Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rondvraag en Mededelingen

woensdag 1 juni 2022

18:45 - 19:30
Locatie

SH - Raadzaal

Voorzitter
A. Marcouch
Toelichting

Voorafgaand aan het vragenuurtje wordt in gesproken door de heer Ten Thij namens Extinction Rebellion Arnhem-Nijmegen over ‘Klimaat en Natuur in Arnhem’.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Op 14 april 2022 was er een bewonersoverleg over het Merwedeterrein.
    Hier vroegen woonwagenbewoners aan de wethouder wanneer de extra plekken gerealiseerd worden. Volgens de wethouder is er geen toezegging gedaan.
    De raad heeft het college opgedragen extra plaatsen te realiseren daarmee is – indirect - de bewoners van de Merwedestraat wel degelijk een toezegging gedaan. Zie de aangenomen motie 21M84 "uitbreiding woonwagenpark". Wij vinden dat ook woonwagenbewoners serieus genomen dienen te worden.
    Daarom hebben wij de volgende vragen:
    1.        Is de aanvraag, bijna een jaar naar dato van het aannemen van de motie, gedaan bij het ministerie?
    2.        Waaruit blijkt dat het college maximale inspanning heeft geleverd?
    3.        Waarom informeert u de raad en de betrokken bewoners niet over de vorderingen?
                Immers wij vinden langer uitstel van uitbreiding van deze en andere woonwagenlocaties niet wenselijk.

  2. 2

    Op 19 mei werd in de Gelderlander bericht dat Defensie voornemens is Huize Vrijland aan de Koningsweg te slopen. (1) Naar aanleiding daarvan heeft de gemeenteraad vorige week woensdag een mail gekregen van Vereniging Stadsschoon.
    Kern daarvan is dat Stadsschoon het een markant gebouw vindt, dat prachtig past in de omgeving en heeft een rijke historie. Stadsschoon vindt verder: “Het hoort bij het Veteranenlandgoed dat bedoeld is als eerbetoon aan de Nederlandse veteranen vanaf de Tweede Wereldoorlog. In tegenstelling tot Defensie zijn we van mening dat het gebouw wel degelijk van cultuurhistorische waarde is en dat sloop een verlies voor Arnhem zou betekenen.” Defensie daarentegen wil het gebouw slopen, met als argument “wij willen graag oude gebouwen kwijt als ze niet monumentaal zijn”.
    Onze vragen:

    1. Welk standpunt neemt het college in ten aanzien van het al dan niet slopen van dit gebouw, ziet hij dit als een gebouw met cultuurhistorische waarde, of beschouwt het college het gebouw als sloopwaardig?
    2. Als het college de mening van Stadsschoon onderschrijft dat het een gebouw met cultuurhistorische waarde is, welke stappen gaat het college ondernemen om dat te onderschrijven?
    3. Als het college het gebouw wil behouden, hoe gaat hij ervoor zorgen dat sloop wordt voorkomen?
        (1) https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/defensie-huize-vrijland-gaat-tegen-de-vlakte-christuskapel-blijft-behouden\~a1d635ee/
  3. 3

    Als het gaat om voorzieningen van dak- en thuislozen op zondag in Arnhem allereerst de complimenten voor de inzet van vele vrijwilligers op dat vlak. Toch hebben wij enkele vragen daarover. In oktober 2019 heeft het college de raad geïnformeerd over de voorzieningenbehoeften van dak- en thuislozen gedurende de week. Toen bleek dat deze doelgroep geen extra behoeften had op voorzieningen, omdat die voldoende voorradig voor hen waren, met name door de inzet van vrijwilligers.
    Ten aanzien van de toen vermelde voorzieningen op zondag hebben wij inmiddels begrepen dat het Kruispunt tot 13:00 uur is geopend. In de ochtend is er daarom geen probleem. In de middag begrijpen we dat de opvang van Tonnie van den Herik regelmatig gesloten is en dat er onduidelijkheid is over het bezoek van deze doelgroep aan Living Joy in Presikhaaf. Ook de brunch van Villa Klarendal, die overigens voor wijkbewoners is en niet zozeer voor deze doelgroep, is naar een tweewekelijkse frequentie gegaan. De soepkar van Leo van de Waal is er wel structureel van 13:00-14:30 uur, maar staat in het Musispark, wat in de koude periode een uitkomst is, maar gezien de plek in de buitenlucht wel koud blijft. Gezien het aantal mensen dat deze activiteit bezoekt, blijft er een tekort aan overdekte en verwarmde voorzieningen voor alle mensen in deze doelgroep.
    Daardoor zijn bij ons vragen ontstaan over de voorzieningen voor deze doelgroep op de zondag.
    Onze vragen:

    1. Is de portefeuillehouder ervan op de hoogte dat de voorzieningen voor dak- en thuislozen op zondag niet toereikend zijn voor de gehele doelgroep?
    2. Is de portefeuillehouder voornemens om hierop actie te ondernemen en zo ja: welke actie?
    3. Kan de portefeuillehouder de gemeenteraad op de hoogte houden van ontwikkelingen op dit gebied?
  4. 4

