan het vragenuurtje wordt in gesproken namens:
1. De Vereniging tot Behoud van de Schaapsdrift over de ‘Schaapsdrift’. Tevens zal er naar afloop van de inspraak een boek worden aangeboden aan de voorzitter, de raad en het college.
2. Mevrouw Neijs over ‘gevaren wolf buitengebied’. - Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Enige tijd geleden is een bouwvergunning aangevraagd voor het ontwikkelen van appartementen in park Rennen Enk. Op de beoogde bouwlocatie bevinden zich een parkeerterrein en een strook met bomen. De bestemming staat helaas bebouwing toe en daarom kan de bouwvergunning onder voorwaarden worden verleend. Momenteel ligt ook nog een aanvraag van een kapvergunning voor 85 bomen te wachten op een besluit. Er is verlenging van de beslistermijn aangevraagd. Eerder hebben CDA , VVD en PvdD vragen gesteld over de verkeerssituatie rondom het terrein met oog op de bouwwerkzaamheden. In de beantwoording werd nader overleg met Insula Deï beloofd.
De fracties van de Partij voor de Dieren en het CDA hebben nu de volgende vragen:
1. Hoe zijn de gesprekken verlopen, en is er nog steeds sprake van aanvoer van materiaal en bouwwerktuigen via de Bernhardlaan?
2. Zo ja, naast problemen met verkeersveiligheid zal de route via Bernhardlaan door het park en over onverharde paden de wortels van bestaande bomen beschadigen, de bodem zal inklinken door zwaar materieel en er zullen wellicht ook bomen langs de route moeten worden gekapt. Is de kap van bomen langs de route voor bouwverkeer door het park meegenomen in de aanvraag?
3. In de faunaonderzoeken komt naar voren dat er vleermuizen, holenbroeders en steenmarters in het gebied verblijven, waarvoor maatregelen getroffen moeten worden. Er zijn in het gebied o.a. ook inheemse rode eekhoorns en een jaarrond beschermd nest buizerdpaar aanwezig. Kan het college garanderen dat deze dieren niet verstoord worden tijdens de werkzaamheden? -
2
In 2016 heeft de fractie van de Partij voor de Dieren aandacht gevraagd voor de mogelijkheid om de ja/ja-sticker voor reclamedrukwerk in te voeren. Sindsdien is meerdere malen gevraagd naar de voortgang. Het laatste antwoord was dat waarschijnlijk de invoering moest wachten tot juli 2022. Inmiddels naderen we het jaar 2023.
Daarom hebben de fracties van Christen Unie, GroenLinks en Partij voor de Dieren de volgende vragen:
1. Hoe staat het met de invoering van het opt-in-systeem voor reclamedrukwerk, kunnen we verwachten dat we volgend jaar de stickers bij de balie van het gemeentehuis op kunnen halen?
2. Hebben er gesprekken plaatsgevonden met belanghebbenden, de reclamebranche, drukkers en bezorgers van foldermateriaal?
3. Waarom heeft de invoering alsnog zo lang op zich laten wachten? -
3
Inmiddels hebben wolven zich in Nederland gevestigd en zijn ze ook op Arnhems grondgebied gearriveerd. In de nacht van 5 op 6 december is in een weiland op Schaarsbergen een drachtige pony door een wolf doodgebeten.
VVD Arnhem ontvangt steeds vaker signalen van inwoners die zich zorgen maken nu de wolf ook in het Arnhemse buitengebied is aangetroffen en dichter bij de mensen komt.
Daarom heeft de VVD de volgende vragen aan het college:- Hoe veilig is het nog om je hond uit te laten of te wandelen met kleine kinderen in het buitengebied?
- Is het college in contact met de Provincie over deze kwestie en wat wordt het plan van aanpak?
- Wat is de boodschap van het college voor bewoners die zich zorgen maken en hoe gaan we bewoners daarover informeren?
