Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Inspreken, Rondvraag en Mededelingen

maandag 8 januari 2018

18:45 - 19:30

Agendapunten

  1. 1
    Inspreken voor burgers
  2. 1.1
    De heer D. Bouma over het herwaarderen, stimuleren statiegeld op flessen
  3. 2
    Rondvraag raadsleden en fractievolgers
  4. 2.1

    Bij onze vorige vragen over de 2 ongelukken in de beek wuifde de wethouder dit zorgeloos weg, evenals de eventuele juridische consequenties. Inmiddels is een derde auto vanuit de andere kant de beek in gereden. Ook is een dame gewond geraakt door een val van de natte traptreden bij de Rijn door het ontbreken van een leuning en slecht zicht op de treden. Bij de Nieuwstraat blijken sommige automobilisten bij slecht zicht een grijs parkeervak te zien, terwijl daar de beek loopt.
    De situatie in Arnhem kan aanleiding geven tot ongelukken op diverse plaatsen.

    1. Hoe goed is gekeken naar de veiligheid van de diverse parcoursen, ook in het geval dat mensen minder oplettend zijn?
    2. Welke maatregelen gaat de wethouder overwegen op de onveilige plekken?
    3. Zou het een oplossing zijn om met licht of lichtstrips te werken, zodat de stad mooi verlicht is en het zicht verbetert?
  5. 2.2

    Afgelopen zaterdag besteedde het programma Kassa aandacht aan de rentetarieven van de sociale kredietbanken. In het item werd geconstateerd dat de Sociale Bank Centraal Gelderland een hoog tarief hanteert vergeleken met andere gemeenten. De bank hanteert een tarief van 13% terwijl er ook gemeenten zijn die tarieven lager dan 5% hanteren. Arnhem werd bij naam genoemd als stad waarin de tarieven hoog zijn. In het item kwam een vrouw aan het woord die nergens anders terecht kon voor een lening omdat ze schulden had en nu fors moet betalen voor het aflossen van de lening. De PvdA constateerde al eerder dat de tarieven erg hoog zijn.
    De PvdA heeft daarom de volgende vragen.

    1. In het item werd wethouder Elfrink door partijgenoot Jasper van Dijk bij naam genoemd. Wethouder Elfrink zou gezegd hebben de rentes van de sociale bank wel hoog te vinden en te kijken wat hij er aan kan doen. Klopt dit? Is de wethouder bereid de rentes te verlagen?
    2. In het item werd gezegd dat de SP graag lagere tarieven wil maar dat de colleges waarin ze zitten dat vaak niet willen. We zien in Arnhem dat coalitiegenoot D66 5 miljoen uittrekt om jongeren met schulden te helpen. Sociaal beleid in de ogen van de PvdA. Is het de wens van voltallige college om de rentes niet te verlagen of is het de wens van de wethouder van sociale zaken?
  6. 2.3

    Op 10 juli 2017 kregen we als raad de toezegging van het college dat het zich zou inzetten op zoek te gaan naar een geschikte alternatieve locatie voor de skatehal in de Jozefkerk. Op 25 september werd de motie ‘oplossing skatehal’ door de raad aangenomen om ‘Voor 31 december 2017 te komen met een raadsvoorstel waarin overdekte alternatieven voor de skatehal worden uitgewerkt in samenspraak met het bestuur van de skatehal en andere belanghebbenden.’ Tot op heden hebben we nog niets van het college ontvangen terwijl we nu alweer ruim een week in 2018 verkeren.
    Doordat de skatehal €25.000 subsidie bij Burgerkracht heeft aangevraagd en gekregen, hoeft ze gelukkig nu nog niet te sluiten en kunnen de skaters en andere urban sporters van Arnhem nog een tijdje door kickflippen, en darksliden etc, maar dit is zeker geen duurzame oplossing en wij verwachtten en verwachten daarom van het college een gedegen raadsvoorstel over nieuwe, geschikte locaties zoals de motie opdraagt. Een goede locatie is noodzakelijk wil Arnhem een plek behouden voor deze vanaf 2020 Olympische tak van sport.
    Daarom hebben de PvdD, Arnhem Centraal, VVD en PvdA de volgende vragen:

    1. Waarom is er nog geen raadsvoorstel gekomen?
    2. Heeft het college zicht op alternatieve locaties, en zo ja, waar?
    3. Heeft het college contact opgenomen met het bestuur van de skatehal en andere belanghebbenden en zo ja; met wie en wanneer?
  7. 2.4

