Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 16 februari 2022

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Voorafgaand aan het vragenuurtje wordt in gesproken door:
-Etske Thie zal namens de klimaatcoalitie de Petitie “Roep de klimaatnoodtoestand uit in Arnhem” aanbieden;
-Frank Gerritsen spreekt in namens de Eldense gemeenschap over Elden als beschermd dorpsgezicht naar aanleiding van de motie vreemd op de agenda ‘Elden beschermd dorpsgezicht’ (22M03);
-Rindert-Jan Dijkstra, mede-eigenaar vakantieoord Petersburg, spreekt in naar aanleiding van het debatverzoek ‘Recreatiepark Petersburg’;
-Henk Mooi spreekt in namens de bewoners van camping Petersburg, naar aanleiding van het debatverzoek ‘Recreatiepark Petersburg’

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    De PvdA is geschrokken van de berichten dat als iemand schade krijgt aan zijn (leen) scootmobiel of rolstoel, deze niet vergoed wordt door de verzekering. Daardoor krijgen mensen hoge kosten als er iets kapotgaat onderweg. De verzekering wordt via de WMO geregeld en geleverd bij het hulpmiddel.
    De PvdA heeft daarom de volgende vragen aan het college:

    1. Als iemand in een rolstoel meegaat met het openbaar vervoer, en de bus wat hard remt waardoor de rolstoel beschadigt, wordt dit niet vergoed door de verzekering van de rolstoel omdat de rolstoel niet op de juiste manier vastgezet is. Het college wil graag dat iedereen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer reist in plaats van met doelgroepenvervoer. Waar kan de inwoner terecht als de rekening niet door de verzekering via de gemeente vergoed wordt omdat de rolstoel niet op de juiste manier verankerd kan worden in de bus?
    2. De openbare ruimte is op sommige plekken wat scheef en soms maar net breed genoeg voor een rolstoel of scootmobiel. Als men bijvoorbeeld op De Markt rijdt, hobbelt het zoveel dat de rolstoel soms wat uitwijkt zonder dat dit de bedoeling was. Schade daardoor wordt niet vergoed omdat de verzekering een WA-verzekering is. Hoe gaat het college ervoor zorgen dat ongelukjes met een hulpmiddel niet ten laste komen van de gebruiker?
  2. 2

    Onlangs werd in de media bericht over een dassenburcht op de Hes waar een onbekend poeder was gespoten of gestrooid. Bij de burcht werd een overleden welp gevonden. De boswachter van gemeente Arnhem hield rekening met een ‘kwajongensstreek’ en heeft het poeder aan de politie overhandigd voor sporenonderzoek. De fractie van de Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen en heeft de volgende vragen:
    1. Handhaving is verantwoordelijkheid van provincie Gelderland. Is er bij de provincie aangifte gedaan, en welke rol spelen politie en hun sporenonderzoek in deze zaak?
    2. Welke maatregelen zijn of worden getroffen om een nieuwe aanval op de dassenburcht te voorkomen? Zijn of worden er bijvoorbeeld camera’s geplaatst?
    3. Mocht er sprake zijn van een bewuste aanval op de burcht en de daders worden achterhaald, is het college dan voornemens eventuele aanvullende consequenties aan de daad te verbinden. Bijvoorbeeld wanneer iemand uit persoonlijke of zakelijke overwegingen baat heeft bij het doden van de dassen?

  3. 3

    De inwoners van Arnhem die willen parkeren en een gehandicaptenkaart hebben, hebben een brief gehad dat zij digitaal een parkeervergunning moeten aanvragen op kenteken van de auto, zodat de scanauto straks kan zien dat voor die auto niet betaald hoeft te worden voor het parkeren .
    Veel houders van een gehandicaptenkaart zijn niet digitaal vaardig . Bovendien moet men een kopie van de kaart meesturen en mag de parkeervergunning niet langer duren dan de geldigheid van de kaart.
    Kaarten zijn nu niet uitgegeven op kenteken maar op bestuurder en/of passagier. Dit levert straks problemen op.
    De fractie van de PvdA heeft daarom de volgende vragen aan het college:

    1. De stappen die digitaal genomen moeten worden leveren nog al wat problemen op bij mensen die niet digitaal vaardig zijn . In de brief wordt echter geen hulp aangeboden bij het invullen . Soms hebben mensen ook geen DigiD .
      Hoe gaat het college zorgen dat die mensen op een andere manier een parkeervergunning kunnen krijgen? Hoe wordt dat gecommuniceerd met deze Arnhemmers ?
    2. Parkeerbeheer geeft zelf alle gehandicaptenkaarten uit. Kan die afdeling die niet automatisch omzetten naar een parkeervergunning ? Zo nee waarom niet?
    3. De huidige gehandicaptenkaarten staan niet op kenteken, zodat men soms ook met iemand mee kan rijden en dan de kaart kan gebruiken bij het parkeren. Nu de parkeervergunning op kenteken wordt geregistreerd kan dat niet . Daardoor zet u houders van de gehandicaptenkaart voor het blok en beperkt hen in hun bewegingsvrijheid . Hoe kan de kaart toch gebruikt worden als iemand in een andere auto meegaat, zonder dat daar veel digitale handelingen voor moeten worden verricht?
      Is het college bereid om deze problemen op te lossen?
  4. 4