-
4
De Arnhemse student staat vaak letterlijk in de kou. Onderzoeksbureau ABF Research heeft onlangs, in opdracht van Stichting Natuur & Milieu, onderzoek gedaan naar enkelglas in studentenwoningen(1). Daaruit blijkt dat één op de vijf studenten in een huis met enkelglas wonen. Van de grotere studentensteden springt onze stad er helaas in negatieve zin uit. Arnhem kent verhoudingsgewijs de meeste studentenwoningen met enkelglas, namelijk 40 procent(2). Veel studenten hebben hierdoor te maken met een hoge energierekening en kunnen daar zelf niets aan veranderen. De D66 fractie spreekt veel met studenten in Arnhem en krijgt daarbij signalen van naheffingen die oplopen tot €1600 voor een studentenkamer met enkelglas. Met de alsmaar stijgende energieprijzen is deze situatie echt onhoudbaar. Naast een torenhoge energierekening is een woning met enkelglas overigens ook ongezond en onveilig.
De D66-fractie is blij dat Arnhemse studenten sinds vorige maand in aanmerking kunnen komen voor een energietoeslag. Maar met zulke aantallen studentenwoningen met enkelglas voelt dat ergens ook als dweilen met de kraan open. Wij hebben daarom de volgende vragen aan het college:
1. Is het college het met de D66-fractie eens dat het onacceptabel is dat 40% van de Arnhemse studentenwoningen enkelglas heeft en met deze stijgende energieprijzen snel moet worden gezocht naar een oplossing om dit percentage naar beneden te brengen?
2. Wat doet het college om particuliere verhuurders van studentenwoningen en corporaties aan te zetten tot actie om versneld te komen tot vervanging van deze grote aantallen enkelglas?
3. Is het college bereid om, in navolging van andere studentensteden, te komen met een actieplan studentenhuisvesting waarbij naast aandacht voor nieuwe huisvesting ook nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan het versneld verduurzamen van bestaande studentenwoningen in Arnhem?
(1) https://natuurenmilieu.nl/nieuws-artikel/milieuorganisatie-en-studentenorganisaties-willen-verbod-op-enkel-glas/
(2) https://abfresearch.nl/2022/10/31/onderzoek-naar-enkelglas-in-studentenwoningen/Toezeggingen
Titel Arnhemse studenten letterlijk in de kou -
5
In de raadsbrief "Actualisatie uitvoeringsplan inclusieve en diverse gemeentelijke organisatie", d.d. 13-12-2022 (https://arnhem.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/43c01b6b-9d76-4cb1-a16e-e4fc0103e368?documentId=2ba833a7-ec9f-4666-83fe-1f2601074bd5) schrijft het college in 2023 over te willen gaan op vrijwillige registratie van persoonlijke gegevens van medewerkers, om de diversiteit binnen de organisatie beter te kunnen monitoren. Het registreren van dergelijke gegevens kan echter heel gevoelig liggen, met het oog op de geschiedenis, waaraan ook het Joods monument hier vlakbij ons herinnert. De ChristenUnie is van mening dat de keuze om over te gaan tot deze vrijwillige registratie een weloverwogen beslissing moet zijn, waar de raad een besluit over dient te nemen. Daarom hebben wij de volgende vragen:
- Is het college het met de ChristenUnie eens dat het registreren van bijvoorbeeld etniciteit, al dan niet vrijwillig, niet licht moet worden opgevat?
- Is het college bereid om deze vrijwillige registratie niet in te voeren voordat de raad hier een debat over heeft gevoerd en een besluit over heeft genomen? Zo nee, waarom niet?
-
6
Realiseert het college zich dat Arnhemmers verplicht zijn een ID kaart af te nemen en dat steeds meer Arnhemmers met een laag en middeninkomen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen als gevolg van forse prijsstijgingen; bij het doen van boodschappen, het betalen van de energierekening, aan de benzinepomp, bij het aflossen van de hypotheek en het betalen van de huur, etc etc?
1. Waarom heeft het college de prijs van de ID kaart opnieuw verhoogd?
2. Waarom heeft het college de raad niet vooraf in de gelegenheid gesteld om daarover wensen en bedenkingen te uiten?
In antwoord op toezeggingen van het college om te kijken naar prijsverlagingen voor bepaalde doelgroepen bij de ID kaart heeft wethouder Lauriks aangeven de diverse opties verder te verkennen.
3. Wat is hier tot op heden mee gebeurd?