    De ChristenUnie begrijpt dat er onderhoud nodig is aan de John Frostbrug. Dit is noodzakelijk voor de algemene verkeersveiligheid. De verwachting is dat de impact voor de doorstroming groot zal zijn.
    We hebben hier de volgende vragen over:

    1. Wat heeft de Gemeente (eventueel in samenwerking met Rijkswaterstaat of andere partijen) gedaan om deze impact op het verkeer te minimaliseren?
    2. Hoe wordt het tijdverlies dat veroorzaakt wordt door het omrijden van hulpdiensten zoveel mogelijk beperkt?
    3. Hoe houdt het college de bereikbaarheid van de stad goed en ziet het college mogelijkheden om het OV te stimuleren en de doorstroming van omleidingsroutes te bevorderen?
  5. 5

    Al drie weken verschijnen er berichten in de kranten over de situatie in aanmeldcentrum Ter Apel. Het centrum zit vol en er kunnen geen extra asielzoekers meer worden opgevangen. Op 25 mei verscheen er opnieuw een bericht in Trouw dat aangekomen asielzoekers op stoelen moesten slapen. In Ter Apel is plek voor 2000 asielzoekers en die nacht waren er 2144, schrijnend en pijnlijk.
    De kamer heeft vragen gesteld over hoe het mogelijk kan zijn dat Ter Apel overvol zit en dat dit geen houdbare en menselijke situatie is. Meerdere nieuwsberichten verschenen hierover. Ik citeer er een paar: ‘’Asielzoekers liggen urenlang in het gras buiten aanmeldcentrum Ter Apel”, “Asielzoekers slapen op stoelen”, “Asielzoekers slapen op de grond’’. Mensonterend vindt D66. Daarnaast heeft het kabinet aangegeven de opvang van asielzoekers van nationaal belang en daarom hebben de staatssecretaris en minister aangegeven dat er behalve Ter Apel nog drie aanmeldcentra moeten komen in Nederland.
    Wij in Arnhem hebben een geschiedenis met vluchten. Arnhem is goed met het opvangen van vluchtelingen; er is hier, in deze stad, altijd ruimte geweest voor asielzoekers. Zoals de burgemeester zo mooi heeft gezegd: ‘’de inwoners in onze stad zetten zich in voor de vluchtelingen en helpen hen hun draai te vinden in onze stad’’. D66 zou juist hierom Ter Apel te hulp willen schieten. Laten wij als Arnhemmers zien dat ze hier welkom zijn, na een lange en vaak gevaarlijke reis. Daarom hebben de fracties van D66, ChristenUnie en Volt de volgende vragen:

    1. Is het college het met ons eens dat de situatie in Ter Apel afschuwelijk en onmenselijk is en dat Arnhem de mogelijkheden moet verkennen om Ter Apel te hulp te schieten?
    2. Is het college bereid om eventuele asielzoekers uit Ter Apel al dan niet tijdelijk te huisvesten zodat de druk in het aanmeldcentrum wordt verminderd?
    3. Wij zijn van mening dat het onze taak is om de mogelijkheden hier binnen Arnhem te verkennen. Is het college daarom bereid om, al dan niet samen met gemeentes in de regio, te onderzoeken of het mogelijk is om een nieuw aanmeldcentrum hier in de buurt te vestigen wetende dat Arnhem centraal en aan de grens ligt? Zo nee, waarom niet?
  6. 6

    Vanaf afgelopen weekend is de John Frostbrug gedeeltelijk gesloten. Op zaterdag 23 juli volgt een complete sluiting van de brug. Die duurt dan maar liefst zeven weken. De John Frostbrug is een belangrijk verbinding tussen Arnhem Zuid en Arnhem Noord. We hebben vragen over wat dit betekent, met name voor de inwoners in Arnhem Zuid. Daarom hebben we de volgende mondelinge vragen over de situatie die afgelopen weekend is ingegaan en die mogelijk nu al gevolgen heeft voor de inwoners van Arnhem Zuid.
    1. Recentelijk is besloten de poli in Zuid te sluiten en het Loket Zuid is momenteel ook nog steeds gesloten. Er zijn ook andere voorziening die alleen aanwezig zijn in Arnhem Noord en niet in Arnhem Zuid. Welke gevolgen heeft deze (gedeeltelijke) sluiting van de brug voor toegang tot voorzieningen in Arnhem Noord en welke gevolgen heeft dit?
    2. Wat doet het college om de gevolgen voor de inwoners van Arnhem Zuid te beperken en waarom heeft het college de gemeenteraad hierover niet uitvoerig geïnformeerd?
    3. De SP fractie kreeg de afgelopen dagen prangende vragen van inwoners van Arnhem Zuid over de bereikbaarheid van de gemeente voor hen, nu het Loket in Zuid nog steeds gesloten is. Bent u op de hoogte van de vraag van veel Arnhemmers om Loket Zuid te openen, dat deze vraag nog urgenter is geworden nu de brug gedeeltelijk is gesloten en straks helemaal zal sluiten, en bent u bereid vanwege de slechte bereikbaarheid van Arnhem Noord het Loket in Zuid te openen?