    8 februari jongstleden ontvingen wij de bestuursrapportage Werk en Inkomen. En hoewel we de vastgestelde ambitie nog niet hebben gehaald, zijn we echt goed op weg. Dat verdient een compliment aan alle betrokkenen.
    En nu is het belangrijk dat we niet verslappen, maar doorpakken om onze ambitie voort te zetten en zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. Vanuit de stad ontvangen we nog steeds signalen dat geschikte mensen niet worden doorgestuurd in trajecten van Scalabor en UWV. Nog steeds zitten veel mensen op de bank en we hebben iedereen heel hard nodig de komende jaren. Dat zorgt bij VVD, D66 en het CDA voor de volgende vragen:
    1. Klopt het dat we een aanzienlijk deel van de ruim 7000 bijstandsgerechtigden nog niet volledig in beeld hebben en nog geen passende begeleiding ontvangt? Hoe groot is deze groep bij benadering en waarom is het tot nu toe niet gelukt hen te begeleiden?
    2. Benutten we alle plekken die we hebben om mensen werkfit te maken, bijvoorbeeld bij Scalabor maar ook bij andere aanbieders?

  5. 5

    Vorig jaar was er veel ophef over uithuisplaatsing van kinderen na het overlijden van ouders. Inwonende kinderen liepen ineens het risico om zelfs tijdens de rouwperiode op straat te komen en een nieuwe woning te moeten zoeken. Mede door die ophef heeft demissionair minister Ollongren besloten dat er een regeling moet komen die het voor kinderen mogelijk maakt in het ouderlijk huis te blijven wonen. Omdat de wettelijke regeling lang gaat duren heeft minister Ollongren alvast afspraken gemaakt met verhuurdersorganisaties.
    Hoe de exacte uitwerking van de wet gaat worden is nog onbekend, maar we kunnen niet coulant genoeg zijn in deze periode. We herinneren ons ook de belofte van ons college dat in Arnhem geen gedwongen uithuisplaatsingen zouden plaatsvinden tijdens de coronapandemie. Voor zover we weten is momenteel nog steeds het einde van de pandemie niet afgeroepen. Desondanks hebben we vernomen dat een familie uit hun ouderlijk huis moet vertrekken en per eind maart de huur wordt opgezegd. Als we nu niks doen dan dreigt dat voor dit gezin komende maand dakloosheid, en daarom vinden we het van belang om met urgentie deze vragen aan het college te stellen.
    (Overigens is het natuurlijk zo dat mensen die een woning uit moeten ook weer een andere woning moeten betrekken en het daarom geen woningen vrij maakt en zelfs een tijdelijke druk op de woningmarkt verhoogt vanwege verhuis- en toewijzingstijd.)
    Daarom hebben de fracties van de Partij voor de Dieren en SP de volgende vragen aan het college:

    1. Wij hebben in ieder geval kennis van een Arnhems gezin waarbij gedwongen uithuiszetting op dit moment dreigt, vanwege het overlijden van de hoofdhuurder. Bij hoeveel Arnhemmers dreigt op dit moment gedwongen uithuiszetting vanwege deze reden, of een andere reden?
    2. Kunt u opnieuw bevestigen dat er tot het moment dat de pandemie ‘voorbij’ wordt verklaard, geen mensen uit huis worden gezet, zeker niet wanneer het schrijnende gevallen betreft en geen wanbetalers, criminaliteit of overlastgevers?
    3. Bent u bereid om met de woningbouwvereniging in gesprek te gaan om de mogelijkheden te bespreken om in alle gevallen inwonende familie van een overleden huurder een huurcontract aan te bieden?
  6. 6

    Op 2 februari 2022 werd door de raad in meerderheid een motie aangenomen "Een inclusief uniform bij Toezicht en Handhaving", terwijl de Tweede Kamer juist had uitgesproken dat deze neutraal moeten blijven. Toch heeft een meerderheid van de raad een statement gemaakt en besloten. Blijkbaar vallen boa's en politie onder het lokaal gezag. Daarom vragen wij als fractie Arnhemse Ouderen Partij u het volgende over de QR-code in de horeca.

    1. Kan de burgemeester vanaf vandaag de Toezicht en Handhaving opdracht geven om niet op de QR-code en Coronapas in de horeca te handhaven?
    2. Waarom kunnen wij wel het gezag van de Tweede Kamer ondermijnen ten aanzien van de geldende kledingvoorschriften en zou dat niet kunnen als het om de QR-code en de Coronapas gaat?
    3. Waarom zouden wij als stad wel inclusief moeten zijn als het gaat om het dragen van kleiding en niet als het gaat om mensen die geen QR-code en/of de Coronapas willen?