    Op 25 september 2017 heeft de raad de motie Nieuwe Kansen aangenomen. Hierin wordt verzocht:
    Om met de kunstenaar Peter Struycken en met betrokken en deskundige partijen op het gebied van kunst in de openbare ruimte, om tafel te gaan om gezamenlijk te verkennen en vast te leggen of en op welke manier het omgevingskunstwerk ingepast kan worden in de plannen voor de Creatieve Corridor;
    Indien inpassen mogelijk blijkt, het raadsvoorstel Creatieve Corridor – Roermondsplein en omgeving op basis daarvan aan te passen en de raad uiterlijk voor februari voor te leggen”


    De fracties PvdA, VVD, GL en Arnhem Centraal hebben naar aanleiding hiervan de volgende vragen:

    1. Welke voortgang is er gemaakt in de afwikkeling van de motie Nieuwe Kansen? Is er bijv. contact geweest met de kunstenaar en zo ja, wat is hier de uitkomst van?
    2. Een van de belangrijke betrokken partijen zijn ook de omwonenden van het Roermondsplein en omgeving. Heeft het college inmiddels deze partij ook gehoord?
    3. Wat is de status van de skatebaan op deze locatie (Blauwe Golven)?
  8. 2.5

    De afgelopen week berichtte de NOS over exposen op Telegram. In groepen op de app ‘Telegram’ worden meisjes en vrouwen (vooral met een Marokkaanse of Turkse achtergrond) aan de schandpaal genageld. Onder de slachtoffers bevinden zich ook minderjarigen. De beelden en contactgegevens van deze meisjes en vrouwen worden verder verspreid op Snapchat, Facebook, Instagram en WhatsApp. Je loopt al snel het gevaar onderwerp van gesprek te zijn; als je teveel make-up op hebt, laag decolleté hebt, als je geen hoofddoek draagt maar ook als wraak omdat je iemand hebt afgewezen.


    Meisjes durven er niet over te praten, omdat ze dat hun familie niet willen aandoen. Maar hierdoor komen jonge vrouwen en meisjes in een zeer penibele situatie. Zij hebben hulp nodig en de bevestiging dat ze in Nederland kunnen zijn wie ze willen zijn.


    Meisjes en vrouwen moeten zich kunnen gedragen hoe zij wensen. De emancipatie van vrouwen zou moeten gelden voor alle Nederlandse vrouwen. Vrijheid en jezelf kunnen zijn geldt voor iedereen. De GroenLinks fractie vindt het verschrikkelijk dat meisjes en vrouwen het slachtoffer worden van deze groepen. Dit dient aangepakt te worden. Zeker als het zulke vormen aanneemt.


    Daarom hebben wij de volgende vragen:

    1. Is het college bekend met dit verschrikkelijke exposen op Telegram en weet het college of dit in Arnhem ook voorkomt en in welke mate?
    2. Verschillende slachtoffers hebben laten weten dat ze aangifte hebben gedaan, maar verder niets meer hebben gehoord. Telegram laat weten dat groepen die worden gerapporteerd, worden weggehaald. Weet het college hoeveel aangiften hiervan zijn gedaan bij de politie en of de politie aangiften navolging geeft en daarbij contact opneemt met de slachtoffers?
    3. Bent u bereid om dit onderwerp met urgentie op te pakken en in gesprek te gaan met politie en andere organisaties om te zorgen dat iedereen weet dat dit volstrekt ontoelaatbaar is én dat de slachtoffers en hun familie ondersteuning krijgen? Kunt u in gesprek met de politie vragen dat aangiften worden opgevolgd en worden gerapporteerd aan Telegram, zodat de groep kan worden verwijderd?
  9. 2.6

    In de Gelderlander van 27 december jl. stond het bericht dat bewoners van Park Bellevue wil ingrijpen bij de tegenover gelegen Villa Schoonheuvel, welke al tien jaar staat te verkrotten. De bewoners hebben hierbij de gemeente middels een brief gevraagd de eigenaar van het pand te sommeren het pand op te knappen, hetzij middels bestuursdwang dan wel middels een dwangsom.
    De gemeente zou kunnen ingrijpen op basis van de welstandsnota, de woningwet en de erfgoedwet. De huidige staat van het pand werkt verloedering in de hand en bovendien gaat het om een rijksmonument. Via de ambtenaar vernemen we dat er een plan is gepresenteerd, waardoor men ‘goede hoop heeft dat aan de slechte staat van het pand binnenkort een einde komt’, waardoor handhaving overbodig zou zijn. Er zijn meer van dit soort panden, zoals naast het Witte Kerkje aan de Huissense Dijk, dat na aanvankelijke tekenen van acties tot opknappen, dit inmiddels weer tot stilstand is gekomen en het pand wederom aan zijn lot lijkt te worden overgelaten. Met Oud en Nieuw is een balkon afgebroken van een pand aan de Kastanjelaan, wat ook de vraag oproept hoe goed het toezicht vanuit de ODRA hierop is, mede en vooral ook voor de veiligheid van bewoners.


    Onze fractie maakt zich zorgen over het teloor gaan van uniek erfgoed en heeft de volgende vragen:

    1. Wat is het antwoord dat het college gaat geven op deze brief van de wijkbewoners?
    2. Welke mogelijkheden heeft de gemeente/ODRA om in te grijpen bij dit soort gevallen, waarbij monumenten en andere panden door verkrotting of slecht onderhoud worden bedreigd en kennelijk verkrotting langdurig wordt gedoogd? Als de gemeente/ODRA niet ingrijpt of controleert, waarom niet?
    3. Is het college bereid een inventarisatie te maken van dit soort gevallen en om te komen met een plan van aanpak, op basis van de genoemde wet- en regelgeving?

    De fractie Arnhemse Ouderen Partij verzoekt het navolgende te agenderen voor de rondvraag c.a. van de P.M. op 8 januari 2018.

  10. 2.7

    De Voedselbank Arnhem verzorgt op een geweldige wijze dat mensen, die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, vaak ook buiten hun schuld, te eten hebben.In Arnhem gaat het om 900 gezinnen, bestaande uit 2.200 personen. De landelijke politiek (VVD, D66, CDA, CU) en aangevuld met de lokale SP, maakt het, vanwege het gevoerde sociale beleid, noodzakelijk dat er een aanvullende voorziening als de Voedselbank nodig is.


    Het brengt ons, de fractie Ouderen Partij Arnhem, tot de volgende vragen aan het college:

    1.      Bent u met ons van mening dat de noodzaak van een Voedselbank a la 2018 eigenlijk beschamend is voor een welvarend land als Nederland?
      
    2.     Bent u met ons van mening dat wij als overheid een zodanig sociaal beleid moeten voeren dat een voorziening als Voedselbank overbodig is ?
      
    3.     Bent u bereid om te onderzoeken op welke wijze de gemeente Arnhem meer actieve steun kan verlenen om het aantal aangewezenen op de Voedselbank te verminderen?
      
  11. 2.8

    In de raadskamerbrief van 12 december 2017 wordt de gemeenteraad geïnformeerd over een tweetal leenovereenkomsten welke het nieuwe Focus Filmtheater Arnhem (FFA) aangaat met de gemeente Arnhem. Het betreft een lening van EUR. 600.000,- om de aanlooptekorten van het filmtheater op te vangen en een lening van EUR. 310.000, - om de inrichting en inventaris van de horeca te financieren.
    Uit de businesscase komt duidelijk naar voren dat de horeca zelfstandig gaat exploiteren en dat zij naast de service aan filmbezoekers een structurele positie binnen het Arnhemse horeca-aanbod wil verwerven. Hiervoor wordt een aparte BV opgericht welke onder marktconforme condities gaat exploiteren zodat er een gelijk speelveld is ten opzichte van andere horeca ondernemers.


    Conform de leenovereenkomst tussen de gemeente Arnhem en FFA wordt er een lening van EUR. 310.000, - verstrekt t.b.v. de inrichting en inventaris van de horeca. Deze lening dient in 10 jaar afgelost te worden tegen een rente van 1,5%.


    De VVD heeft de volgende vragen:

    1. Leningen voor inrichting en inventaris van horeca hebben in de markt doorgaans een rentepercentage dat ligt tussen de 4% en 8% en dienen vrijwel altijd binnen 5 jaar afgelost te worden. Dit wijkt sterk af van de condities die de gemeente bij deze lening hanteert. Hoe is de marktconformiteit van bovenstaande lening getoetst?
    2. Is het voor andere (Arnhemse) ondernemingen ook mogelijk om tegen dezelfde condities een lening aan te vragen bij de gemeente Arnhem?
    3. Zijn er naast de gemeente ook nog andere kredietverstrekkende instellingen benaderd voor deze lening?
  12. 3
    Mededelingen college B&W